Közélet

Szegeden és Kínában is népszerűek a Sápi pincészet gyümölcsborai

Szegeden és Kínában is népszerűek a Sápi pincészet gyümölcsborai

2015. május 21., csütörtök
Szegeden és Kínában is népszerűek a Sápi pincészet gyümölcsborai
sapi_gyumolcsbor02kf

Kínát és Nyugat-Európát is meghódították már a Sápi pincészet gyümölcsborai - a manufaktúra hazánkban egyedülálló módon, kézműves technikával és mesterséges ízesítőszerek hozzáadása nélkül állítja elő italait. A Széchenyi téren az eper és a málnaborok a legkapósabbak.

Szigorúan véve minden bor alapja a gyümölcs, kóstolt azonban olyat, melynek málna, eper, körte vagy szilva az alapanyaga? Sok borivó idegenkedve tekint a szőlőtől eltérő gyümölcsből préselt italokra, holott ezek a nedűk korántsem ismeretlen szereplői a hazai italtörténetnek. Pálinka helyett a gazdák sokszor inkább borrá erjesztették a bőséges meggy vagy almatermést, a filoxéra- vagy peronoszpóra miatti rossz szőlőtermés idején még népszerűbbek voltak a gyümölcsborok.

Sápi Csaba

pincészete eperből, málnából, szilvából, cigánymeggyből, kékáfonyából, őszi- és kajszibarackból, birsalmából és feketeribizliből kínál borokat a Széchenyi téren. A szegedi gasztronómiai fesztiválnak nyolcadik éve visszatérő szereplői, így a kilátogatók már keresik őket és portékájukat. "Szívesen járunk a Szegedi Borfesztiválra, mert úgy látjuk, az itt élő emberek sokfélék és nyitottak az új ízekre. Mindenki más-más gyümölcsöt tart favoritnak, természetesen az eper és a málna örök favorit, de mostanában nagyon felkapott lett a kékáfonya és birsalmaborunk" - mondta el portálunknak Sápi Csaba. A posta épületéhez közeli standjuknál a gyermekekre és autóval érkezőkre is gondoltak, nekik alkoholmentes gyümölcskoktélt szolgálnak fel.

Angliától Kínáig népszerűek a gyümölcsborok

sapi_gyumolcsbor01kf

A Sápi pincészet palackjaiban a gyümölcsös íz mesterséges anyagok hozzáadása nélkül kulminálódik, a borászat Premium Hungaricum minősítése is tükrözi annak színvonalát. "Magyarországon mi vagyunk az egyedüli olyan gyümölcsbor-manufaktúra, amely valóban kézműves technológiával dolgozik, és nem csak állítja ezt magáról. Termékeink előállításakor sem mesterséges aromákat és színezékeket, sem pedig ízfokozókat nem használunk, csak a gyümölcs valódi íze érződhet ki" - hangsúlyozta Sápi Csaba. A csömöri férfi már tizennégy éve készít gyümölcsborokat, kezdetben csak a családjának és a baráti körének adott belőle, majd az nagy sikerre tekintettel, 2008-ban saját vállalkozásba kezdett. A szegedi fesztiválra ez a pincészet hozott elsőként gyümölcsborokat, rövid idő alatt pedig óriási népszerűségre tettek szert. Már nemzetközi szinten is bemutatkoztak termékeikkel: a londoniak néhány éve a Hyde Parkban kóstolhatták meg a különleges italokat, idén pedig a skót fővárosba, Edinburgh-be kaptak meghívást. Ausztriában, Németországban és Olaszországban is megfordultak már. Külföldön persze sokkal költekezőbbek is az emberek, Londonban egy üveg borért átlagosan 25 fontot (körülbelül 10700 forint) is elkérhetnek, ugyanezt itthon 2500-3000 forintért árusítanak. "Kínában még magasabb árakon lehet ezeket a borokat értékesíteni. A keleti országban egyébként először találkoztak gyümölcsborokkal, rendkívül kapós terméknek bizonyult. A mellettünk standoló francia borász szinte könyörgött azért, hogy az ő 40 fontos borát cseréljük el a kajszibarack borunkra" - emlékezett vissza Sápi Csaba.

Kínát és Nyugat-Európát is meghódították már a Sápi pincészet gyümölcsborai!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.