/

Nem volt nehéz a magyarérettségi, de sokan kicsúsztak az időből

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

erettsegi_radnoti08_gsNem adtak bonyolult feladatokat az idei középszintű magyarérettségin, azonban az első szövegértési részen sok diák veszített az értékes időből. Szaktanárral elemeztük a hétfői feladatsort.

Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című könyvéből vett bevezető volt az idei szövegértési feladat a középszintű magyar írásbeli érettségin. Nem a lexikális tudás számított, hanem az, mennyire tudták értelmezni az írást a diákok és válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. “Érhető és világos volt a szöveg, ráadásul a feladatok is olyanok voltak, mint amelyekre felkészültünk az órákon. Nem érte meglepetés a vizsgázókat. Viszont nagyon sok feladatot kaptak a diákok, akik később arra panaszkodtak, bár tudtak volna válaszolni a kérdésekre, kicsúsztak a 60 perces időkorlátból” – árulta el kérdésünkre Sipos Jenőné, a makói József Attila Gimnázium magyartanára. Összesen 12 feladatot kaptak a tanulók, némelyiknek A, B és C része nehezítette a gazdálkodást az idővel. A vizsgázók így értékes pontokat veszíthettek a feladatsor első részében.

“A szövegalkotás is a klasszikus formáját hozta, csupa olyan feladatot kaptak a gyerekek, amelyekre a tanév során készültünk. Nagyon jó volt az érvelés, hiszen sok irodalmi művet lehetett említeni a megadott témára” – folytatta a szaktanár. A 180 perces szövegalkotást ezúttal “Az idő a miénk!” címmel írhatták, mégpedig egy Seneca-idézet alapján. A felvezetőszöveg megengedte, hogy az ifjúság a saját tapasztalataiból is merítsen a fogalmazásba, ezért sokan megpróbálkoztak a feladattal.

Bodor Ádám Állatkert című novellája azonban már komolyabb elmélyülést követelt meg az érettségizőktől. Sipos Jenőné szerint azonban ez sem okozhatott fejfájást azoknak, akik még tisztán emlékeznek Örkény groteszkjeinek elemzésére. Az összehasonlító verselemzés azonban már keményebb dió volt, mert bár Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz költeménye ismerősen csenghetett a diákoknak, Jékely Zoltán és Az ég játékai című műve viszont ismeretlen a középiskolás tananyagban. “Ezt kevesen választották. A 20 esti tagozatosunk közül például senki sem mert nekikezdeni. Az a tapasztalatunk, hogy az utóbbi években nem szívesen választják ezt a feladatot a gyerekek. A összehasonlító elemzés bonyolultabb számukra, mint a novellaelemzés, megijednek az ismeretlen szerzők ismeretlen verseitől.”

Legutóbbi cikkünkben arról faggattuk a szaktanárokat, milyen típusú feladatok várhatóak az idei érettségin. A magyarral kapcsolatban nem kellett csalódnunk, az évfordulósok – Kosztolányi Dezső 130, József Attila 100 éve született – ezúttal is lemaradtak a feladatlapokról.

Ha számodra nehezen értelmezhető volt a feladatsor, ne rejtsd véka alá a véleményed! Írd meg nekünk hozzászólásban!

Az idő a vizsgázók legnagyobb ellensége. Szaktanárral értékeltük a magyarérettségit. Ha Neked is megvan a véleményed a mai írásbeliről, ne rejtsd véka alá!http://szegedma.hu/?p=534166

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 4.

Előző sztori

A növényevők 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye

Következő sztori

Több mint száz évre szól az atomerőművi hulladék elhelyezésére szolgáló program