Nikola Lazic: Egész szezonban jól működött a kémia a Szedeáknál

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nikola_lazic06_gs

Kedden befejeződött a történelmi, kiváló szereplést hozó idény a Naturtex-SZTE-Szedeák számára, miután Nikola Lazic együttese első alkalommal jutott be a rájátszásba, majd a címvédő Szolnoki Olaj ellen kiesett a negyeddöntőben. A Szedeák mestere érthetően elégedetten tekintett vissza a mögöttük hagyott évadra, amely során számos szép eredményt értek el Kiss Zsolték.

A 2014/15-ös szezon mindenképpen emlékezetes idényként marad meg a szegedi kosárlabda-rajongók körében, hiszen a Naturtex-SZTE-Szedeák története során először érte el az középszakasz végén a nyolcadik, azaz rájátszást érő helyezést, és jutott be ezzel a negyeddöntőbe. A viszontagságos szezonkezdet után kevesen számítottak arra, hogy így alakul majd a gárda idénye, azonban Branko Jereminovék hamar világossá tették, hogy az alapvető célként megfogalmazott biztos bennmaradást teljesíteni tudják, majd felszabadult játékkal olyan nagy múltú együtteseket előztek meg a tabellán, és ütöttek el ezzel a play-offtól, mint az Alba Fehérvár vagy a Körmend. A bajnokság végén elért nyolcadik hely a klubtörténet legjobb eredménye, ráadásul a középszakaszt 32 találkozót követően 16 győzelemmel és 16 vereséggel fejezte be a Szedeák, közte olyan bravúros győzelmekkel, mint például a Székesfehérváron aratott siker (az Alba ellen korábban még soha nem tudott nyerni a Szedeák az A csoportban) vagy a nagyon fontos pécsi győzelem. Mindezen diadalok, a Nikola Lazic által kialakított csapatjáték és a kölcsönös bizalom eredményeként hatalmas bravúrt végrehajtva, fantasztikus szezont zárhatott le a címvédő Szolnok otthonában kedden este a Naturtex-SZTE-Szedeák.

Folyamatos fejlődés

„Tavaly februárban érkeztem Szegedre, de a szezon végén nagyon sok változás volt a játékoskeretben, új csapatot kellett építenünk a nyáron. Első alapcélunk a bennmaradás volt idénre. Augusztusban, mikor elkezdtük a felkészülést, nem volt egy könnyű helyzet, nagyon sok fiatal játékos alkotta a keretünket, a tavaly tavaszi kezdőötösünkből csak Branko Jereminov maradt meg. Majd lassan sikerült szerződtetünk a külföldi játékosokat. Az év elején is azt mondtam, hogy az a másik célunk, hogy az őszhöz képest márciusra-áprilisra mindenki jobb játékos legyen. Voltak néhányan, akiktől pozitív fejlődést vártunk a szezon során, azonban sajnos sérülések miatt ez nem valósult meg, mint például Wirth Ádám, Csorvási Levente vagy Vágvölgyi Ákos. De végül sokkal többet csináltunk meg a szezon alatt, mint amit elterveztünk. Nagyon sajnálom Vágvölgyi Ákos sérülését, mert neki nagyon hasznos lett volna a középszakasz, de remélem, hogy gyorsan fel fog épülni, és tud segíteni a csapatunkon. Természetesen köszönet illeti a klub vezetőségét, valamint a szponzorokat is, kiemelten a Naturtex Kft.-t, a Gellért családot, az önkormányzatot, illetve az egyetemet, akik megteremtették a biztos munka alapjait, valamint a stáb tagjait is, így köszönöm Simándi Árpád, Bonifert Domonkos és Páli Katalin egész évi munkáját is, nélkülük biztosan nem érhettük volna el ezt a szép eredményt. Ugyanakkor köszönöm a játékosoknak az idei teljesítményüket, rutinos edzőként tudom, hogyha nincsenek jó játékosaid, úgy nagyon nehéz jó eredményt elérned. Továbbá a bennünket támogató szurkolóknak is köszönettel tartozunk” – tekintett vissza a Szedeák történelmének legjobb eredményét hozó szezonra a csapat vezetőedzője, Nikola Lazic, akivel szerdán délelőtt egyik törzshelyén, az újszegedi Manuel Caféban beszélgettünk.

