Tapolcai választás – a jobbikos jelölté lesz a mandátum (FRISSÜL)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabó Mária; Fekete István

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Ebben a körzetben várhatóan csütörtökig számolják össze a szavazatokat, így addig várni kell az eredményre. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP, a DK és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta.

Fenyvesi Zoltán: továbbra is a térség fejlődéséért fogok dolgozni

Az eredménytől függetlenül a térség fejlődéséért, az itt élők boldogulásáért dolgozik majd a tapolcai választásokon Fidesz-KDNP-s színekben indult képviselőjelölt, aki gratulált a “választás győztesének, Rig Lajosnak”.

Fenyvesi Zoltán vasárnap este Tapolcán újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a választás eredményétől függetlenül továbbra is a munkahelyteremtést, a meglévő munkahelyek megőrzését tartja a következő időszak legfontosabb feladatának, illetve azoknak az embereknek a támogatását, akik a “hátukon cipelik ezt az országot”.

Továbbra is azon lesz, hogy a térség fejlődjön, számára ez becsületbeli ügy – hangsúlyozta.
Hozzátette, számtalan lakossági fórum és konzultáció arról győzte meg, hogy az itt élők a szívükön viselik ennek a gyönyörű vidéknek a sorsát. Fenyvesi Zoltán köszönetet mondott családjának, a Fidesz-KDNP önkénteseinek és azoknak a választópolgároknak, akik javaslataikkal segítették a munkáját, valamint és gratulált a választás győztesének, a jobbikos Rig Lajosnak.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják. Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Orbán Viktor: van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda

A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet a tapolcai időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak. Orbán Viktor azt írta: “van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.”

Vona Gábor: történelmi győzelmet arattunk

Történelmi győzelmet aratott a Jobbik, először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely “nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak” – jelentette ki Vona Gábor vasárnap este Tapolcán, a veszprémi hármas számú választási körzet eredményeinek csaknem teljes feldolgozottságát követő sajtótájékoztatóján.

A Jobbik elnöke úgy fogalmazott: pártja megszerezte története első egyéni mandátumát, ráadásul a Dunántúlon, ezért “érdemes elgondolkodni azon, mi lehet Kelet-Magyarországon”. Vona Gábor azt mondta: “elbukott az arrogancia, a tisztességtelenség, a fenyegetés és a korrupció”. Eddig működött egy rendszer, ami a félelemkeltésre, a zsarolásra, a megfélemlítésre, a magyar emberek tűrőképességének határtalanságára épített”, de a mostani választás azt bizonyította be, hogy az embereknek elege lett a fenyegető, mindent megkaparintani akaró hatalomból, és azt mondták: “elég volt, nix Orbán Viktor, nix Fidesz”.

Rig Lajosra, a Jobbik győztesnek tekintett jelöltjére utalva azt mondta: köszönet annak a több mint 10 ezer embernek, aki arra szavazott, hogy mától egy “tisztességes, becsületes, igaz magyar ember legyen a térség országgyűlési képviselője”, miközben mondatait többször is hangos éljenzéssel és tapssal nyugtázta a sajtótájékoztatón is jelenlévő mintegy száz szimpatizáns. A pártelnök szerint ennek a választásnak nemcsak a térség, de az egész ország szempontjából megvolt a tétje. Most bebizonyosodott, hogy kormányváltó hangulat és a Jobbik részéről kormányváltó erő is van ma Magyarországon.

Kifejtette, hogy a mostani győzelem legitimálta és megerősítette a “Jobbik azon néppárti politikáját” is, amit az elmúlt másfél évben tanúsított, s amelynek lényege, hogy a párt alapvető értékrendjének megőrzése mellett “higgadt, nyugodt, szakmai hangnemet” tanúsítva a társadalom legszélesebb rétegeit szólítja meg. “Tapolcán bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megverni a Fideszt Kubatovostul, Orbánostul” – hangoztatta a pártelnök.

A nyertes Rig Lajost bemutatva Vona Gábor azt mondta: a térségben élők számára “a legjobb választás volt” a személye, s mostantól az egészségügyi dolgozóknak is lesz egy “igazi harcosuk” az Országgyűlésben. Rig Lajos a köszönet szavai mellett arra is kitért, hogy “óriási negatív kampány” zajlott, még vasárnap délután, a pihenőnapon is zavarták a fideszesek telefonhívásokkal a választókat. Azt hangsúlyozta, hogy ő maga “becsületes, tisztességes munkát” kíván végezni a Parlamentben. “Megpróbálok mindent megtenni azért, hogy az itt élő 72 ezer ember akaratát, kívánságát teljesítsem”, mert ez a régió leszakadt Veszprém megyén belül és országos összehasonlításban is. Szeretné ezért a régiót arra a szintre emelni, amit a Balaton közelsége miatt megérdemel – tette hozzá.

Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere kijelentette: sok év után elérték, hogy a város közösséggé vált, hiszen minden választókerületben a Jobbik jelöltje nyert. Mint hozzátette: “bizalommal és szeretettel” várja a kormánypárt képviselőit, hogy “betartsák azokat az ígérethegyeket, amiket idetoltak Tapolcára”.

A Jobbik vasárnap estére egy tapolcai sörözőben foglalt magának eredményváró helyszínt, ahová háromnegyed nyolc körül érkezett meg Vona Gábor pártelnök. A vendéglátó-helyiségben és előtte az utcán már kora estétől sokan gyűltek össze érdeklődőként, de legnagyobb számban az újságírók képviseltették magukat. Nem sokkal nyolc óra után futott szét az első izgalmat kiváltó hír a Jobbik szimpatizánsai között, hogy a szavazatok közel 46 százalékos feldolgozottságánál jelöltjük vette át a vezetést a Fidesztől. 96 százaléknál már bent és kint is kiabálták, hogy “megvan” az eredmény, “Szép volt, Lajos!”.

Tóbiás József: új helyzet van a hazai politikában

Világossá kell tennie mától a Fidesznek, hogy hol áll – jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője vasárnap este az ellenzéki párt ajkai irodáján a Veszprém megyei 3-as választókerületben tartott időközi választást értékelve. Tóbiás József szerint mostantól kezdve új helyzet van a politikában.

A pártelnök kifejtette: az MSZP felelőssége abban áll, hogy egy közel egyharmados választási eredmény birtokában tovább folytassa a munkát. Hozzátette: jelenleg megvan a Fidesz felelőssége is, mint kormánypártnak, “de ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje”. Szerinte a Fidesznek világossá kell tennie, hogy a demokratikus oldalon áll-e, “ott, ahol vannak versengések, vannak viták, sőt konfliktusok, de nem kérdőjeleződik meg az európai értékek iránti elkötelezettség, az emberi élet és értékek tisztelete”, ahol, ha nem határolódik el “olyan képviselőjelöltektől, képviselőktől, akik ma is az Országgyűlésben ülnek és nyíltan zsidóellenes, cigányellenes mondatokat mondanak”, akkor már nem formálja a jövőt.

A kampányt értékelve leszögezte: az MSZP, a DK és több társadalmi szervezet közös jelöltje, Pad Ferenc teljesítményével “erősödött ugyan az ellenzék, de nem eleget”. Kijelentette, felelősségük van abban, hogy a vidék társadalmának nem tudták bemutatni kellő erővel, azt, hogy mit is jelent “az ajkai modell”, “mit jelent az alacsony munkanélküliség, a fejlődés, a tudáshoz való hozzáférés itt, Ajkán”. Azt mondta, a következő években még intenzívebben kell az MSZP-nek “a vidék Magyarországa felé, a kistelepüléseken élők felé” fordulni.

Tóbiás József hangsúlyozta, az MSZP-nek az a feladata, hogy azon a társadalmi modellváltáson, amin elindult, ne álljon meg. “Sokkal nagyobb a felelőssége a mai naptól minden baloldali vezetőnek ebben az országban, hogy ne önmagát, ne szervezetét, hanem azt a társadalmi modellt igyekezzen építeni, amely meggyőződésem, hogy 2018-ban győzelemhez segíti Magyarországot” – fogalmazott.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke kijelentette: a Fidesz megbukott, a demokratáknak pedig erősödni kell a következő időszakban. Kifejtette, az eredmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy “a Fidesz és Orbán Viktor modellje, a centrális erőtér megbukott”. “Hol jobbról, hol balról, de megverik” – mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz elvesztette azt a képességét, hogy nyerni tudjon egyéni választókerületben.

Azt mondta, bíztak benne, hogy a demokraták tudnak nyerni a választáson, de látható, hogy “a maffiakormány működése” egyre inkább előtérbe hozza a “szélsőséges érzeteket, azt az érzést, hogy ezt a kormányt márpedig mindenképpen el kell zavarni”.

Pad Ferenc, a baloldali szervezetek képviselőjelöltje vereség okát abban látta, hogy Ajka kivételével “nem igazán tudták átadni, mit szeretnének és mit nem szeretnének, hogy folytatódjon”. Külön köszönetet mondott Ajka szavazóinak, mert a városban közel kétszer akkora különbséggel nyert most, mint a baloldal jelöltje tavaly. Hozzátette: telefonon gratulált Rig Lajosnak és arra kérte, keményen dolgozzon a 3-as számú választókerületért.

