Közélet

Elutasították a Tisza Lajos Közéleti Egyesület helyi népszavazási kezdeményezését

Elutasították a Tisza Lajos Közéleti Egyesület helyi népszavazási kezdeményezését

2015. május 4., hétfő
Elutasították a Tisza Lajos Közéleti Egyesület helyi népszavazási kezdeményezését
tiszalajoskozeletiegyesulet

Letelt az ötnapos határidő, döntött a Választási Iroda: nem lehet helyi népszavazást kiírni a Tisza Lajos Közéleti Egyesület által kezdeményezett kérdésekben. Az indoklás szerint az aláírásgyűjtő íveken formai hibát találtak, tartalmi kifogása nem volt a HVI-nek.

Ahogy

megírtuk

, „Harc a sarc ellen” – címmel küldött szerkesztőségünkhöz levelet a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, melyben arról tájékoztattak, hogy négy kérdésben helyi népszavazást kezdeményeznek: a közösségi közlekedés tarifáit csökkentenék, az önkormányzati bérlemények havi díjait, az üzlethelyiségek bérleti díját, illetve fizető parkolási díjakat.

Bartha László

, az egyesület alapítója akkor azt mondta, szerintük a város vajúdik, a belváros kiüresedik, egyre kevesebben tudják kifizetni a bérleteket és vonaljegyeket. „Ezek egy folyamat tünetei, Szegednek ugyanis nincs városfejlesztési koncepciója. Az a célunk, hogy arra sarkalljuk végre a várost, a bevételi oldalt ne a lakossági sarccal növelje, hanem azzal, hogy idehoz új munkahelyeket” – közölte Bartha László. A Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője,

Mózes Ervin

címzetes főjegyző határozatában az olvasható, hogy az aláírásgyűjtő ívek vizsgálata során azt állapították meg, hogy a jogszabályok által nem előírt lakcím rovat szerepel az íveken, viszont az aláírásgyűjtő személy nevét, személyi azonosítóját és aláírását tartalmazó rovat nem. Ezért nem felelnek meg az aláírásgyűjtő ívek a HVI vezetőjének indoklása szerint a jogszabályoknak. Jogorvoslati kérelmet nem lehet benyújtani a határozat ellen. Bartha László, az egyesület alapítója portálunknak elmondta, természetesen tudomásul veszik a HVI határozatát. „Fontosnak tartom, hogy tartalmi hibát nem talált a Helyi Választási Iroda. A formai hibát ki fogjuk javítani, és még a hét folyamán ismételten benyújtjuk helyi népszavazási kezdeményezésünket” – jelentette ki Bartha László. Szegeden tavaly év végén módosították a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló rendelet, ennek értelmében a közgyűlésnek akkor kell foglalkoznia az adott kezdeményezéssel, ha a szegedi választásra jogosult lakosság 10%-a aláírja az adott ívet, amennyiben viszont a választók 15%-a támogatja, kötelező a helyi népszavazást kiírni. A Helyi Választási Iroda határozatát teljes terjedelmében

ITT

olvashatja.

Nem adtak zöld utat a Tisza Lajos Közéleti Egyesület helyi népszavazási kezdeményezésének.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.