Közélet

Lezárult az országos tej és tejtermék célellenőrzés

Lezárult az országos tej és tejtermék célellenőrzés

2015. május 27., szerda
Lezárult az országos tej és tejtermék célellenőrzés
tej_milk_csepp

Tejágazati célellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-tól 19-ig a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján. Két hét alatt országszerte több mint 200 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek és nyomonkövethetőségi problémák miatt a Nébih KÜI munkatársai mintegy 8000 liter tejet zároltak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági felügyelői elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálták nagykereskedelmi létesítményekben (különösen első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben (szállodák, éttermek, közétkeztetés). Országszerte 218 élelmiszer-forgalmazó létesítményben vizsgálták a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói tejeket és félkemény sajtokat és összesen több mint 300 tételt ellenőriztek a szakemberek. A felügyelők minden esetben vizsgálták a tételek nyomonkövethetőségét és a jelölés megfelelőségét is. A különféle félkemény sajtokból 65 mintát vettek az ellenőrök növényi zsírtartalom laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálatok még folyamatban vannak. 38 tételnél van végleges eredmény, ebből 3 tartalmazott növényi zsírt, amit megfelelően jelöltek is a csomagoláson. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei 17 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, három tételnél – összesen mintegy 8000 liter mennyiségben – kellett forgalmi korlátozást elrendelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.