Bulvár

Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európában

Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európában

2015. május 12., kedd
Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európában

Riadólánc indult a természetvédelem érdekében Európa-szerte több száz szervezet részvételével, amelyek szerint az Európai Bizottság (EB) tervezett reformjai a rövid távú gazdasági haszonért feláldozhatják a természetvédelem eddig elért eredményeit - hívja fel a figyelmet keddi sajtóközleményében három természetvédelmi szervezet.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország közös tájékoztatásában arra kéri a magyar állampolgárokat, vegyenek részt a bizottság által kezdeményezett konzultációban és álljanak ki a természeti értékek megőrzése mellett. Az EB tervezett reformjaiban felmerülő gazdasági és politikai érvek évtizedeket visszalépve, ismét szembeállítják a természeti erőforrások védelmét a gazdasági fejlődéssel - írják. A rövid távú gazdasági szempontok szűklátókörűsége, az ésszerűtlen gazdasági növekedés kényszere drámaian megnöveli az esélyét annak, hogy elveszítjük az európai természetvédelem alapjait, eddigi eredményeit - figyelmeztetnek a szervezetek. A közlemény szerint az EB online társadalmi konzultációt indított az állampolgári vélemények összegyűjtésére, amire alapozva újragondolják a madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelveket. A www.magyartermeszet.hu oldalon egy kattintással részt lehet venni a konzultációban, felszólítva az európai vezetőket, hogy ne gyengítsék a természeti örökség megőrzését garantáló jogszabályokat - olvasható a közleményben. Az irányelvek eredeti formájukban az eddigi legátfogóbb és legnagyobb méretű természetvédelmi hálózat, a Natura 2000 alapját szolgáltatták. Ezek az irányelvek nem csupán az uniós természetvédelem alappillérei, de egyben Magyarország természeti értékeinek megőrzését is szolgálják - írják. Úgy vélik, az egy évtizede még példaértékű magyarországi természetvédelem közelmúltban tapasztalt lejtmenetét éppen az uniós természetvédelmi szabályozás képes fékezni, aminek "megreformálása" ezt az ellensúlyt is kiiktatná, így hazánkban a negatív hatás többszörösen érzékelhető lenne. A közlemény idézi Halmos Gergőt, a MME vezetőjét, aki kiemelte: számos adat igazolja, hogy a természetvédelmi irányelvek jól működnek, ha megfelelően alkalmazzák őket, valamint bizonyított tény az is, hogy ezek a jogszabályok nem állnak a fejlődés útjában. Megélhetésünk a természeti javakon alapszik, ha ezek megfelelő védelmét nem biztosítjuk, akkor saját jövőnket herdáljuk el - tette hozzá Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója a közleményben.

Farkas István

, a MTVSZ ügyvezető elnöke közölte: arra kérnek mindenkit, nyilvánítson véleményt az Európai Bizottság felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.