Közélet

Nemzetközi összefogás a migráció leküzdésére

Nemzetközi összefogás a migráció leküzdésére

2015. április 2., csütörtök
Nemzetközi összefogás a migráció leküzdésére
morahalom_migransok_mti

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen nőtt az illegális határátlépések száma a déli határszakaszon, ami egyre nagyobb gondot jelentetett a hatóságok számára, azonban a létszám- és eszközpark-növelés és más intézkedések, az Európai Unió és a Schengeni egyezmény országainak, valamint a magyar és szerb határrendészek együttműködésének köszönhetően sikerült visszaszorítani az országba érkező migránsok számát.

„A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve ennek helyi szerveként a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség által, több megyei főkapitányság, illetve a Készenléti Rendőrség állományából, az Európai határőrizeti ügynökség, a Frontex által delegált szakértőkkel megerősítve ellátott, Szerbiával szomszédos határszakaszon tavaly június-júliusban dinamikus növekedést kezdtünk észlelni az illegális határsértők számát illetően, ami a karácsonyi időszakban kezdett kicsúcsosodni, januárban pedig eljutott oda, hogy a napi ezer főt meghaladó elfogást realizált az ezen a határszakaszon szolgálatot ellátó állomány” – mondta el hírportálunknak

Éberhardt Gábor

, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. A fokozott nyomásnak, a jelentős, illegális határátlépőkkel kapcsolatos intézkedéseknek megfelelő létszám- illetve eszközpark-növeléssel, valamint szakmai, taktikai és metodikai normaváltozással tudtak csak eleget tenni a rendőrök, ezzel együtt eredményesen és hatékonyan látták el a feladatokat. Az illegális migrációs nyomás intenzitása már a területen élő lakosság szóbeszédében és a politikai képviselők médiafelületén is megjelent, részben ennek is köszönhetően olyan komplex intézkedéssorozat indult meg, akár Koszovó, Szerbia, vagy Magyarország vonatkozásában, illetve az EU szakmai és kormányzati szervei részéről, aminek eredményeképpen napjainkra ugyanezen a határszakaszon száz-kétszáz, eseti jelleggel a háromszáz főt elérő számú illegális határátlépővel szemben kell intézkedniük a határőröknek. 2013-hoz képest 90,5%-kal nőtt az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma Csongrád megyében, naponta százas nagyságrendben fogtak el határsértőket. Tiltott határátlépés miatt mintegy 33 ezer felnőttet fogtak el, az illegális migránsokat 201 embercsempész segítette.

Halmosi Zsolt

vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes a

Csongrád megyei közgyűlés március végi ülésén

kiemelte, nem rendészeti problémáról van szó, és nem csupán Magyarországot érinti, hanem az egész Európai Uniót. "A mi feladatunk az EU által előírt eljárásrendszer szerint védeni a schengeni határokat, ezzel a feladattal kapcsolatban Magyarország rendőrsége eddig minden uniós tagállamtól csak dicséretet kapott" - fejtette ki a rendőrtiszt.

Mindennek van határa

Hazánk ugyan tranzit ország az Ausztriába, illetve Németországba tartó koszovói menekültek szemében, vagyis nem akarnak Magyarországon letelepedni, csak átkelni az országon, az Európai Unió és a Schengeni övezet határán fekvő országként hazánk kiemelt feladatot lát el a határok őrzésekor. Ennek jegyében a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vonatkozásában van egy szakértői állomány, a Schengeni szövetség tisztjei, a különböző tagországok tisztjeinek állományából, akik folyamatos jelleggel itt vannak, kisebb létszámban és alapból szolgálatot teljesítenek ezen a területen. A Frontex ügynökség által koordinálva a magyar fél kezdeményezésére a jelentkező feladatok függvényében több szakértőt vezényelnek ide, például, ha komolyabb feladatok jelentkeznek a határforgalom ellenőrzésénél, vagy ha az okmányhamisítások felderítése a kiemelt feladat, vagy ha a zöld határon jelentkeznek feladatok, akkor az ennek megfelelő létszámú, illetve felkészültséggel, vagy megerősítéssel rendelkező egységeket delegál az ügynökség. A schengeni tagállami szövetség deklarálta a határrendészeti metodikát, hogy milyen feladatokat hogyan, milyen keretek között, milyen eszközparkkal lehet végrehajtani, ennek a schengeni határőrizetnek van egy négylépcsős modellje. A tagállami szövetség a lehetőségek függvényében a migrációt kibocsátó országok vonatkozásában már kezdeményez bizonyos lépéseket, hogy hogyan lehet csökkenteni a migráció kibocsátását, illetve ugyanilyen feladatok jelentkeznek a tranzit országok vonatkozásában is, ezek az intézkedések az elmúlt hetekben érzékelhetőek voltak Csongrád megyében is. Csökkent a tavaly téli időszakra tömegessé váló koszovói állampolgárságú illegális határátlépő-kibocsátás, illetve határainkon való megjelenés, ezen a területen történtek olyan politikai, jogi, szakmai egyeztetések, amik részben kiváltották ezt a csökkenést.

