Közélet

Idén is szavaznak a magyar diákok az Európai Filmakadémia díjáról

Idén is szavaznak a magyar diákok az Európai Filmakadémia díjáról

2015. május 3., vasárnap
Idén is szavaznak a magyar diákok az Európai Filmakadémia díjáról

Idén is csatlakoztak a magyar diákok ahhoz a nemzetközi szavazáshoz, amelyen Európa fiataljai döntenek a Fiatal Közönség Díjáról (Young Audience Award). A Tabán moziban vasárnap rendezett vetítésen a fiatalok három európai film közül választják ki a legjobbat.

A programmal a Magyar Nemzeti Filmalap célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a mozizást mint közösségi élményt, valamint segítse őket abban, hogy tudatos filmfogyasztóvá váljanak. Ennek érdekében a vetítések között filmes szakemberekkel beszélgethetnek a gyerekek a látottakról - fejtette ki Jung Zsuzsanna, a filmalap vezérigazgató-helyettese az MTI-nek vasárnap a helyszínen. Az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére negyedik alkalommal meghirdetett közös mozizáshoz idén 25 ország fiataljai csatlakoztak, Magyarországról második alkalommal mintegy 40 budapesti felső tagozatos általános iskolás. A fiatalok a dán Sovány nővérem című filmről, A láthatatlan fiú című olasz és a Te sem vagy szép című ír munkáról nyilváníthatnak véleményt. Az elnök elmondta, hogy ezeket a filmeket szakmai zsűri választotta ki azon európai egész estés filmprodukciók közül, amelyek célközönsége a 12-14 éves korosztály. "Ezek az ifjúsági filmek mind ennek a korosztálynak készültek, róluk, az ő problémáikról, életükről, nehézségeikről, boldogságukról szólnak" - fejtette ki Jung Zsuzsanna. Hozzátette: ahogy tavaly, idén is nagyon tetszik a gyerekeknek a program, nagyon sok gondolatuk van, jól értik a konfliktusokat, "de fontos az is, hogy mi felnőttek, szakemberek, akik a film nyelvéhez is értünk, segítsünk nekik értelmezni azokat a feldolgozási módokat, ahogy a filmben egy-egy karaktert, problémát megjelenítenek". A beszélgetések közben a szakemberek kérdéseket tesznek fel a gyerekeknek arról, hogy hol vannak a fordulópontok egy-egy karakter fejlődésében vagy hol van a film csúcspontja. "Itt minden esetben elsősorban a gyerekek véleményére vagyunk kíváncsiak, de ugyanakkor egy magyarázó beszélgetés is zajlik, ahol a szakemberek a film nyelvezetét mutatják be vagy elmondják, hol csúcsosodik ki a történet, hol és hogyan változnak a karakterek. Van tehát a beszélgetésnek egy filmes szakismereti, és egy általánosabb filmismereti része is" - tette hozzá Jung Zsuzsanna. Az esemény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi elnevezésű programjához, amelynek szintén az a célja, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott filmbefogadókká váljanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.