/

Hódmezővásárhely veszi át a Szűrési stafétát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága tavaly elindította Magyarországon a „Szűrési staféta” rendezvénysorozatot. A szervezet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ebben az évben is kiemelt feladatának tekinti a népegészségügyi mozgósítást, ezen belül is a népegészségügyi szűrések népszerűsítését, az egyének egészségtudatosságának növelését. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ennek érdekében idén áprilistól havonta igyekszik különféle programokkal ráirányítani a figyelmet a prevenció fontosságára. Május 27-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely Emlőszűrő Központja veszi át a stafétát.

Hódmezővásárhelyen holnap az emlőszűrő központ 19 óráig tart nyitva. A szervezett szűrésre elkészített behívási listán Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent, Székkutas települések 45-65 éves korcsoportba tartozó nő lakosai szerepelnek. Gyurisné Pethő Zsuzsanna EVP programigazgató tájékoztatása szerint folyamatosan jelentkeznek telefonon erre a napra emlőszűrésre a behívó levelet kapottak. Azokat is várják, akik már korábban – egy éven belül – kaptak meghívó levelet a szervezett emlőszűrésre, de idáig nem tudtak azon részt venni. A szervezett emlőszűrésre mindazon Magyarországon élő, a 45-65 éves korcsoportba tartozó nő jogosult, aki TAJ-kártyával rendelkezik és 2 éven belül nem vett részt mammográfiai vizsgálaton. A megjelenteknél Hódmezővásárhelyi Egészségfejlesztési iroda dolgozói rizikó szűréseket is fognak végezni.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhely Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársai ezen a napon 12 órától az emlőszűrő központban videón bemutatják az emlő önvizsgálatának lépéseit, amit a helyszínen emlő mulázson gyakorolni is lehet majd. Ezen túlmenően az egészséges táplálkozásról, a mozgás fontosságáról, a káros szenvedélyekről való leszokás lehetőségeiről is szót lehet váltani a szakemberekkel.

A szervezők bíznak abban, hogy rendezvényükkel felhívják a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára, illetve arra, hogy a daganatos megbetegedések időben történő felismerésével a gyógyulási esély sokkal magasabb. Ebben segít a prevenció egyik formája, a népegészségügyi szűrésen való megjelenés. A lakosság feladata, hogy éljen ezzel az ingyenes lehetőséggel, hiszen az egyén felelősségteljes gondolkodása saját egészségére vonatkozóan semmi mással pótolható.

Előző sztori

Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai új kiadása

Következő sztori

Olasz bűnözőt fogtak el a rendőrök Nagylaknál