Közélet

Nemzeti Rákellenes Nap: ismét hosszított nyitva tartás lesz a szegedi emlőszűrő központban

Nemzeti Rákellenes Nap: ismét hosszított nyitva tartás lesz a szegedi emlőszűrő központban

2015. április 3., péntek
Nemzeti Rákellenes Nap: ismét hosszított nyitva tartás lesz a szegedi emlőszűrő központban
SZS20140820_augusztus20_mellrakszures_006

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából több napos programot szervez április 8. és 13. között. A program kiemelt eseménye, hogy három napon át ismételten hosszított nyitva tartással várja a Szeged Emlőszűrő Központ Állomás utca 2. szám alatti telephelye azokat a hölgyeket, akik egy éven belül már kaptak behívó levelet mammográfiai vizsgálatra, de nem tudtak részt venni a szűrésen. A szűrést és a felvilágosító munkát idén minden hónapban népszerűsíti, szervezi és kiterjeszti az egész megyére a Kormányhivatal.

A közeli napokban külön bejelentkezés nélkül is megjelenhetnek a szegedi szűrőállomáson azok a 45-65 éves korcsoportba tartozó nők, akik megkapták a két évente szükséges mammográfiai vizsgálatra szóló behívót. Április 8-án, szerdán, 10-én, pénteken és 13-án, hétfőn este hat óráig várja a vizsgálatra jelentkezőket az Állomás utcai emlőszűrő központ. A Népegészségügyi Főosztály szervezésében április 13-án Csengeléről és Kübekházáról összesen 32 személyt szállítanak ugyanide, mammográfiai szűrésre, a tanyagondnok, a védőnő és az önkormányzatokkal történt egyeztetések alapján. Az emlőszűrő központban nem csak a vizsgálatok történnek meg, hanem a főosztály munkatársai emlő mulázs segítségével tájékoztatják a megjelenteket az önvizsgálat helyes technikájáról és az egészséges életmód fontosságáról. Az év végéig havi rendszerességgel fogja felhívni a lakosság figyelmét a szűrések fontosságára a kormányhivatal. A megyében lévő másik három emlőszűrő központ is vállalta a nyújtott nyitva tartást egy-egy hónapban, néhány napon keresztül. Ezek időpontjáról a sajtón keresztül is tájékoztatni fogják a lakosságot. Ezen túlmenően októberben, a tavalyihoz hasonló „Szűrési Staféta” programot szerveznek, szerte a megyében. Az október közepére tervezett programsorozatba bevonják az Egészségfejlesztési Irodákat, mind a négy emlőszűrő központot és az önkormányzatokat, intézményeket is. Közös mozgással, kerékpározással szeretnék ismét egyszerre, egy időben, minél több településen felhívni mindenkinek a figyelmét a szűrések, az önvizsgálat fontosságára.

A rákellenes naphoz kapcsolódó további információk

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap,

Dollinger Gyula

születésnapjára emlékezve. Dollinger Gyula volt a hazai rákkutatás úttörője. Ő volt, az, aki hazánkban először igazolta a dohányzás és a rák összefüggését, ő alapította Magyarországon 1902-ben az Országos Rákbizottságot, és a Rákregiszter létrehozása is a nevéhez fűződik. A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége 2014-ben kiadott tájékoztatása alapján, míg 2014-ben 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak a világon, 2025-re 20 millió várható. Magyarországon a KSH adatai alapján évek óta a halálozási gyakorisági sorrend élén álló szív érrendszeri betegségek mögött a második helyen a daganatos betegségek állnak. Hazánkban a rosszindulatú daganat okozta halálozások okai között az első a légcső, a hörgő, és a tüdő rosszindulatú megbetegedése mind a férfiak, mind a nők körében. A nőknél a második helyen az emlő rosszindulatú daganata okozta halálozás áll. Pedig az idejekorán felfedezett és megfelelően kezelt betegség gyógyulási esélyei jók. Ahhoz, hogy a probléma idejében kiszűrhető legyen, létfontosságú a mammográfiai szűrővizsgálaton való részvétel. Hazánkban 2002-ben indult a szervezett emlőszűrés, melynek révén a 45 -65 éves korcsoportba tartozó nők 2 évente történő mammográfiai vizsgálatát személyre szóló behívó kézbesítését követően előre egyeztetett időpontban végzik el az adott emlőszűrő központban. A szervezett emlőszűrésen megjelentek számaránya azonban lényegesen elmarad az Uniós átlagtól, illetve a skandináv államok statisztikai adataitól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.