Közélet

NFM: a fejlesztési miniszter javaslata a régészeti munkákat is felgyorsítja

NFM: a fejlesztési miniszter javaslata a régészeti munkákat is felgyorsítja

2015. május 10., vasárnap
NFM: a fejlesztési miniszter javaslata a régészeti munkákat is felgyorsítja

A közlekedési infrastruktúra beruházások jelentős felgyorsítása mellett a régészeti munkákat is felgyorsítja a nemzeti fejlesztési miniszter törvénymódosító javaslata, amely egyben garantálja a nemzeti történelmi és kulturális örökség megőrzését is - hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, reagálva az LMP aznapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Komlósi Csaba

, az LMP kulturális szakszóvivője számos aggályt fogalmazott meg az előterjesztéssel kapcsolatban. Egyebek mellett kifogásolta, hogy a kiemelt útépítések régészeti feltárási munkálatainak egy részébe nem akkreditált intézmények is bevonhatóak lesznek, illetve, hogy az előterjesztés rövidítené a feltárásokra rendelkezésre álló határidőt. A politikus a legaggályosabbnak azt tartotta, hogy sok esetben a váratlan leletek felbukkanása esetén is tartani kellene a beruházási határidőket. Az LMP szerint a fejlesztési miniszter törvénymódosító csomagjának eredményeként megsemmisülhet vagy aszfalttakaró alá kerülhet az ország régészeti örökségének egy része. Az NFM a közleményben kiemelte: a kormány a magyar gazdaság versenyképességének növelése és a felzárkózó térségek növekedési lehetőségeinek javítása érdekében a ciklus végéig a megyei jogú városok magas színvonalú közúti összeköttetésének megteremtését, a gyorsforgalmi utak országhatárig tartó szakaszainak megépítését tervezi. Az elmúlt időszakban egy-egy gyorsforgalmi útszakasz megépítése esetében az elhatározásától az üzembe helyezéséig akár egy évtized is eltelt, amelynek nem ritkán több mint a felét az előkészítés emésztette fel - hangsúlyozta a tárca. Hozzátették: a szükséges módosítások átvezetésével a projektötlet megszületésétől a kivitelezés megindításáig tartó időszak kevesebb mint a felére, két-három évre rövidülhet le. Kifejtették továbbá, hogy a régészeti munkákat változatlanul akkreditált szervezet (többnyire megyei múzeum) vezeti, minőségéért, alaposságáért továbbra is az felel. Az egyes munkafolyamatokba bevonható nem akkreditált közreműködő az adott tudományterületen sok esetben mélyebb ismeretekkel, átfogóbb tudással, több gyakorlattal is rendelkezhet akkreditált megbízójánál. A határidők módosítása elkerülhetővé teszi az előkészítés parttalanná válását, tartós elhúzódását, ugyanakkor elegendő lehetőséget biztosít a leletek körültekintő feltárására - emelte ki közleményében az NFM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.