Közélet

Sanghaji delegáció látogatott Szegedre + FOTÓK

Sanghaji delegáció látogatott Szegedre + FOTÓK

2015. április 19., vasárnap
Sanghaji delegáció látogatott Szegedre + FOTÓK
sanghaj_four_seasons_kiallitas049gs

Magyarország és Kína együttműködési színtereinek lehetőségeiről értekezett a Csongrád megyei vállalkozói szféra többek között Wu Zhiming, Sanghaj tartomány miniszterével, valamint Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetével. A Reök-palota előtti, Sanghaj életét felölelő fotókiállítás a tartományminiszter szerint a kínai-magyar barátság újabb megnyilvánulása.

A Reök-palota előtti téren felállított "Sanghaj four seasons" kiállítás a tartomány sokszínű kulturális életének képi ábrázolása, egyfajta ablak Sanghaj megismeréséhez - köszöntötte

Wu Zhiming

, Sanghaj tartomány minisztere a fotókiállításon résztvevőket. Mint mondta, a magyar és a kínai kultúra már évtizedek óta közeledik egymáshoz:

Hugyecz László

híres magyar építész, több sanghaji épület megbecsült tervezője, vagy

Liszt Ferenc

zeneművei és

Petőfi Sándor

versei a kínai iskolák alaptantervének részét képzik. A vasárnap nyílt kiállítás a barátság egy újabb színtere, ami ráadásul egy olyan városban lelhetett otthonra, ahol 2012-ben Konfucius Intézet néven a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével intézményesített kereteket biztosított a kínai nyelvoktatásnak. Wu Zhiming kiemelte: a tartomány gazdasága ugrásszerű növekedésnek indult az elmúlt években, ami magával rántotta az oktatás fejlődését, a pezsgő kulturális élet fellendülését.

sanghaj_four_seasons_kiallitas043gs

Sanghaj tartomány és Magyarország baráti viszonya öltött testet a kiállításban, mondta

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, majd úgy folytatta, a fotók remek lehetőséget szolgáltatnak arra, hogy a szegediek közelebbről is megismerkedjenek Kína sokszínűségével. Úgy fogalmazott: a vasárnapi rövid látogatás célja, hogy a vendégek megismerhessék a Csongrád megyei térség előnyeit, felfigyeljenek az ország éléskamrájaként emlegetett régió sajátosságaira. "Figyelmükbe ajánlom ezt a régiót, remélve hogy ezzel előremozdíthatom felrajzolását Sanghaj és Kína gazdasági együttműködési térképére. Szeged Magyarország szellemi életének meghatározó része és kulturális központja. A város és a környékbeli települések mezőgazdasági termelést folytatnak és kiváló minőségű élelmiszereket állítanak elő, ami egyre fontosabb Kína piaci szereplőinek, hiszen minőségi árut szeretnek fogadni. Ebben juthat óriási szerep Csongrád megyének." A 24 milliós lélekszámú Sanghaj élő pillanatait örökítették meg a fotósok - folytatta

Herczeg Tamás

, a REÖK igazgatója. Az ott élők kulturális sajátosságait, az ember és természet viszonyát követhetik nyomon a szabadtéri fotósorozaton, amelyre több ezer kép közül válogatták ki a legjobbakat. A Sanghaj Four Seasons című tárlat a térség évszakos változásait, az emberek otthonuk iránti szeretetét tükrözik.

sanghaj_four_seasons_kiallitas055gs

A megnyitót követően

Xiao Qian

, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete, valamint az őket kísérő magas rangú delegáció a Reök-palotába vonult a Csongrád megye a tudomány, a hagyomány és a minőség földje című előadássorozatra. A konferencián

Juhász Tünde

kormánymegbízott Szeged fejlődését és sokszínűségét ismertette a hallgatóság előtt. Szót ejtett Ópusztaszerről mint az "első országgyűlés" helyszínéről, s a magyar állam bölcsőjéről; a természeti adottságokkal bővelkedő Tiszáról; az oktatási, kulturális és turisztikai eseményeiről híres napfény városáról.

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke 60 megyei település köszöntőjét tolmácsolta a kínai delegáció felé, majd szólt a 73 milliárd forint összértékű európai uniós támogatási forrás felhasználásáról is. Mint mondta, az összeget elsősorban infrastrukturális és településfejlesztésre, gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítésére fordítják. Úgy fogalmazott, a hármashatár miatt Csongrád megye óriási tranzitközpont a Románia és Szerbia felől érkező kereskedelmi szereplők szempontjából. Reményeit fejezte ki azt illetően, hogy Sanghaj képviselői a bemutatkozó prezentációk révén befektetési szempontból vonzónak találják majd Magyarországot, s hosszú távú partnerviszony alakulhat ki az országok között. Az együttműködési lehetőségek színtereiről

Magyar József

, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója,

Tölgyesi Viktória

, az ELI Lézeres Kutatóközpont koordinációs igazgatója,

Letoha Tamás

, a Pharmacoidea Kft. orvosigazgatója beszélt, míg

Devecz Miklós

, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja az univeritasról és a Szegedi Science Parkról ejtett néhány szót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.