Közélet

Nagyszabású program indul a Homokhátság vízgazdálkodásnak javítására + FOTÓK

Nagyszabású program indul a Homokhátság vízgazdálkodásnak javítására + FOTÓK

2015. április 22., szerda
Nagyszabású program indul a Homokhátság vízgazdálkodásnak javítására + FOTÓK
homokhatsag_vizgazdalkodas02_gs

A Homokhátság délkeleti része az aszály- és belvízkároktól védettebb, kiegyensúlyozottabb vízháztartású területté válik az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a homokháti kistérségben projekt végrehajtásával - mondta el Mórahalom polgármestere az MTI-nek szerdán a projekt nyitórendezvényén.

A rendezvényen részt vett

Tove Skarstein

, a Norvég Királyság budapesti nagykövete is.

Nógrádi Zoltán

az eseményen elmondta: a projektre Mórahalom a norvég pályázati alap, az EEA Grants "Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program" keretében 936 ezer euró támogatásban részesült, amelyhez 15 százalékos önerőt, 143 ezer eurót kellett hozzátenni. A Homokhátság az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területe, ahol gyakran váltják egymást a hosszú aszályos időszakok és a heves esőzések. Hiába esik átlagban elegendő csapadék, ennek egyre szélsőségesebb eloszlásából és a terület adottságaiból fakadóan mégis ez az ország légvízhiányosabb térsége. A polgármester arról beszélt, hogy a Homokhátság tulajdonképpen olyan, magasan fekvő európai sivatagnak tekinthető, melyet oázissá, paradicsommá varázsolhat a víz, ha rendelkezésre áll. Víz nélkül nincs élet, nincs termelés, nincs megélhetés; generációk munkája, erőbefektetése vész kárba, ezért is mondott köszönetet a támogatóknak, akik meghallották a Homokhátság jajkiáltását, és akik révén megvalósulhat az újabb program, mely több ezer gazdálkodó egzisztenciáját teszi biztosabbá.

Dudás-Kószó Katalin,

a Mórahalmi Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a terv az, hogy elősegítsék az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, és a homokháti kistérség vízháztartását kiegyensúlyozottabbá tegyék. A megvalósításkor egy új, 1,8 kilométeres főcsatorna épül, amely a Tiszából érkező csatornahálózathoz kapcsolódik a Maty-Subasai főcsatornánál. Korszerűsítik az átemelőt is. A kivitelező májusban megkezdi a munkát, ami jövő év szeptemberére készül el, míg a pályázat 2016 év végén zárul. A projekt egy korábbi főcsatorna folytatása, amellyel már elérték Domaszéket. A beruházással Zákányszékig vezetik el a vizet, később pedig Mórahalomig és Röszkéig. Ezen a részen már csatlakozni tudnak majd a korábban szintén pályázatból megépült tározórendszerhez. Ha a fejlesztés megvalósul, a Homokhátság 10 településéből négy számára megoldódik a vízgazdálkodás. A projekt további folytatásához szintén pályázati forrásokat használnának fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.