nikola_lazic01_gs

A vezetőedző személye fontos szerepet töltött be abban, hogy a végül a csapathoz csábított légiósok a Szedeákot választották, és Darko Balaban, valamint Andrija Ciric képességeivel is tisztában volt Nikola Lazic. A játékosok a beléjük vetett bizalmat pedig a pályán hálálták meg, a szezon során végig jó hangulatban és az utasításokat végrehajtva tudtak együtt dolgozni a Nikola Laziccsal, ami kulcsfontosságú tényező lehetett abban, hogy a szegedi együttes az előzetesen nyerhetőnek titulált mérkőzései közül szinte mindegyiket megnyerte, valamint több idegenbeli találkozóról is győzelemmel térhetett haza. „Ismertem Darko Balabant az előtt, hogy ide igazolt volna, tudom, hogy mire képes. Az utolsó két éve nem a legjobban sikerült, nem volt jó ritmusban, de tudtam, hogy milyen képességű játékos. Fontos volt Andrija Ciric érkezése is, hiszen hiányzott a keretünkből egy hozzá hasonló rutinos játékos is, ám nála is benne volt a rizikó, hiszen tavaly sérülése miatt nem tudott játszani. A szezon elején mérkőzésről mérkőzésre javultunk, és látszott, hogy jobb eredményt tudunk hozni, mint amit terveztünk. Folyamatosan léptünk előre egy szintet, miután biztos lett a bennmaradásunk, szerettünk volna bekerülni a play-offba, ezt a szintet is meg tudtuk ugrani. Tavaly nyáron az első felkészülési meccsünket a Szolnok ellen játszottuk, akkor nem gondoltam volna, hogy játszani fogunk még ellenük ebben a szezonban. Rendkívül boldog és büszke vagyok a miatt, amit végrehajtottunk ebben a szezonban, óriási dolog, hogy ilyen csapatokat, mint a Körmend és az Alba Fehérvár magunk mögé tudtunk utasítani. A Zalaegerszegnek is nagy hagyománya van, de mi nem néztük ezeket, hanem csendben dolgoztunk, csak a saját dolgainkkal foglalkoztunk, nem foglalkoztunk azzal, mi történik máshol, és szerintem teljesen megérdemelten végeztünk a nyolcadik helyen. A végén a Szolnok ellen is játszottunk két abszolút egál mérkőzést. A harmadik meccs már nagyon nehéz volt, az Olaj egy másik szintet képvisel Magyarországon, erre pedig fizikailag már nem tudtunk válaszolni, elfáradtunk a harmadik találkozóra. Abszolút elégedett vagyok a szezonunkkal” – értékelt a Szedeák mestere, akinek ez volt az első teljes évada a csapat élén.

Kölcsönös volt a bizalom

Bár a Szedeák körüli hangulat mindig is pozitív volt, de az idei szezonban ez különösen megfigyelhető volt a mérkőzések alatt és után is, hogy rendkívül összetartó a csapat, ezt pedig megerősítette Nikola Lazic is. „Nagyon jó hangulat volt az öltözőben az egész szezon alatt, mikor kikaptunk, akkor is együtt volt a csapat. Rendkívül pozitív személyiség Andrija Ciric, Kiss Zsolt és Molnár András is, de ugyanezt elmondhatom a többiekről is. Rizikós igazolásaink voltak, de augusztusban is biztos voltam benne, hogy mindenki jobb játékos lesz majd márciusra. Nagyon köszönöm a játékosoknak az idei évet, mert semmilyen konfliktusunk nem volt, nagyon jó kapcsolatban voltunk végig, jól működött a kémia a csapatnál. Azt hiszem, a játékosok is érzik, hogy bízom bennük, de ők is bíznak bennem, ez a fontos” – mondta el Nikola Lazic az idei Szedeáknál tapasztalható összetartásról, amelyre jó példa az, ahogy a meccsek közben is a komplett keret egy emberként örült egy-egy jó hármasnak vagy egy hajrában megnyert mérkőzésnek.

