Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Szegedi cégeket tájékoztattak a duális képzésről – az SZTE-nek 7 partnere van + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

dualis_kepzes_iparkamara09_gs

Április közepéig csatlakozhatnak újabb vállalatok a felsőoktatási duális képzéshez, melynek jelenleg 350 partnere van – jelentette ki Szigeti Ádám, az EMMI politikai tanácsadója a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában rendezett fórumon. Az SZTE jelenleg hét vállalattal áll kapcsolatban, és további nyolccal folytatnak tárgyalásokat.

A 2015. szeptemberétől induló felsőoktatási duális képzésről vállalatoknak és gazdálkodó szervezeteknek szervezett információs fórumot az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi kamaráival együttműködésben hazánk hat városában. A sorozat utolsó állomásán, Szegeden a CSMKIK székházában elhangzott, hogy április 15-éig újabb partnerek csatlakozhatnak a vállalatok és felsőoktatási intézmények együttműködésére kiírt pályázathoz. Szigeti Ádám, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója arról tájékoztatott, hogy eddig 350 cég jelentkezett, ebből 248 kis- és középvállalat, amit azért nevezett pozitívnak, mert a felsőoktatási duális képzés egyik célja, hogy az innovációra képes kkv-szektort megerősítse.

Összesen 21 felsőoktatási intézmény vesz részt az együttműködésben – köztük a Szegedi Tudományegyetem is –, és 79 alapszak esetében jelezték az intézmények, hogy duális képzési formát indítanának. Jelenleg öt speciális szakterülete van ennek a képzésnek: műszaki, agrár, gazdaságtudományi, informatikai és természettudományi. Ez utóbbi alapképzésben azonban 2015 szeptemberében még nem indul duális képzés. Ahogy Szigeti Ádám politikai főtanácsadó elmondta, hamarosan megjelenhet a szociális szakemberképzés területén is a duális képzés, aminek Szegeden is nagy jelentősége lehet.

Szigeti közölte, idén szeptembertől 800-1100 hallgató tud majd belépni duális képzési formába. Ősszel 30 különböző alapszakot indítanak ebben a képzésben, 10 agrárt, egytucatnyi műszakit, 6 gazdaságtudományit és 3 informatikait. Az alapképzési szakok mellett próba jelleggel a Budapesti Corvinus Egyetemen duális mesterképzés is indul, számvitel MSc.

Kecskeméten a vállalati szektor generálta a duális képzés elindítását

Jelentős a túljelentkezés a duális képzésre, a Kecskeméti Főiskolán meghirdetett 67 helyre összesen 800 hallgató próbál bejutni. Belina Károlyt, a Kecskeméti Főiskola tanszékvezető egyetemi tanárát nem lepte meg ez az arány, náluk szeptembertől már a harmadik olyan tanév indul, ahol duális képzést is hirdetnek, és ahogy elmondta, az elmúlt években is hasonló volt a túljelentkezés. Megtudtuk, igencsak cégfüggő a túljelentkezési arány, vannak olyan vállalatok, ahol tizenötszörös, de akad olyan is, amelyiknél öt-hatszoros. Arra is volt már példa, hogy az adott cég nem talált a jelentkezők között számára megfelelő hallgatót, így csak a következő tanévben kapcsolódtak a duális képzéshez. „Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól a hallgatóktól, akik a duális képzésben részt vesznek, nagyon élvezik, de mondják azt is, hogy fáradtak, mert sokkal több a feladatuk és a munkájuk, mint a többieknek” – válaszolta kérdésünkre a professzor. Belina Károly tapasztalatai szerint annak ellenére, hogy nagy a túljelentkezés, még ma is sokan vannak olyanok, akik nem tudják, hogy pontosan miről szól ez a képzés.

Kecskeméten az ipari igényekhez igazodva indult el a duális képzés, a Mercedes gyárnak a városba településekor ismerték meg a német oktatási gyakorlatot, és ezt ültették át a magyar viszonyokhoz igazítva. A Kecskeméti Főiskolának mára több mint 35 vállalati partnere van, s ahogy a tanszékvezető rámutatott, a most csatlakozó cégeknek valamivel könnyebb a helyzete, hiszen a duális oktatás rendszere már kidolgozott.

Szegeden a gépészmérnök szakon hirdetnek duális képzést

Bíró Istvántól, az SZTE Mérnöki Kar intézetvezető egyetemi docensétől megtudtuk, a gépészmérnök szakon hirdettek duális képzést, később tervezik, hogy kiterjesztik a mezőgazdasági- és élelmiszer-ipari gépészmérnök szakra, az élelmiszer mérnöki képzésre, illetve a mechatronikai mérnökökre is. „A vállalatokkal sok mindent kell még tisztázni, de úgy gondolom, menet közben ki fog alakulni egy jó gyakorlat, a cégek nagyon pozitívan állnak ehhez a lehetőséghez. Az egyetem a gépészmérnök szak kapcsán jelenleg 7 vállalattal áll kapcsolatban, melyek döntően szegediek, illetve környékbeliek, de most április közepéig bővíthetjük ezt a kört, és úgy tűnik, hogy 15-re bővül a duális képzéshez kapcsolódó cégek száma” – tájékoztatott Bíró Istvántól. Az egyetemi docens kitért arra is, hogy azok, akik felvételt nyernek a duális képzésre nagy terhet vesznek a vállukra, hiszen 26 hetet töltenek az iskolapadban, ezen felül 22 hetet pedig a vállalatnál. „A vállalatok azt nyújtják, amit az egyetem nem tud: a céges légkört ismerhetik meg a hallgatók, gyakorlatot szerezhetnek, egy mérnökcsapatban dolgozhatnak” – tette hozzá. Azt, hogy a szegedi universitason pontosan mennyi hallgató vehet részt a duális képzésben, várhatóan szeptemberre derül ki.

2015. szeptemberétől indul a duális képzés a felsőoktatásban, az SZTE jelenleg hét vállalattal áll kapcsolatban, és további nyolccal folytatnak tárgyalásokat.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 3.

Tovább olvasom

Egyetem

Videóban köszöntik az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának friss diplomásait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Elmaradt a hagyományos diplomaosztó ünnepség.

Tovább olvasom

Egyetem

A globalizáció történetével foglalkozó kutatócsoport alakult az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Történeti kontextusba helyeznék napjaink egyik legsűrűbben használt társadalomtudományi fogalmát.

Tovább olvasom

Egyetem

Kevert képzéssel indul a tanév a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Interjú Rovó Lászlóval.

Tovább olvasom

Aktuál