Mazsihisz: a kormány gondoskodjon Raoul Wallenberg emlékének megőrzéséről!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azt javasolja a kormánynak, hogy intézkedjen Raoul Wallenberg emlékének méltó megőrzéséről – reagált a szövetség azokra az információkra, amelyek szerint megszűnne a Raoul Wallenberg nevét viselő budapesti szakközépiskola-szakiskola.

Az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében a Mazsihisz azt írta: “fontos pozitív társadalmi üzenetként az embermentő emlékének és nevének továbbra is meg kell jelennie egy fővárosi intézményen”.

A Mazsihisznek “nem kompetenciája” véleményt mondani közoktatási intézmények átalakításával kapcsolatban, a szövetség azonban alapvetően fontosnak tartja, hogy a “példaképnek számító, sok tízezer zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg neve semmilyen formában ne merüljön feledésbe” – írták a közleményben.

Hozzátették: a kormány által 2012-ben Ember az embertelenségben címmel meghirdetett Wallenberg-emlékév szellemiségével értenek egyet, mert a hősök emlékét nem elhallgatni, hanem őrizni kell.

Kedden a Raoul Wallenberg Egyesület tiltakozott a kormány döntése ellen. Azt írták: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy egy kormányhatározat szerint a Ludovika téren álló iskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adják át.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csütörtökön azt közölte az MTI-vel: megtámadja a kormány március 18-ai döntését, amely szerint “jogutódlással megszűnne” a fővárosi Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola. Ha a kormány nem vonja vissza döntését, akkor a szakszervezet bírósághoz fordul – írták.

A PSZ indoklása szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kormányülés után értesítette az iskola igazgatóját, felkérve arra, hogy az átadás-átvételről szóló tájékoztatót juttassa el az érintetteknek véleményezésre. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint azonban a fenntartónak az iskola megszüntetéséről szóló döntése, illetve véleményének kialakítása előtt köteles kikérni az érintett intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet és a diákönkormányzat, továbbá szakközépiskola és szakiskola esetén a Fővárosi Gazdasági Kamara véleményét – írták.

Az LMP-s Ikotity István országgyűlési képviselő csütörtökön, más témában tartott sajtótájékoztatóján szintén kitért Raoul Wallenberg szakközépiskola és szakiskola ügyére. A lépést elfogadhatatlannak nevező politikus azt mondta, ha indokolt lenne a bezárás, akkor sem érthető, hogy azt miért mostanra időzítették.

A Demokratikus Koalíció szintén csütörtökön közleményben szólította fel a döntéshozókat: vonják vissza a Raoul Wallenberg iskola bezáratását! Az ellenzéki párt szerint “a döntésre azért van szükség, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rátehesse a kezét a Ludovika-téri épületre, arra azonban nincs magyarázat, hogy a Raoul Wallenberg – a fennmaradása érdekében – miért nem kap cserébe egy másik épületet. Az intézmény 1200 diákját most hat különböző iskolába akarják szétszórni”. Jelképes, hogy a szavazóit a szélsőjobbtól féltő Fidesz-kormány a holokauszt 70. évfordulóján szünteti meg a holokauszt idején nőket és gyermekeket is mentő svéd hősről elnevezett iskolát – írta a DK.

Előző sztori

Szegedi Kortárs Balett - Balett koncerttel színesítve

Következő sztori

Vízilabda: a Vasassal gyakorolt a Szeged + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek