Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Hiába a tiltakozás, eltűnik Ságvári a szegedi iskola nevéből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

sagvari_gimnazium02kf

Szeptembertől már nem viseli Ságvári Endre nevét az SZTE Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma. A februárban indult, átkeresztelési huzavona végét a hét közepén erősítheti meg a Szegedi Tudományegyetem.

Úgy tűnik, eldőlt a hónapok óta indulatos vitákat szító Ságvári-ügy: a Délmagyarország írta meg elsőként pénteken, hogy szeptembertől összevonják a Szegedi Tudományegyetem általános és középiskoláját, mely a továbbiakban nem Ságvári Endre néven működik tovább. A lap úgy tudja: a hírt csütörtökön közölték a tantestülettel, és megnyugtatták annak tagjait, hogy az összevonás nem jár majd létszámleépítéssel. Ezek szerint szombaton az utolsó évfolyam ballagott el a gimnáziumból “ságvárisként”. Újszászi Ilona, az SZTE sajtószóvivője a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: az egyetem hivatalos nyilatkozatát az iskolákhoz tartozó fórumok – a tantestület, szülői munkaközösség és az iskolaszék – véleményezésének kell megelőznie, leghamarabb a hét közepén adnak ki közleményt az ügyben. Portálunk értesülései szerint a szülői munkaközösséget hétfőn tájékoztatják hivatalosan a fejleményekről. Hevesi Éva, a szülői közösség elnöke mindenesetre már azt nyilatkozta az RTL Klub Híradójának, hogy passzív ellenállásra készülnek a szülők Szegeden…

Nem volt fáklyásmenet

Emlékezetes: február 18-án Rétvári Bence szavai szították fel a lángot Ságvári személye körül. A KDNP-s országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott: “Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően”. Az MTA állásfoglalása szerint Ságvári Endre neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánlják. Úgy tudjuk, a kormányzat, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma éppen emiatt elkötelezett a változtatás mellett.

Az egyetem fent vázolt óvatossága érthető, hiszen az átnevezés híre komoly indulatokat váltott ki helyi és országos viszonylatban egyaránt: államtitkárok, pedagógusok, egykori diákok és közéleti szereplők is kifejtették véleményüket Ságvári Endre személyével és az iskolával kapcsolatosan, pró és kontra egyaránt. A Facebookon Ne nevezzék át a Ságvárit, illetve Nevezzék át a Ságvárit címmel is indult egy közösség, előbbi több mint 11 ezer követővel. Mintegy kétezer átnevezés ellen tiltakozó (baloldali politikusokkal, közöttük Botka László polgármesterrel is) fáklyás felvonulásra is indult a belvárosban.

tuntetes_sagvari41_gs

Az iskolában tanító Barok István (aki Szegeden az elsők között fejezte ki nemtetszését az átnevezéssel kapcsolatban, “Je suis Ságvári! Sőt Je suis Spitzer Endre!” címmel) szervezésével Ságvári-kitűzőket is elkezdtek gyártani, melyen a „Ságvári ad infinitum”, azaz Ságvári az örökkévalóságig felirat mellett egy sorszám is szerepet. “A egyes sorszámot a legjobb barátom, a legelső ságváris osztály tanulója, iskolánk volt igazgatója, a Rácz László Tanár Úr Életműdíj idei kitüntetettje, Kánitz József kapta” – írta Facebook-üzenetében Barok István.

A baloldal egy emberként sorakozott fel Ságvári ügye mellett, ezt a március 27-i közgyűlésen egy-egy kitűző felrakásával is szimbolizálták. Binszki József, a szegedi DK választókerületi elnöke szerint Ságvári neve egy márkanévvé vált városunkban, rangot jelent. Haág Zalán KDNP-s önkormányzati képviselő szerint régi adósságot törlesztenek az átnevezéssel, az ennek kapcsán kialakult hangulatkeltést pedig politikai célokat szolgál. Tóth Péter jobbikos képviselő egy lépéssel tovább is ment, ő a Károlyi-kollégium átkeresztelését is szükségesnek tartotta. Facebookos oldalán eddig csak ő kommentálta a pénteken megjelent hírt, “Végre! Nem lehet egy rendőrgyilkosról iskolát elnevezni!” kiírással megosztva a cikket.

Hunyadi és Klebelsberg neve mellett is érveltek közösségek

hunyadi_janos_gimnazium_01

Az átkeresztelést pártolók között sem volt egyértelmű konszenzus arról, hogy kinek a nevét is viselje a nagy múltú szegedi iskola. Civil közösségek szegedi kötődésű névadó mellett érvelnek. Sokan Hunyadi Jánost tartanák a legideálisabbnak, mivel az 56′-os forradalom ideje alatt az akkori tanulók megszavazták, hogy a törökverő nevét viselje az. Az egykori ságváris fizikus akadémikus, Bor Zsolt a híres iskolaépítő Klebelsberg Kuno nevét ajánlotta inkább, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület képviseletében Szilágyi Árpád ugyanakkor Ereky Károly nevét vetette fel. Bálint Sándort, Sík Sándort és Szent-Györgyi Albertet is sokan alkalmasabb névadónak tartották volna. Csúri Ákos újságíró egyszerűen a Ságvári nevet vélte a legideálisabbnak.

“Legalább nem nevezik el senki másról. Így továbbra is hívhatjuk Ságvárinak! Iskolai rendezvényeknek, sítábornak, bulinak továbbra is lehet a Ságvári nevet adni. Kit érdekel, hogy nincs kiírva az ajtóra…” – írta az egyik volt diák a közösségi oldalon.

A tiltakozások ellenére Ságvári Endre neve nélkül folytatja szeptembertől az SZTE Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=533686

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 3.

Egyetem

Ismét nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hat fertőzöttet diagnosztizáltak, és elhunyt két idős, krónikus beteg.

Tovább olvasom

Egyetem

Online levelező oktatás indul az SZTE mezőgazdasági karán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakon.

Tovább olvasom

Egyetem

Ismét egy francia egyetemmel köt megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két diplomát kapnak az egyik kurzus elvégzői.

Tovább olvasom

Aktuál