Közélet

Bemutatkozott Berlinben a szegedi lézeközpont

Bemutatkozott Berlinben a szegedi lézeközpont

2015. május 13., szerda
Bemutatkozott Berlinben a szegedi lézeközpont

Wolfgang Sandner az ELI-DC International Association vezérigazgatója és az ELI-HU Nonprofit Kft. vezetői Információs Napot tartottak Berlinben a nagykövetség szervezésében. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen a megjelentek előadásokat hallhattak az ELI projekt műszaki és tudományos előrehaladásáról és azt követően a lézer és optikai iparág iránt érdeklődők szakmai kerekasztal beszélgetéseken vehettek részt.

A berlini magyar nagykövetségen rendezett fórumon a bevezető előadást a fény és az anyag kölcsönhatásának nagyteljesítményű lézerberendezésekkel történő vizsgálatára hivatott három európai uniós kutatóközpont - a szegedi mellett egy csehországi és egy romániai intézmény - munkáját, vagyis az ELI programot összefogó nemzetközi egyesület (ELI Delivery Consortium International Association - ELI DC) igazgatója,

Wolfgang Sandner

tartotta, aki egyebek között hangsúlyozta, hogy az ELI kulcsfontosságú az EU versenyképességének erősítésében, hiszen a kutatások a tudomány és az orvoslás mellett a mobiltelefonoktól a gépkocsikig a mindennapi élet alapvető fontosságú eszközeinek a lényegét jelentő lézerekre alapozó iparág, a fotonika fejlődését is szolgálják. Az ELI kutatásai így éppen olyan jelentőségűek, mint a világhírű nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) munkája - mutatott rá Wolfgang Sandner.

Mucsi János

, az ELI-HU Nonprofit Kft. projektvezetője, az ELI-ALPS projekt műszaki igazgatója a szegedi lézerközpont kivitelezésének alakulását ismertető előadásában kiemelte, hogy a több mint 60 milliárd forintos költségvetésű projekt során Európában egyedülálló mélyépítési technológiát alkalmaztak. A nagyjából 25 ezer négyzetméteres épületegyüttes úgynevezett lézercsarnokának alapozásához 342 betoncölöpöt fúrtak a talajba (az öt épület alatt összesen 819 db cölöp került lefúrásra), a lézerberendezések biztonságos használatához pedig 5500 négyzetméteren rezgésmentes alapot építettek parafa és rugó technológia felhasználásával, a közepes és magas sugárvédettségű kísérleti területek köré pedig 1 és 2 méter vastagságú betonfalakat építenek - mondta a szakember, rámutatva, hogy a beruházás rendkívüli összetettségének ellenére mindenben az eredeti menetrendnek megfelelően haladnak. Mucsi János hangsúlyozta: a szegedi helyszín nagy előnye, hogy a kutatóközpont körül még több mint 70 hektár terület áll rendelkezésre, ahol kisebb start-up cégek, nagyobb nemzetközi tőkeerős cégek, tudományos intézetek, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek, valamint az ELI-hez kapcsolódó egyetemi részlegek telepedhetnek meg.

Osvay Károly

, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója a lézertechnológiában érdekelt német ipari és akadémiai szervezetek képviseletében a fórumon részt vevő több mint 50 szakember előtt tartott előadásában kiemelte, hogy a német partnerek eddig is jelentős részt vállaltak a szegedi központ ügyének előmozdításában, és eddig csaknem 4 millió euró (1,2 milliárd forint) értékben nyertek közbeszerzési pályázatokon. Volt olyan pályázat is, amelyen kizárólag német cégek indultak - jegyezte meg Osvay Károly. Az EU tudományos nagyberuházásainak egyikeként megvalósuló szegedi lézerközpont a tervek szerint 2016 első felére épül fel. Addigra lézertechnológiai berendezések egy részét is telepítik, így jövőre elindulhat a kutatómunka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig. A központ megvalósításának első fázisára 36,998 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, ennek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.