merkozes_moge13_gs

Ugyanakkor a kiváló szezon egyben felhívhatja a többi klub figyelmét is a Szedeák játékosaira, így kérdés, hogy meg tudja-e tartani magyar kosarasait, illetve légiósait az együttes, egyúttal viszont csalogató is lehet a többi játékos számára, hiszen immár egy olyan klub hívhatja őket, amely rájátszásban szerepelt ebben a szezonban. „Mindenki jó szezont produkált, nem tudom, mi lesz a jövőben, ha érkezik egy jó ajánlat a meghatározó játékosainkért. A klubnak kell eldöntenie, hogy mit szeretne, hogy egy-két év után eladja a legjobbjait, vagy hosszú távon szeretne építkezni. Kérdés, hogy építenünk kell-e egy új csapatot majd a szezon kezdete előtt. Vannak tehetséges játékosaink, de velük türelmesnek kell lennünk. Kérdés például, Vágvölgyi Ákos mikor végezhet teljes értékű munkát sérülését követően, hiába látom rajta, hogy mihamarabb szeretne már játszani. Ebben a generációban Demeter Attila vagy Mike János is tehetséges játékos, és az ígéretek közé tartozik Révész Ádám vagy Meleg Károly is, velük májusban és júniusban külön dolgozunk Simándi Árpáddal. Figyelembe kell vennünk a jövő évi csapat kialakításánál azt is, hogy nem tudjuk, milyen szabály vonatkozik majd a légiósok szerepeltetésére, csak ezt követően tudunk igazán tervezni” – latolgatott a következő évadra vonatkozóan a Szedeák vezetőedzője.

A szegedi játékosokon többször is látható volt, hogy bár nagy lehetőség kapujában álltak, ha a középszakasz mérkőzéseit nézzük, de mégis teher nélkül játszották, és élvezték a kosárlabdát, nem váltak görcsössé a tét miatt, és el tudták magukat vonatkoztatni attól, hogy miért is lépnek pályára, ebben pedig nagy szerepe volt Nikola Lazic személyiségének és edzői kvalitásainak. „Az egy normális emberi érzés, hogyha elérsz egy eredményt, akkor mindig még többet szeretnél. Én is mindig ezt akartam. Fontos volt az idei szereplésünket tekintve, hogy az ellenfeleinken nagyobb nyomás volt, mint rajtunk, az Alba Fehérvárnak vagy a Körmendnek muszáj volt jól teljesítenie. Én mindig azt mondtam a játékosaimnak, nem az a fontos, hogy milyen eredmény születik, hanem hogy jól játsszunk, ne gondoljunk arra, hogy hibázzunk, merjünk kosárlabdázni. Azonban tudom, hogy a játékosok mindig átérzik a nyomást, de a keretünkben sok rutinos kosárlabdázó található, mint például a korábbi bajnok Kiss Zsolt, Molnár András vagy Andrija Ciric. Folyamatosan tudtunk fejlődni a szezon során, és csapatként léptünk előre. Nagyon fontos győzelem volt például a Jászberény elleni, vagy a Nyíregyháza elleni mérkőzés, ahol idegenben is tudtunk nyerni” – tért ki a szezon fontos mérkőzéseire Nikola Lazic.

Éltek az esélyekkel

Ahogy a sikerhez általában, így a Szedeák remek szezonjához is szükség volt a szerencsére, de Nikola Lazic úgy érzi, hogy meg is dolgoztak ezért a szerencséért, hiszen szinte minden esélyükkel élni tudtak az igazán fontos mérkőzéseken, és ahol esélyük nyílt a győzelemre, ott végül győztesen is hagyhatták el a pályát. „Mi valóban nyugodtan dolgozhattuk végig a szezont, és éltünk az esélyeinkkel. Nyugodt körülmények között telt a szezon, nem voltak játékos cserék, nem volt edzőváltás, ilyen dolgok nem zavarták meg a csapatunkat. Pluszenergiát adtak természetesen a ZTE és a Jászberény elleni mérkőzések, amikor az utolsó pillanatban szereztük meg a győzelmet. Mindig megvannak egy szezonon belül azok a mérkőzések, ami után eldől, hogy milyen irányban folytathatod, nekünk ilyen volt a Jászberény elleni idegenbeli találkozó, amikor eldőlt, hogy jobb irányba megyünk, hiszen utána megnyertük a Körmend elleni meccset is. Mikor pedig kikaptunk az Alba Fehérvár ellen itthon a középszakaszban, utána fordulópontot jelentett, hogy nyerni tudtunk a Pécs vendégeként, ott, ahol például a Sopron és a Paks is alaposan megszenvedett, ez is mutatja, hogy a csapatunknak mekkora ereje volt idén. Minimális esélyt adtak nekünk, de az év egyik legjobb játékával simán nyertünk, majd megvertük a Körmendet is, és a nyolc közé jutottunk” – emelte ki a csapatjáték erejét Nikola Lazic.

