Bulvár

Különleges receptek húsvétra

Különleges receptek húsvétra

2015. április 4., szombat
Különleges receptek húsvétra
sonkasfank1

Kétféle lányos ház létezik húsvétkor: az egyikben már alig várják a locsolók érkezését, a másik pedig kong az ürességtől a kölni elől menekülő fiatalok miatt. A SZEGEDma.hu idén mindkét tábor képviselőire gondolt, ezért összegyűjtöttünk néhány vendégváró és "utazásálló" receptet.

Azoknak, akik szorgalmasan festegetik otthon a tojásokat...

Baconös-tojásos kalács

Hidegtál is, meg nem is. Ha húsvét másnapján már azt érezzük, hogy a fülünkön jönnek ki a sonkatekercsek és a vajas kalács, vendégeinket meglephetjük ezzel a hidegen és melegen egyaránt fogyasztható különlegességgel. - 8 dkg margarin - 20 dkg bacon - 2,5 dl víz - 3 dkg élesztő - 1 ek cukor - 1 ek só - 10 dkg rétesliszt - 40 dkg finomliszt - 2 db tojás

A töltelékhez pedig szükségünk lesz...

- 8 db főtt tojás - 175 g tejföl - 2 ek finomliszt - só - szerecsendió - bors - 1 tk mustár A tésztához egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, majd a felkockázott bacont megpirítjuk rajta. Közben langyos vízben a cukrot és 1 ek lisztet elkeverünk, ebbe jöhet a morzsolt élesztő (érdemes a hűtőpultban kapható, friss élesztőt használni). A kétféle liszthez hozzáadjuk a sót, zsiradékkal együtt beletesszük a bacont, majd hozzáütjük a tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt. Az egészet tésztává dagasztjuk, langyos helyen állni hagyjuk, hadd keljen. A töltelékhez felkockázzuk a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, végül sózzuk és borsozzuk. Megszórjuk szerecsendióval és ízlés szerint adhatunk hozzá mustárt is. Lisztezett deszkán a megkelt tésztát körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd megszurkáljuk. Még további 20 percig pihenni hagyjuk, azután mehet a 180 Celsius-fokos sütőbe először 20, majd méréskelt hőfokon, 160 °C-on még 20 percre.

***

Burgonyás-sonkás-tojásos saláta

Ne feledkezzünk meg azokról a vendégekről sem, akik nem miket látogattak meg aznap először. Nekik biztosan jól esne egy különleges saláta, esetleg egy nagy szelet kenyérrel. - 70 dkg burgonya - 20 dkg sonka - 3 db tojás - 3 szál újhagyma - 2 ek olaj - 3 dl majonéz - 2 dl tejföl - 2 ek mustár - 1 ek citromlé - só - bors A burgonyás és a tojást megfőzzük, majd karikára vágjuk. A sonkaszeleteket minkét oldalán olajon átsütjük és a hagymával együtt felszeleteljük. Az imént említett három hozzávalót óvatosan összerázzuk egy nagyobb salátás tálban, majd hozzáfogunk az öntethez. A majonézt, a mustárt, a tejfölt és a citromlevet ízlés szerint sóval és borssal összekeverjük, majd a salátára önjük és összeforgatjuk.

Azoknak, akik jó messzire kerülik a húsvéthétfőt

Almás céklasaláta

Igazi ünnepi étel, ami nem csak köretként funkcionálhat a tányér szélén. Kenyérre kenve is isteni finom, állaga miatt ráadásul egy jól záródó ételhordóban könnyen szállítható. - 1 kg előfőzött cékla - 3 db édes alma - 450 g tejföl - 160 g majonéz - 1 ek mustár - 1 tk porcukor (elhagyható) - bors ízlés szerint A céklát és az almát apró darabokra vágjuk, majd a mártás hozzávalóit (tejföl, majonéz, mustár) alaposan összedolgozzuk. A dresszinggel végül nyakon öntjük a salátánkat.

***

Cipóban sült sonka

A cipóban sült sonka azért is jó, mert előre elkészíthetjük, hidegen is finom, így az utazás napján nem kell bajlódnunk vele. Az elkészítése kicsit hosszadalmas, de annyira finom, hogy megéri belevágni. (Egyébként ezt a receptet akár a vendégvárósok is elcsenhetik.)

Cipóhoz

- 40 dkg finomliszt - 1 ek cukor - 4 dkg élesztő - 1 ek só - 1 dl víz - 2 ek olaj - 1 kk őrült fűszerkömény - 80 dkg füstölt sonka

Sütés előkészítéséhez

- 1 db tojás sárgája - 0,5 kanál olaj A lisztet kelesztőtálban szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a mélyedésbe öntjük, majd kevergetve a tetejére halmozzuk a lisztet. Így készül a kovász. Letakarva 15 percig állni hagyjuk. A sót 1 dl langyos vízben elkeverjük, majd 2 ek olajjal és a köménymaggal a liszthez adjuk. Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adjunk hozzá. Dagasztás után langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. félóráig. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk és nagyjából 30x30 cm-es négyzetekre nyújtjuk. A széleket vizes kenőtollal megkenjük, középre helyezzük a sonkát, felhajtjuk a széleket és cipó formára igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük és letakarva további 1 óráig kelesztjük. A tojássárgáját elkeverjük 1 kk olajjal, megkenjük a cipó tetejét és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütő aljába tehetünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, a kelt tésztának ugyanis jót tesz a gőz.

Szeretnétek feldobni a húsvéti menüt? Akad néhány tippünk, milyen fogásokkal tegyétek: http://szegedma.hu/?p=524051

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.