Közélet

Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

2015. április 8., szerda
Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

Egy újabb "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által - a március 15-ei demonstráción - bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.

Az NVB az elmúlt hetekben három ülésén, három csomagban döntött a kezdeményezések hitelesítéséről. Határozatai értelmében a tankötelezettség meghosszabbításáról, a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről és egy vagyonnyilatkozat-tételi kérdésben lehet majd népszavazást tartani. A most szűk többséggel, 5:4 arányban elfogadott utóbbi kérdés azt célozza, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen, ha népszavazáson a választók így döntenek. A hat kérdés két témakört, a nyilvános vagyonnyilatkozat-tételt és a társadalombiztosítási számlákon nyilvántartott járulékok, tagdíjak feltüntetésének kérdését érintette. Az előbbi kérdések közül többet részben egyértelműségi okok miatt utasította el a testület, részben pedig azért, mert álláspontjuk szerint az ingatlanszerzési adatok közzététele sértené a nyilatkozattételre nem kötelezett eladónak a személyes adatai védelméhez fűződő, alaptörvényben rögzített jogát.

Litresits András

, a testület MSZP-s delegáltja ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen a logikai alapon a földtörvény is alkotmányellenes, hiszen az is előírja a szerződések adatainak nyilvánosságát. Példaként említette, hogy utóbbi jogszabály alapján a szerződéseket anonimizált formában hozzák nyilvánosságra, tehát van megoldás az adatvédelemre.

Vajda Zoltán

, az egyik kezdeményező, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviselője az NVB ülésén kifejthette a kérdések hitelesítése mellett szóló jogi érveit. A kezdeményező az ülés után az újságírók előtt sikeresnek jellemezte kezdeményezésüket, és jó hírnek mondta, hogy egy újabb fontos, a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságával kapcsolatos kérdést hitelesített a testület. Közölte, „erőteljesen megfontolják” majd, hogy a nem hitelesített kérdések ügyében a Kúriához fordulnak-e. Még nem tudják megkezdik-e az aláírásgyűjtést a három hitelesített kérdésben, ha jogerőre emelkednek, vagy megvárják, hogy a Kúria a többi ügyében döntsön - válaszolta egy kérdésre. Jelezte: még nem járt le az NVB-határozatok jogerőre emelkedésének a határideje az első két hitelesített kérdés ügyében sem. Az NVB által hitelesített három kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?", "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?", valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?”. Az NVB határozatai ellen tizenöt napon belül lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, melynek 90 napja van az elbírálására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.