/

Nagyszabású program indul a Homokhátság vízgazdálkodásnak javítására + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

homokhatsag_vizgazdalkodas02_gs

A Homokhátság délkeleti része az aszály- és belvízkároktól védettebb, kiegyensúlyozottabb vízháztartású területté válik az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a homokháti kistérségben projekt végrehajtásával – mondta el Mórahalom polgármestere az MTI-nek szerdán a projekt nyitórendezvényén.

A rendezvényen részt vett Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete is. Nógrádi Zoltán az eseményen elmondta: a projektre Mórahalom a norvég pályázati alap, az EEA Grants “Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program” keretében 936 ezer euró támogatásban részesült, amelyhez 15 százalékos önerőt, 143 ezer eurót kellett hozzátenni. A Homokhátság az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területe, ahol gyakran váltják egymást a hosszú aszályos időszakok és a heves esőzések. Hiába esik átlagban elegendő csapadék, ennek egyre szélsőségesebb eloszlásából és a terület adottságaiból fakadóan mégis ez az ország légvízhiányosabb térsége.

A polgármester arról beszélt, hogy a Homokhátság tulajdonképpen olyan, magasan fekvő európai sivatagnak tekinthető, melyet oázissá, paradicsommá varázsolhat a víz, ha rendelkezésre áll. Víz nélkül nincs élet, nincs termelés, nincs megélhetés; generációk munkája, erőbefektetése vész kárba, ezért is mondott köszönetet a támogatóknak, akik meghallották a Homokhátság jajkiáltását, és akik révén megvalósulhat az újabb program, mely több ezer gazdálkodó egzisztenciáját teszi biztosabbá.

Dudás-Kószó Katalin, a Mórahalmi Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a terv az, hogy elősegítsék az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, és a homokháti kistérség vízháztartását kiegyensúlyozottabbá tegyék. A megvalósításkor egy új, 1,8 kilométeres főcsatorna épül, amely a Tiszából érkező csatornahálózathoz kapcsolódik a Maty-Subasai főcsatornánál. Korszerűsítik az átemelőt is. A kivitelező májusban megkezdi a munkát, ami jövő év szeptemberére készül el, míg a pályázat 2016 év végén zárul. A projekt egy korábbi főcsatorna folytatása, amellyel már elérték Domaszéket. A beruházással Zákányszékig vezetik el a vizet, később pedig Mórahalomig és Röszkéig. Ezen a részen már csatlakozni tudnak majd a korábban szintén pályázatból megépült tározórendszerhez.

Ha a fejlesztés megvalósul, a Homokhátság 10 településéből négy számára megoldódik a vízgazdálkodás. A projekt további folytatásához szintén pályázati forrásokat használnának fel.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: öt góllal nyert a Pick a Csurgó otthonában

Következő sztori

Novák: a kötelező óvodáztatást segíti gyermekétkeztetési pályázatával a kormány