Írjon nekünk

Egyetem

Májusban országszerte 400 iskola flashmobokkal hívja fel a figyelmet a diákokat fenyegető problémákra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

diak_flashmob

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) támogatásával látványos flashmobot rendeztek szegedi iskolások az Árpád téren. Májusban az ország valamennyi tankerületében több mint 400 hasonló figyelemfelkeltő eseményre kerül sor, hogy a diákokat leginkább érintő problémák megelőzésének fontosságát hangsúlyozzák. A tanárok, diákok és szülők közös munkájával megvalósuló programok legfontosabb üzenete, hogy a jól működő iskolai és diákközösségek létrehozása a legjobb recept a fiatalokat érő fenyegetések, az iskolai erőszak, a kábítószer és a túlzott online-jelenlét ellen.

Több száz általános és középiskolás diák adott elő látványos koreográfiát Szeged szívében, az Árpád téren tegnap délután. A környéken sétálókat is alaposan meglepte a váratlan látványosság, amelynek hatására rövid időn belül kisebb tömeg gyűlt össze. A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából, valamint a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégiumból érkezett fiatalok nem öncélúan keltették a feltűnést: a közösségi aktivitás hiányából fakadó problémák megelőzésének fontosságára hívták fel a figyelmet. A szegediek nincsenek egyedül: májusban a megye összes tankerületében, több mint féltucat iskola diákjai tartottak, illetve tartanak hasonló, látványos utcai megmozdulásokat, többek között például Csanádpalotán és Hódmezővásárhelyen is.

Az állami iskolákat fenntartó KLIK felismerte, hogy az iskolásokat leginkább érintő problémák elleni harc sokkal eredményesebb tud lenni, ha a károk enyhítése helyett a megelőzésre összpontosítanak. A fenntartó módszertani támogatásával egy széles körű, az ország valamennyi tankerületének több száz iskoláját bevonó program indult, amelynek célja, hogy elébe menjen a problémák kialakulásának, valós alternatívát nyújtva a gyerekek számára.

Az iskolák szabadidős rendezvények egész sorát szervezték a tavasszal, amelyek mindegyike a KLIK által középpontba helyezett hat téma – az iskolai erőszak, a dizájnerdrogok, a gyermekszegénység, a családi konfliktusok, a túlzott internethasználat és a fiatalok közösségi aktivitásának hiánya – valamelyikéhez kapcsolódott. Összekötötte őket a problémára adandó pozitív válasz, a közösségek erősítése, az együttműködési lehetőségek megtalálása. Tanárok, diákok, szülők, egyesületek és más civil szervezetek közös erővel mutatták meg, hogy van más út.

A KLIK változatos iskolai kezdeményezéseket támogat, ahol minden esetben a diákok vannak a középpontban: részt vesznek a programok kitalálásában, megszervezésében, megvalósításában. Saját, a képességeikhez illeszkedő feladatokat kapnak, amelyek teljesítése közben megtanulnak felelősséget vállalni és sikereket érnek el. Még ennél is fontosabb, hogy az eredményeket társaikkal együtt, közösen dolgozva érik el, megismerve a közösség fontosságát, a benne rejlő erőt.

Az április-májusban megtartott több száz közösségi program hátterét a KLIK „Köznevelés az iskolában” című európai uniós programja biztosította, amely lehetővé tette, hogy a fenntartó több száz, preventív célú rendezvényhez nyújthasson szakmai támogatást. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban az ország valamennyi szegletébe eljutott a programok híre, a látványos flashmobok sorával több tízezren találkoztak.

A „Köznevelés az iskolában” uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt átfogó célja, hogy javítsa az állami köznevelési intézményekben folyó munka minőségét, hatékonyságát, s ennek eredményeként a gyermekeknek kiegyensúlyozott, fenntartható oktatási rendszert teremtsen.

A fejlesztések öt jelentős területen zajlanak: intézményi fejlesztés, módszertani innováció, partnerség és hálózatosodás, szervezetfejlesztés, valamint rendszerszervezés.

Egészség

Tudományos napot rendeznek az egyetemen az Alzheimer-kórról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 20-án, pénteken.

Tovább olvasom

Egészség

Új helyre költözött a Gyermekgyógyászati Klinika egyik szakambulanciája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A régi Gyermekkórház épületében várják a kis betegeket.

Tovább olvasom

Baleset

Megkezdődött a baleset-megelőzési kurzus az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben több mint ötvenen vesznek részt a képzésen.

Tovább olvasom

Aktuál