Elhunyt Trogmayer Ottó, Szeged díszpolgára

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

trogmayer_otto08_gs

Május 28-án, csütörtökön elhunyt Trogmayer Ottó régészprofesszor, nyugalmazott múzeumigazgató. Szeged díszpolgára 80 éves volt.

Trogmayer Ottó 1934. július 24-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányai során került a szeged Móra Ferenc Múzeumhoz, ahol szakmai gyakorlatát töltötte. 1970-tól már a múzeum igazgatójaként végezte munkáját. Ő irányította az ópusztaszeri ásatásokat, és az ő vezetésével valósult meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol a Feszty-körkép található. 1997-ben vonult nyugdíjba. Munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Széchenyi-díjat is, 2012 őszén pedig az International Panorama Council (IPC), azaz a Nemzetközi Körkép Bizottság aranytűjét vehette át a szervezet létrehozásában és munkájában végzett tevékenységéért. Tavaly májusban Szeged város díszpolgárává választották.

Szeged saját halottjának tekinti Trogmayer Ottót

“Szeged város vezetése és személyesen Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült róla, hogy Trogmayer Ottó régészprofesszor, Szeged díszpolgára elhunyt. Személyében a város nem csak nagy tudású, imponáló felkészültségű tudósát, tanítványok sokaságát útra bocsátó tanárát, de kivételes személyiségű, igaz emberségű megtartó oszlopát is gyászolja. Trogmayer Ottót a város saját halottjának tekinti. Temetéséről – a gyászoló családdal való egyeztetés után – később történik intézkedés” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szegedi önkormányzat.

80 éves korában elhunyt Trogmayer Ottó, Szeged díszpolgára: http://szegedma.hu/?p=542121

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 28.

Előző sztori

Már igényelhető az útdíjkompenzáció

Következő sztori

Zombor: jelentősen rövidülhetnek a várólisták