/

Olaszország tárt karokkal várja a Csongrád megyei kézműveseket

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

olasz_kapcsolat_kamara12_gsA Milánói Kézműves Vásáron az európai, sőt, a kontinensen túlról érkező érdeklődők is szívesen veszik a hazait, egyelőre azonban kézműveseink csak egy szűk rétegét ismerik. Hiszen aki nem szerepel a világ egyik legnagyobb nemzetközi kiállításán, az tulajdonképpen nem is létezik a külföldi vevők számára. Annak érdekében, hogy ismertté váljon a magyar, a vállalkozóknak át kell lépniük saját és országhatáraikat.

Mintegy húsz megyei kézműves kiállító gyűrűjében olasz gazdasági fórumot és konzultációs napot tartottak csütörtökön a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában, mely eseményen a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara is képviseltette magát.

A kis- és a kézműves termékekre építő vállalkozásokban sok potenciál rejlik, ám kiaknázatlan gazdasági szereplők a külföldi piacon. Pedig nem is kellene messzire utazniuk ahhoz, hogy (kis túlzással) az egész világ testközelből megismerkedjen velük. A Milánói Kézműves Vásárra a szélrózsa minden irányából érkeznek érdeklődők, akik a kiállított termékeken keresztül szeretnék megélni más országok kultúráját. Legyen szó ízletes gasztronómiai fogásokról, kézzel készült ékszerekről, vagy jellegzetes népi motívumokkal díszített ruhadarabokról, a vásár valódi körutazást ígér a látogatóknak.

olasz_kapcsolat_kamara01_gs

Csongrád megye bővelkedik a jobbnál jobb kézműves termékekben, a tapasztalat azonban az, hogy a vállalkozók nem, vagy csak nagyon ritkán mutatják meg portékáikat az országhatáron túl. A gazdasági fórumon erről Nemesi Pál, az iparkamara elnöke beszélt, aki az 1990-es évek elején, kezdő vállalkozóként szembesült az olaszokra jellemző “egységben az erő” mentalitásával. Mint mondta, a kisvállalkozások már abban az időben is az összefogás erejében hittek, vagyis a hasonló profilú cégek nem versenytárként, sokkal inkább partnerként tekintettek egymásra. Máig ezt a szemléletet vallják, így képesek egymást felhúzni a hullámvölgyekből. A Csongrád megyei elnök szerint követendő példa ez a helyi vállalkozók számára, akiknek egyébként érdemes megfogadni az évtizedes tapasztalattal rendelkező olasz partnerek tanácsait.

A társadalmi közeg és a piac is folyton változik, ezért fontos egymás kisegítése – vallja Ferdinando Martignago, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke. Mint arra összefoglalójában kitért, hazájukban számos kézműves kisvállalkozás található, akiknek ereje a szakértelemben és a minőségi termékekben rejlik, de ezt csakis szoros összefogással, évek kemény munkájával sikerült kiépíteniük. A piac gyémántjának nevezte a kézműves szektort, hiszen a termelőket rugalmasság és kreativitás jellemzi, akik szemben a tucatjával gyártott gyakran olcsó és silány termékekkel valódi értéket képesek alkotni. A magyar kézműveseket arra buzdította, mutassák meg magukat minden olyan rendezvényen, mint a például a milánói kiállítás, hiszen ha a külföldi vásárlók nem láthatják saját szemükkel az értékeket, nem is fognak érdeklődni a termékek iránt.

olasz_kapcsolat_kamara10_gs

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával együttműködésben segíti a magyar kézműveseket abban, hogy megtalálják azokat a szükséges EU-s forrásokat, amelyek lehetővé teszik a nemzetközi vásárokon való részvételt. Az egyik ilyen bemutatkozási lehetőség a Milánói Kézműves Vásár, hangulatával évente 2-3 millió látogatót vonz a kilencnapos rendezvény helyszínére – erről már Frederico Renesto, a vásár képviselője beszélt. Minden év decemberében összesen 110 ország vállalkozói mutatkoznak be: Madagaszkártól kezdve, Ghánán át egészen Kubáig terjed az eredeti és egyedi kiállítók sora. Bútoroktól az ékszerekig, kozmetikumoktól az ételekig széles spektrumon csalogatják az országok képviselői a vásárlókat; a gasztronómiai különlegességeket kínáló részleg egyébként az egyik legnépszerűbb pontja a gigantikus piacnak. Frederico Renesto felhívta a csütörtökön megjelent mintegy 20 Csongrád megyei kézműves figyelmét arra, Milánó 2015-ben elnyerte a világkiállítási város címet, így az év végén jubiláló rendezvényük már most reflektorfényt élvez a médiában.

Ékszerek, egyedi csempék, nyakkendőből készült kiegészítők, tűzzománc képek, sőt gyékényszobrok is láthatóak voltak a kamara termében, így a szakmai fórum végén a kiállítóknak lehetőségük nyílt kötetlen beszélgetést folytatni, tapasztalatot cserélni az olasz partnerekkel.

no images were found

A kis- és a kézműves termékekre építő vállalkozásokban sok potenciál rejlik, ám kiaknázatlan gazdasági szereplők a külfö…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 15.

Előző sztori

Labdarúgás: villanyfényes rangadó vár a Szeged-Grosicsra Békéscsabán

Következő sztori

Jeles néprajzkutató és hithű kommunista – hogyan emlékezzünk Ortutay Gyulára?