DK: a szavazók kiábrándultak a Fideszből

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a tapolcai időközi országgyűlési választás megmutatta, hogy a szavazók kiábrándultak a Fideszből, amelynek “újabb bukása” a demokratáknak is figyelmeztetés.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője vasárnap esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte a választás eredményét, hogy a szavazók nem kérnek többet “az Orbán-rezsim” hazugságaiból, a mindent elárasztó korrupcióból.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint Orbán Viktor pártja rövid idő alatt két olyan körzetben veszített, amelyet egy éve még magabiztosan megnyert: Veszprémben a demokratikus összefogás, Tapolca térségében pedig a Jobbik mért rájuk vereséget. “Egyértelmű, hogy a rezsim megrogyott. Egy pofon a demokratáktól, egy pofon a szélsőjobbtól” – összegzett.

Gréczy Zsolt szerint “a náci szellemiségű Jobbik” győzelme és megerősödése, amely a Fidesz rovására, szavazói negyedének elvesztésével történt, erős figyelmeztetés kell, hogy legyen minden demokratának. Hozzátette: az egyre mélyebb politikai, gazdasági, szociális válságba süllyedő ország polgárai új, az eddigieknél hatékonyabb, és a korábbi elvekkel gyakran szakító válaszokat várnak. Még nagyobb felelősséggel és alázattal kell dolgozni, hogy Magyarország az Orbán-rezsim romjain ne szélsőségesek kezébe kerüljön, hanem újra a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás hazája legyen – hangoztatta a DK szóvivője.

95,6% – kis különbségel vezet a jobbikos jelölt

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje vezet a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 95,68 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint, de a kis különbség – 395 szavazat – miatt az eredmény még nem tekinthető véglegesnek.

Egy szavazókörben ugyanis vasárnap este nem számlálják össze a szavazatokat a külképviseletekről később hazaérkező voksok miatt. Ebben a szavazókörben többen szavaztak (legalább 483-an, legfeljebb 536-an, attól függ, hogy az átjelentkezettek közül végül mennyien éltek szavazati jogukkal), mint amennyi a különbség a jobbikos és Fenyvesi Zoltán Fidesz-KDNP-s jelölt között, ez pedig azt jelenti, hogy az eredmény megváltozhat.

92 százaléknál Rig Lajos vezet

Az Index információi szerint a szavazatok 92,24 százalékának feldolgozása után 424 szavazat a különbség:
Rig Lajos — 35,28 százalék (9751 szavazat)
Fenyvesi Zoltán — 33,74 százalék (9327 szavazat)
Pad Ferenc — 26,92 százalék (7440 szavazat)

A nagyobbik kormányzópárt az MTI-nek vasárnap küldött közleményében – utalva arra, hogy a szavazói részvétel elmarad a tavalyi országgyűlési választások részvételi arányától – mindenkit arra biztatott, hogy éljen szavazati jogával. Közölték, a Fidesz számára a mostani választás becsületbeli ügy.

Azt is írták, hogy mivel más pártok aktivistái több alkalommal zaklatták a Fidesz önkénteseit, emellett plakátokat gyújtottak fel és rongáltak meg, ezért feljelentést tesznek az ügyben. “Nem fogunk engedni a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali agressziónak” – tették hozzá.

NVI: nincs rendkívüli esemény

Rendkívüli esemény nélkül folyik az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 3-as választókerületében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Mint mondta, összesen 71 883 választópolgár jogosult szavazni, ebből 71 819 szavazna Magyarországon, és 8 külképviseleten összesen 11 választópolgár szavazna. Hozzátette: az eddigi információk szerint minden külképviseleten rendben zajlik a voksolás, még a legtávolabbi, pretoriai külképviseletre is elment a szavazásra jelentkező választó.

Átjelentkezéssel – a választókerület területén belül, de egy másik településen – 53-an szavaznának. Pálffy Ilona elmondta: a legtöbben Ajkáról jelentkeztek át egy másik településre, 11-en, és ugyanennyien jelentkeztek be is a településre. A megjelenési arányokról szólva azt mondta: az összességében rosszabb, mint a Veszprém megyei 1-es választókerületben februárban tartott időközi választás részvételi aránya, de jobb, mint a tavaly novemberi újpesti időközi választás részvételi aránya.

Pálffy Ilona jelezte: a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta, korábban nem tapasztalt mértékű sajtóérdeklődés mellett zajlik a voksolás.

A Fidesz Tapolcán tartja értékelő sajtótájékoztatóját

A Fidesz Tapolcán tartja majd a választást értékelő sajtótájékoztatóját – közölte Dódity Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője. Tájékoztatása szerint eredményvárót nem tartanak, csak sajtótájékoztatót a választási eredmények ismeretében. Közölte, Tapolcán még keresik a sajtótájékoztató helyszínét, és annak időpontjáról is később adnak tájékoztatást.