nikola_lazic02_gs

A Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője elmondta, pontosan tisztában van azzal, hogy mire képes együttese, és megpróbálja kihozni a legjobbat az együtteséből. Míg korábbi alakulatai ismérve volt, hogy jól védekeznek, addig a Szedeáknál felmérte, hogy nem tudja ezt a filozófiát megvalósítani, így a keretből adódóan inkább a támadójátékra helyezte a hangsúlyt a mester. „A rutinosabb játékosaimat már nem tudom úgy formálni, mint a fiatalabbakat, őket már nem lehet megtanítani új dolgokra. De megpróbálom kihasználni azt, amire képesek, és javítani a többi képességeit, ez nagyon fontos dolog. Mikor kint voltam Amerikában, akkor egy ottani edzővel beszélgettem, és tőle kérdezték, hogy mi van akkor, ha nem érkezik a csapatához egy kiszemelt játékos. Azt válaszolta, az lehetetlen! A Szedeáknál ezt nem tudjuk megvalósítani, nekünk abból kell dolgozni, amink van” – fogalmazott a szegediek mestere, aki kiemelte a frissítés és a regeneráció fontosságát, hiszen a szezon során többször is háromnaponta játszották a mérkőzéseket. „A normál és a frissítő edzések szinte egyenlő számban kell, hogy legyenek, ez nagy fontos a mai élsportban. Nézzük meg a futballban, például a Chelsea is szinte két-háromnaponta játszik meccset, de az NBA-ben is sűrűn vannak a meccsek. Nem tudsz nagyon kemény edzéseket tartani, és jól játszani. Mikor nagyobb szüneteink voltak, akkor mikrociklusokban gondolkoztunk, de amikor minden harmadik nap játszol, akkor nem tudunk rendesen edzeni, próbálunk feltöltődni energiával ekkor, de ez manapság már így megy. Próbáltunk kicsit rövidebb edzésekkel operálni, vagy csak egyszer edzettünk a szokásos napi kettő helyett” – osztotta meg a szezon nehezebb részeire való felkészülés részleteit Nikola Lazic, aki hozzáfűzte, videós elemzésekkel is készültek az ellenfelekre. “Meccs előtti napokon az adott ellenfelekből közös videóelemzést tartottunk a játékosokkal. A hét elején általában az elmúlt meccs hibáival foglalkozunk, ezeket megpróbáljuk edzésen kijavítani, gyakorolni. A legfontosabb, hogy megtanuljuk, hogy az adott helyzetben mit kell reagálni egy-egy játékosnak, de ha külön-külön tesszük ezt, akkor káosz alakulhat ki belőle, ezért egységesen kell megtanulnunk az egyes lépéseket az adott helyzetekre, ebben sokat segít a videózás” – részletezte az egyes mérkőzésekre való felkészülés menetét Nikola Lazic.

Az biztos, hogy erre a szezonra mindig örömmel és jó szívvel gondolhatunk vissza, hiszen a Naturtex-SZTE Szedeák számos bravúrt bemutatva, élvezetes mérkőzéseket játszva be tudott jutni a rájátszásba, ahol két nagyon szoros mérkőzést is tudott játszani a Szolnoki Olajjal. Ezután a fantasztikus szezon után csak köszönettel tartozunk a játékosoknak és a klubnak, és reménykedünk a szép folytatásban! Szép volt, fiúk!

Vajgely Pál – Pintér M. Lajos

A kedden lezárult fantasztikus szezonról kérdeztük Nikola Lazicot, a Szedeák vezetőedzőjét.http://szegedma.hu/?p=532960

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

Előző sztori

Lezsák Sándor: százezreknek volt szerepe a rendszerváltoztatásban

Következő sztori

Mráz Ágoston Sámuel Szegeden: A Fidesz még keresi új vízióját + FOTÓK