Közélet

Szegedi cégeket tájékoztattak a duális képzésről – az SZTE-nek 7 partnere van + FOTÓK

Szegedi cégeket tájékoztattak a duális képzésről –  az SZTE-nek 7 partnere van + FOTÓK

2015. április 3., péntek
Szegedi cégeket tájékoztattak a duális képzésről –  az SZTE-nek 7 partnere van + FOTÓK
dualis_kepzes_iparkamara09_gs

Április közepéig csatlakozhatnak újabb vállalatok a felsőoktatási duális képzéshez, melynek jelenleg 350 partnere van – jelentette ki Szigeti Ádám, az EMMI politikai tanácsadója a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában rendezett fórumon. Az SZTE jelenleg hét vállalattal áll kapcsolatban, és további nyolccal folytatnak tárgyalásokat.

A 2015. szeptemberétől induló felsőoktatási duális képzésről vállalatoknak és gazdálkodó szervezeteknek szervezett információs fórumot az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi kamaráival együttműködésben hazánk hat városában. A sorozat utolsó állomásán, Szegeden a CSMKIK székházában elhangzott, hogy április 15-éig újabb partnerek csatlakozhatnak a vállalatok és felsőoktatási intézmények együttműködésére kiírt pályázathoz.

Szigeti Ádám

, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója arról tájékoztatott, hogy eddig 350 cég jelentkezett, ebből 248 kis- és középvállalat, amit azért nevezett pozitívnak, mert a felsőoktatási duális képzés egyik célja, hogy az innovációra képes kkv-szektort megerősítse. Összesen 21 felsőoktatási intézmény vesz részt az együttműködésben – köztük a Szegedi Tudományegyetem is –, és 79 alapszak esetében jelezték az intézmények, hogy duális képzési formát indítanának. Jelenleg öt speciális szakterülete van ennek a képzésnek: műszaki, agrár, gazdaságtudományi, informatikai és természettudományi. Ez utóbbi alapképzésben azonban 2015 szeptemberében még nem indul duális képzés. Ahogy Szigeti Ádám politikai főtanácsadó elmondta, hamarosan megjelenhet a szociális szakemberképzés területén is a duális képzés, aminek Szegeden is nagy jelentősége lehet. Szigeti közölte, idén szeptembertől 800-1100 hallgató tud majd belépni duális képzési formába. Ősszel 30 különböző alapszakot indítanak ebben a képzésben, 10 agrárt, egytucatnyi műszakit, 6 gazdaságtudományit és 3 informatikait. Az alapképzési szakok mellett próba jelleggel a Budapesti Corvinus Egyetemen duális mesterképzés is indul, számvitel MSc.

Kecskeméten a vállalati szektor generálta a duális képzés elindítását

Jelentős a túljelentkezés a duális képzésre, a Kecskeméti Főiskolán meghirdetett 67 helyre összesen 800 hallgató próbál bejutni. Belina Károlyt, a Kecskeméti Főiskola tanszékvezető egyetemi tanárát nem lepte meg ez az arány, náluk szeptembertől már a harmadik olyan tanév indul, ahol duális képzést is hirdetnek, és ahogy elmondta, az elmúlt években is hasonló volt a túljelentkezés. Megtudtuk, igencsak cégfüggő a túljelentkezési arány, vannak olyan vállalatok, ahol tizenötszörös, de akad olyan is, amelyiknél öt-hatszoros. Arra is volt már példa, hogy az adott cég nem talált a jelentkezők között számára megfelelő hallgatót, így csak a következő tanévben kapcsolódtak a duális képzéshez. „Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól a hallgatóktól, akik a duális képzésben részt vesznek, nagyon élvezik, de mondják azt is, hogy fáradtak, mert sokkal több a feladatuk és a munkájuk, mint a többieknek” – válaszolta kérdésünkre a professzor. Belina Károly tapasztalatai szerint annak ellenére, hogy nagy a túljelentkezés, még ma is sokan vannak olyanok, akik nem tudják, hogy pontosan miről szól ez a képzés. Kecskeméten az ipari igényekhez igazodva indult el a duális képzés, a Mercedes gyárnak a városba településekor ismerték meg a német oktatási gyakorlatot, és ezt ültették át a magyar viszonyokhoz igazítva. A Kecskeméti Főiskolának mára több mint 35 vállalati partnere van, s ahogy a tanszékvezető rámutatott, a most csatlakozó cégeknek valamivel könnyebb a helyzete, hiszen a duális oktatás rendszere már kidolgozott.

Szegeden a gépészmérnök szakon hirdetnek duális képzést

Bíró Istvántól, az SZTE Mérnöki Kar intézetvezető egyetemi docensétől megtudtuk, a gépészmérnök szakon hirdettek duális képzést, később tervezik, hogy kiterjesztik a mezőgazdasági- és élelmiszer-ipari gépészmérnök szakra, az élelmiszer mérnöki képzésre, illetve a mechatronikai mérnökökre is. „A vállalatokkal sok mindent kell még tisztázni, de úgy gondolom, menet közben ki fog alakulni egy jó gyakorlat, a cégek nagyon pozitívan állnak ehhez a lehetőséghez. Az egyetem a gépészmérnök szak kapcsán jelenleg 7 vállalattal áll kapcsolatban, melyek döntően szegediek, illetve környékbeliek, de most április közepéig bővíthetjük ezt a kört, és úgy tűnik, hogy 15-re bővül a duális képzéshez kapcsolódó cégek száma” – tájékoztatott Bíró Istvántól. Az egyetemi docens kitért arra is, hogy azok, akik felvételt nyernek a duális képzésre nagy terhet vesznek a vállukra, hiszen 26 hetet töltenek az iskolapadban, ezen felül 22 hetet pedig a vállalatnál. „A vállalatok azt nyújtják, amit az egyetem nem tud: a céges légkört ismerhetik meg a hallgatók, gyakorlatot szerezhetnek, egy mérnökcsapatban dolgozhatnak” – tette hozzá. Azt, hogy a szegedi universitason pontosan mennyi hallgató vehet részt a duális képzésben, várhatóan szeptemberre derül ki.

2015. szeptemberétől indul a duális képzés a felsőoktatásban, az SZTE jelenleg hét vállalattal áll kapcsolatban, és további nyolccal folytatnak tárgyalásokat.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.