Bulvár

Tollár Tibor a katasztrófavédelem új vezetője

Tollár Tibor a katasztrófavédelem új vezetője

2015. április 14., kedd
Tollár Tibor a katasztrófavédelem új vezetője
Tollár Tibor; Pintér Sándor; Bakondi György

Bakondi György altábornagyot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddigi vezetőjét megbízott főigazgatóként Tollár Tibor vezérőrnagy, az OKF eddigi helyettes vezetője váltja a szervezet élén - jelentette be a belügyminiszter az OKF állománygyűlésén kedden, Budapesten.

Pintér Sándor

a köztársasági elnök döntése alapján, a többi között a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az árvízvédelem területén elvégzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, katonai tagozatával tüntette ki

Bakondi Györgyöt

.

Áder János

a szolgálati felső korhatár elérése miatt mentette fel a szolgálat alól Bakondi Györgyöt, egyben a belügyminiszter hat hónapra bízta meg az OKF vezetésével

Tollár Tibort

, aki eddig az OKF gazdasági főigazgató-helyettese volt. Pintér Sándor ez alkalomból felidézte Bakondi György életútját. Elmondta: az altábornagy 2000 elejétől vesz részt egy új katasztrófavédelmi szervezet kialakításában. Ugyan 2002-ben politikai döntés alapján nyugállományba helyezték, ám 2010-től reaktiválták: a többi között az ő vezetése alatt ment végbe a Hernád és a Sajó árvize után a helyreállítás, a vörösiszap-katasztrófa után Devecser és Kolontár újjáépítése, és 2013-ban a nagy dunai árvízi védekezési munkálatainak megvalósítása. Ugyanakkor Bakondi György legnagyobb sikerének, teljesítményének az új katasztrófavédelmi szervezet létrehozását és eredményes működtetését tartja. Tevékenysége során integrálta az önkormányzati tűzoltóságokat, létrehozta a szervezet iparbiztonsági részlegét, az Országos Tűzmegelőzési Bizottságot, és az OKF átvette a vízügyi szakigazgatási feladatokat is - sorolta a belügyminiszter. Úgy vélekedett, hogy ma már az Európai Unió több tagállama mintaként tekint a magyar szervezetre, illetve a katasztrófavédelem eredményes tevékenységét mutatja, hogy az elmúlt három évben a megelőző időszakhoz képest a felére csökkent a tűzesetek száma. Egyben arra biztatta az új parancsnokot, hogy folytassa, ha lehet még eredményesebben, a Bakondi György által megkezdett munkát. A leköszönő főigazgató hangsúlyozta, hogy büszke a katasztrófavédelem teljes személyi állománya által elvégzett munkára. "Köszönöm, hogy együtt szolgálhattunk!" - fogalmazott az altábornagy. Az állománygyűlést követő sajtótájékoztatón hozzátette: eredménynek tekinti a központi műveletirányítás, az új országos tűzvédelmi szabályzat bevezetését, az őrsprogram megvalósítását, az önkéntes tűzoltóságok támogatását, a polgári védelem területén a speciális mentőszervezetek felállítását, az iparbiztonság megerősítését és a katasztrófavédelem humán szolgálatának fejlesztését. Tollár Tibor arról szólt: minden erejével azon lesz, hogy a katasztrófavédelem minden körülmények között magas szinten legyen képes a feladatai ellátására. Változtatásoknak nem látja okát, a nyugodt légkör biztosítására kíván törekedni a szervezetnél - mondta az új megbízott főigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.