Jobbik: két út van a választók előtt

A tapolcai választókerületben rendezett időközi voksolás igazi tétje az, hogy a magyar közélet milyen úton megy tovább – mondta a Jobbik szóvivője vasárnap a tapolcai Malom-tó partján tartott sajtótájékoztatón.

Mirkóczki Ádám szerint a választók előtt két út van. Az egyik “a tisztesség, a hitelesség, a megbízhatóság és a következetesség”, a másik pedig az, amit még pénteken is “láthattunk a Fidesz részéről, (…) az arcátlan, fröcsögő gyűlöletkeltést” – fogalmazott. Kijelentette, az itt élők erről mondhatnak véleményt, erre mondhatnak nemet, “ami egyben igent jelent Rig Lajosra és a Jobbikra leadott szavazatok formájában”.

Hozzátette, a Jobbik abban érdekelt, hogy minél több ember járuljon az urnák elé és mondjon véleményt akár a választókerület elmúlt öt évéről vagy “az ország elmúlt öt vagy 25 évéről”. A Jobbiknak a magas részvétel a kedvező, “régen nem vagyunk mikro- vagy törpe párt, amelyek abban érdekeltek, hogy minél alacsonyabb legyen a részvétel, és minél jobban mozgósítsák saját szavazóikat” – mondta.

Újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a részvételi adatok eddig elmaradnak a tavalyi választásoktól, de van még idő az urnazárásig, ezért azt kérik az itt élőktől, hogy aki még nem tette, éljen szavazati jogával. A párt országgyűlési képviselőjelöltje, Rig Lajos arra kérte a lakosságot, kerti munkáját, pihenését tíz percre szakítsa meg, menjen el szavazni, éljen állampolgári jogával, hiszen – mint mondta – ez a tíz perc határozza meg az elkövetkező időszakot akár 2018-ig, akár nagyobb távlatokban is.

Részvételi arány – 13 óra – 21,79 százalék

A választásra jogosultak 21,79 százaléka, 15 663 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 33,01 százaléka (23 695 választó) szavazott ebben a választókerületben. Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Sallee Barbara: az LMP helyi értékek mentén kínál alternatívát

A tapolcai választókerület szavazói dönthetnek amellett, hogy folytatják az elmúlt 25 év politikáját, vagy szélsőséges irányba fordulnak, vagy a helyi értékek és az itt élők érdekei mentén az LMP-re szavaznak – mondta a párt országgyűlési képviselőjelöltje vasárnap tapolcai sajtótájékoztatóján.

Sallee Barbara hangsúlyozta, az LMP kiáll a munkából élőkért, a dolgozói szegénység megszüntetéséért, támogatja a kisvállalkozásokat és a helyi gazdaságot. Programjuk megoldást kínál az elvándorlásra és az elszegényedésre is – tette hozzá.

Azt mondta, a Veszprém megyei 3-as választókerületben folytatott kampánya során alternatívát igyekezett bemutatni, “konkrét lépéseket”, melyek által ebből a térségből országos szinten mintaterület lehetne. Megfogalmazása szerint azt igyekezett bemutatni, hogy miben kínál többet az LMP, miben kínál jobbat, hatékonyabbat a többi pártnál.

A hatvan településből álló választókerületre utalva úgy fogalmazott, programjának hatvan pillére van, mert “hatvan különféle megoldás és recept kell az itt élőknek”: mindig a helyben élők és dolgozók tudják a legjobban, hogy mire van szükségük.

Rámutatott: a hatvan település más-más problémával küzd, de hiányzik az a láncszem, ami az ő igényeiket “szakmailag megfogalmazva és a végén törvényjavaslatokba öltve juttatja el a döntéshozókhoz, a magyar Országgyűlésbe”. Erre a feladatra vállalkozna országgyűlési képviselőként Sallee Barbara. A jelölt arra kérte a választókerület szavazóit, menjenek el voksolni, éljenek választói jogukkal, mert a választás a demokrácia ünnepe.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért tartanak időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Részvételi arány – 9 óra – 7,35 százalék

A választásra jogosultak 7,35 százaléka, 5282 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,77 százaléka (7734 választó) szavazott ebben a választókerületben. Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A választói névjegyzékben szereplők száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 71 883, ebből a külképviseleteken voksolna 11 szavazó, átjelentkezéssel pedig – a választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen – 53 választó.

Szoros az állás, de 92%-os feldolgozottságnál a Jobbik jelöltje vezet Tapolcán!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 12.

Előző sztori

Kosárlabda: bajnoki bronzérmes a Szedeák U21-es csapata (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Nem ellenszenvből vetették le Ságvári nevét a kecskésiek

Legutóbbi hasonló cikkek