Sport

Szegedre érkezett az SM betegeknek reményt adó Ternován Zoltán + FOTÓK

Szegedre érkezett az SM betegeknek reményt adó Ternován Zoltán + FOTÓK

2015. május 14., csütörtök
Szegedre érkezett az SM betegeknek reményt adó Ternován Zoltán + FOTÓK
sm_tarsasag06kf

„Te se add fel!” – üzeni sorstársainak Ternován Zoltán SM beteg amatőr sportoló. Az ötvenéves férfi kerékpárral járja be hazánkat, reményt és erőt szeretne adni a sclerosis multiplexes betegeknek azzal, hogy megmutatja: igenis lehet együtt élni az SM-mel.

Iskolások, illetve a Csongrád megyei SM egyesület tagjai fogadták Szegeden

Ternován Zoltánt

, aki kerékpárosok kíséretében gördült be a Dugonics térre. Az 50 éves mogyorósbányai férfi arra vállalkozott, hogy 16 nap alatt körbekerekezi hazánkat, hogy reményt és erőt adjon sclerosis multiplexes (SM) sorstársainak. A Magyar SM Társaság által szervezett és támogatott országjárás másik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a neurológiai betegségre, mellyel hazánkban mintegy 8 ezren élnek együtt. Folyamatosan dokumentálják az 16 napos utat, majd egy film is készül a kezdeményezésről, amit Ternován Zoltán fog megvágni. Ajándékkal is várták az amatőr sportolót, illetve az őt fogadó csapat aláírta az SM Világnap zászlóját, illetve az emlékkönyvébe is egy-egy gondolatot útravalónak. „Nem érzem magam fáradtnak, sőt mintha erősebb lennék, mint mielőtt útnak indultam” – mondta el kérdésünkre. 2002-ben diagnosztizálták nála a sclerosis multiplexet, arc-, kéz- és lábzsibbadást észlelt először. Szerencsésnek tartja magát, nála a betegség hullámszerűen jelentkezik, és részben – talán az aktív sportolásnak is köszönhetően – viszonylag kevés hullámvölgyet élt meg.

Gyurácz Annamáriától

, az SM Betegek Csongrád Megyei Egyesületének elnökétől megtudtuk, jelenleg 95 tagot számlál egyesületük. Igazán aktív csapat a Csongrád megyei, nemrég ÚjrahasznoSMűhely névvel egy projektet is útnak indítottak pályázati támogatásból, mely keretében hulladékot hasznosítanak újra, s közben saját magukat is hasznossá teszik. Gyógytornát és konduktív mozgásfejlesztést is tartanak majd heti egy alkalommal, és nem feledkeznek meg azokról a betegtársakról sem, akik ágyhoz kötöttek, őket látogatják és számukra is biztosítanak tornát. "Úgy érzem, egyre jobban kezdik elfogadni az emberek, ha valaki mozgáskorlátozottsággal él, ám sajnos azokat az SM betegeket, akik még nem bottal járnak vagy nem kerekesszékben ülnek, bizony még ma is félreértik. Ilyenkor el kell magyarázni, hogy az ataxiától, az egyensúlyzavartól nem tud járni rendesen az ember, nem pedig azért, mert alkoholt fogyasztott. Sok olyan láthatatlan tünete is van az SM-nek, ami miatt félreérthető ez a betegség" - magyarázta Gyurácz Annamária. Hozzátette, a civil szervezetek által is végzett felvilágosító munka és programok hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen megismerjék, hogy mi mindennel jár asclerosis multiplex, illetve más betegségek. Világszerte egy millió sclerosis multiplexes beteget tartanak számon, Magyarországon hozzávetőleg 8 ezren vannak. Ezerarcú kórnak is nevezik az SM-et, az idegvelőt és az agyat támadó betegség miatt vannak, akik kerekesszékbe kényszerülnek, mások lebénulnak vagy elvesztik a látásukat, míg a „szerencsésebbeknél” hullámszerűen változik állapotuk. Ennek az autoimmun, gyógyíthatatlan neurológiai betegségnek az okát még nem tárta fel az orvostudomány. Bővebben információkat a

Magyar SM Társaság

, illetve a

Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületének közösségi oldalán

talál, míg Ternován Zoltán útját

ITT

követheti nyomon.

Szegeden járt Ternován Zoltán, aki sportolóként azt szeretné bebizonyítani betegtársainak: a sclerosis multiplex-szel is együtt lehet élni! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=537828

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.