/

Orbán-Pásztor találkozó: gazdasági és térségfejlesztési program indul a Vajdaságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor; Pásztor István

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt hivatalában fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. A találkozón az aktuális nemzetpolitikai kérdések mellett áttekintették a VMSZ szakértői csapata által részletesen, a cselekvési tervek szintjéig kidolgozott gazdasági és térségfejlesztési programokat, amelyek támogatását a miniszterelnök vállalta.

Orbán Viktor 2014 februárjában jelentette be, hogy a magyar kormány kész segíteni egy olyan, a vajdasági magyar nemzetrész felemelkedését szolgáló programot, amely mögött nemcsak magas színvonalú szakmai munka, hanem egy jelentős érdekérvényesítő erővel rendelkező párt is áll, a VMSZ. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor és Pásztor István hétfőn megállapodott azokban a részletekben, amelyek eredményeképpen – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai csapatával közösen – már a következő héten megkezdődik Szabadkán a gazdasági és térségfejlesztési program alapos áttekintése.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Pásztor István megköszönte a miniszterelnöknek a köz- és felsőoktatási ösztöndíjrendszer kiemelt támogatását, a hagyományőrző és nyelvhasználati ügyek felkarolását. Kiemelte: a Magyar Nemzeti Tanács egy olyan négyéves ciklus előtt áll, amely alapján – a több száz milliós anyaországi projekttámogatásoknak köszönhetően – a vajdasági magyar közösség megújuló épített öröksége jelentős idegenforgalmi célponttá válhat. Ez a kistérségi, falusi turizmus fejlődését is magával hozhatja.

A találkozón a felek kiemelt figyelmet szenteltek a Vajdasági Magyar Szövetség küszöbön álló tisztújító közgyűlésének, amelynek tétje a közösen megkezdett programok megvalósítása. Leszögezték: e programok önmagukban nem állíthatnak meg általános válságtendenciákat, de “hálót” jelenthetnek a vajdasági magyar közösség számára a felgyorsult, kiélezett politikai térben, és kapaszkodót a szülőföld megtartására – idézte a megbeszélésen elhangzottakat a sajtófőnök.

Előző sztori

Kezdődik az Egyetemi tavasz programja Szegeden

Következő sztori

Egymillió forintos osztálykirándulásért versenyeznek a szegedi iskolások