Sanghaji delegáció látogatott Szegedre + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sanghaj_four_seasons_kiallitas049gsMagyarország és Kína együttműködési színtereinek lehetőségeiről értekezett a Csongrád megyei vállalkozói szféra többek között Wu Zhiming, Sanghaj tartomány miniszterével, valamint Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetével. A Reök-palota előtti, Sanghaj életét felölelő fotókiállítás a tartományminiszter szerint a kínai-magyar barátság újabb megnyilvánulása.

A Reök-palota előtti téren felállított “Sanghaj four seasons” kiállítás a tartomány sokszínű kulturális életének képi ábrázolása, egyfajta ablak Sanghaj megismeréséhez – köszöntötte Wu Zhiming, Sanghaj tartomány minisztere a fotókiállításon résztvevőket. Mint mondta, a magyar és a kínai kultúra már évtizedek óta közeledik egymáshoz: Hugyecz László híres magyar építész, több sanghaji épület megbecsült tervezője, vagy Liszt Ferenc zeneművei és Petőfi Sándor versei a kínai iskolák alaptantervének részét képzik. A vasárnap nyílt kiállítás a barátság egy újabb színtere, ami ráadásul egy olyan városban lelhetett otthonra, ahol 2012-ben Konfucius Intézet néven a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével intézményesített kereteket biztosított a kínai nyelvoktatásnak. Wu Zhiming kiemelte: a tartomány gazdasága ugrásszerű növekedésnek indult az elmúlt években, ami magával rántotta az oktatás fejlődését, a pezsgő kulturális élet fellendülését.

sanghaj_four_seasons_kiallitas043gs

Sanghaj tartomány és Magyarország baráti viszonya öltött testet a kiállításban, mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő, majd úgy folytatta, a fotók remek lehetőséget szolgáltatnak arra, hogy a szegediek közelebbről is megismerkedjenek Kína sokszínűségével. Úgy fogalmazott: a vasárnapi rövid látogatás célja, hogy a vendégek megismerhessék a Csongrád megyei térség előnyeit, felfigyeljenek az ország éléskamrájaként emlegetett régió sajátosságaira. “Figyelmükbe ajánlom ezt a régiót, remélve hogy ezzel előremozdíthatom felrajzolását Sanghaj és Kína gazdasági együttműködési térképére. Szeged Magyarország szellemi életének meghatározó része és kulturális központja. A város és a környékbeli települések mezőgazdasági termelést folytatnak és kiváló minőségű élelmiszereket állítanak elő, ami egyre fontosabb Kína piaci szereplőinek, hiszen minőségi árut szeretnek fogadni. Ebben juthat óriási szerep Csongrád megyének.”

A 24 milliós lélekszámú Sanghaj élő pillanatait örökítették meg a fotósok – folytatta Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója. Az ott élők kulturális sajátosságait, az ember és természet viszonyát követhetik nyomon a szabadtéri fotósorozaton, amelyre több ezer kép közül válogatták ki a legjobbakat. A Sanghaj Four Seasons című tárlat a térség évszakos változásait, az emberek otthonuk iránti szeretetét tükrözik.

sanghaj_four_seasons_kiallitas055gs

A megnyitót követően Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete, valamint az őket kísérő magas rangú delegáció a Reök-palotába vonult a Csongrád megye a tudomány, a hagyomány és a minőség földje című előadássorozatra. A konferencián Juhász Tünde kormánymegbízott Szeged fejlődését és sokszínűségét ismertette a hallgatóság előtt. Szót ejtett Ópusztaszerről mint az “első országgyűlés” helyszínéről, s a magyar állam bölcsőjéről; a természeti adottságokkal bővelkedő Tiszáról; az oktatási, kulturális és turisztikai eseményeiről híres napfény városáról. Kakas Béla , a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke 60 megyei település köszöntőjét tolmácsolta a kínai delegáció felé, majd szólt a 73 milliárd forint összértékű európai uniós támogatási forrás felhasználásáról is. Mint mondta, az összeget elsősorban infrastrukturális és településfejlesztésre, gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítésére fordítják. Úgy fogalmazott, a hármashatár miatt Csongrád megye óriási tranzitközpont a Románia és Szerbia felől érkező kereskedelmi szereplők szempontjából. Reményeit fejezte ki azt illetően, hogy Sanghaj képviselői a bemutatkozó prezentációk révén befektetési szempontból vonzónak találják majd Magyarországot, s hosszú távú partnerviszony alakulhat ki az országok között.

Az együttműködési lehetőségek színtereiről Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Tölgyesi Viktória, az ELI Lézeres Kutatóközpont koordinációs igazgatója, Letoha Tamás, a Pharmacoidea Kft. orvosigazgatója beszélt, míg Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja az univeritasról és a Szegedi Science Parkról ejtett néhány szót.

Előző sztori

Szegedi LMP: silány minőségű, génmódosított élelmiszerek áraszthatják el Európát

Default thumbnail
Következő sztori

A jövő héten melegszik az idő

Legutóbbi hasonló cikkek