Rendõrség - Új hõkamerarendszert adtak át a magyar-szerb ha

"Az Európai Unió 2013-ban és 2014-ben a határőrizeti feladatok végrehajtásának technikai biztosítása, megerősítése érdekében elsősorban anyagi támogatást nyújtott Magyarországnak, amelynek révén a szerb határszakaszon csaknem 3,5 milliárd Ft értékű technikai fejlesztés történt:ó, ami magába foglalja a határfigyelést segítő stabil és mobil hőkamerák, valamint állandó rendőrségi mobilitást lehetővé tevő közúti, terepjáró, csapatszállító gépjárművek beszerzését" - erről már az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata tájékoztatta hírportálunkat. Szintén európai uniós, mintegy 2,1 millió eurós támogatással valósult meg a szerb határszakaszon kialakított helikopterbázis, amely segítségével a határőrizet légi támogatása is biztosítottá vált. Az ORFK Sajtószolgálattól megtudtuk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 2015-ben is járőröznek a szerb határszakaszon más uniós tagállamok határrendészei, a Frontex koordinálásával. Jelenleg osztrák, német, svéd, bolgár és dán rendőrök – összesen 25 fő – vannak jelen a szerb határszakaszon. Az osztrák rendőrök 2 darab hőkamerás autóval is megerősítik a déli határszakaszt. Az elszállásolásuk a részükre meghatározott magyarországi szolgálati helyükhöz közeli szálláshelyen történik, amely kiadásokat és a Magyarországon tartózkodó külföldi rendőrök hazánkban teljesített szolgálatának költségét a Frontex fedezi. "A magyar és külföldi kollégák együttműködése eredményes" - emelte ki a Sajtószolgálat munkatársa.

A határ két oldalán

„A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a határ túloldalán lévő szomszédos, határrendészetért felelős szerb szervek között folyamatos és aktív a kapcsolattartás, azt tudomásul kell venni, hogy egy másik ország másik szervéről van szó, nyilván náluk is a feladathoz rendelve létezik bizonyos létszám, eszközpark és jogszabályi környezet, ennek ellenére azt lehet elmondani, hogy hatékony velük az együttműködés” – mondta el Éberhardt Gábor. Ezt az együttműködést nagyban elősegítette egy államközi egyezmény, ami többlet-lehetőségeket generált az együttműködés területén, például konkrét lehetőség nyílik a határ menti vegyes járőrözési feladatok ellátására az államközi egyezmény hatására, ami azt jelenti, hogy a magyar rendőr átmehet Szerbiába, a szerb rendőr pedig átjöhet Magyarország területére, így egymás területét megismerve, illetve a migrációs pontokat ellenőrizve az együttműködés hatékonyságát erősíti ez a közös munka. Az ORFK Sajtószolgálata szerint Szerbiának elsősorban Németország, Ausztria és Magyarország ajánlott fel segítséget: Németország 20 fős német rendőri egységet küldött Szerbiába; Magyarország a közös szerb-magyar járőrszolgálat megerősítése érdekében a szerb oldalon mobil hőkamerát és kezelőszemélyzetet biztosít, míg Ausztria technikai jellegű segítséget ajánlott a szerbeknek.

Nem csak a magyar határrendészeknek fontos, hogy eredményesen fellépjenek az illegális migráció ellen!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.