Közélet

Jól teljesít Szerbia az IMF szerint

Jól teljesít Szerbia az IMF szerint

2015. május 11., hétfő
Jól teljesít Szerbia az IMF szerint

Szerbia jól halad a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban foglaltak teljesítésével - hangzott el hétfőn Belgrádban, az IMF és a szerb kormány közötti megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Az IMF szakértői május 4-én kezdték meg a tavaly november végén kötött, és idén január elsején életbe lépett egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás keretében az első felülvizsgálatot. A megállapodás értelmében Belgrád vállalta, hogy átszervezi a közszférát, megszabadul a veszteséges állami vállalatoktól, valamint csökkenti az államadósságot és költségvetési hiányt. Az IMF hétfőn emellett felülvizsgálta a szerb gazdaság idei esztendőre vonatkozó előrejelzéseit, és azokat a fél százalékos csökkenésről stagnálásra módosította. Szerbia az első negyedévben a vártnál jobb gazdasági eredményeket ért el, Aleksandar Vucic szerb kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy az év első négy hónapjában a tervezett 70 milliárd dináros (176,4 milliárd forint) költségvetési hiány helyett csupán 19,3 milliárd dinárt (48,6 milliárd forint) tett ki a deficit. Az IMF képviselői szerint viszont a gazdaság teljesítményét idén eddig számos külső tényező befolyásolta, ezért a jó eredményeket "óvatosan" kell kezelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.