Jól teljesít Szerbia az IMF szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerbia jól halad a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban foglaltak teljesítésével – hangzott el hétfőn Belgrádban, az IMF és a szerb kormány közötti megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Az IMF szakértői május 4-én kezdték meg a tavaly november végén kötött, és idén január elsején életbe lépett egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás keretében az első felülvizsgálatot. A megállapodás értelmében Belgrád vállalta, hogy átszervezi a közszférát, megszabadul a veszteséges állami vállalatoktól, valamint csökkenti az államadósságot és költségvetési hiányt.

Az IMF hétfőn emellett felülvizsgálta a szerb gazdaság idei esztendőre vonatkozó előrejelzéseit, és azokat a fél százalékos csökkenésről stagnálásra módosította.

Szerbia az első negyedévben a vártnál jobb gazdasági eredményeket ért el, Aleksandar Vucic szerb kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy az év első négy hónapjában a tervezett 70 milliárd dináros (176,4 milliárd forint) költségvetési hiány helyett csupán 19,3 milliárd dinárt (48,6 milliárd forint) tett ki a deficit.

Az IMF képviselői szerint viszont a gazdaság teljesítményét idén eddig számos külső tényező befolyásolta, ezért a jó eredményeket “óvatosan” kell kezelni.

Előző sztori

Szentesen nyílik kiállítás a Lucien Hervé Kamera Klub fényképeiből

Következő sztori

Öt év alatt ugrásszerűen nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya