Kultúra

Különleges italtörténeti összegzést készített a szegedi történész

Különleges italtörténeti összegzést készített a szegedi történész

2015. április 6., hétfő
Különleges italtörténeti összegzést készített a szegedi történész
SZS20140522_borline_ledniczky_andras_006

Amit csak meg lehet inni, az szerepel Marton Szabolcs nemrég megjelent könyvében - a szegedi Csonka szakközépiskola tanára Mindennapi italunk című művével egyedülálló összegzést készített az italokról.

A Dunánál is nagyobb vízhozamú folyókat lehetne megrekeszteni a történelmi borvidékek múltját összefoglaló könyvekkel, de a pálinka főzésével és fogyasztásával kapcsolatos irodalomra sem nehéz rálelni. Marton Szabolcs műve sokkal nagyobb merítésben dolgozza fel az italok történetét, ismerteti például a sör és üdítőitalok múltját, a kávé és teafogyasztás hagyományait vagy a tej és a víz élettani hatását. Mindennapi italunk – Az italok és az italozás kultúrtörténete címmel hazánkban is egyedülálló italtörténeti gyűjtést vehetünk kézbe. Immár nyolcadik könyvét írta ezzel a Szegedi Műszaki Középiskola Csonka János Tagintézményének történelemtanára, a korábbiakban borokkal és égetett szeszekkel is foglalkozott. Egy balatonboglári borrend borlovagja, illetve az égetett szeszekről több kurzust is tartott a Szegedi Tudományegyetemen, így eddig sem volt idegen számára ez a témakör. Könyve két évig készült, melynek során az eddig kevésbé ismert italok múltjába is elmerülhetett. "Az ivóvízzel kezdődik a könyv, majd a tejivás, tea és kávéfogyasztás jön, a pezsgők, borok, üdítőitalok - a világon szinte minden, ami iható" - magyarázta.

marton_szabolcs01kf

Nem csak történelmi megközelítésből összegzett, de az italok élettani hatását is bemutatta kutatásokkal alátámasztva. Ezek sokszor ellentétes állításokat tartalmaznak, melyek vitájában nem is kívánt igazságot tenni - bemutatta a brazil kutatást, amely szerint a kávéfogyasztás növeli a spermák aktivitását, de mellé beszámolt más eredményekről is, melyek éppen ennek ellenkezőjét mutatja. Egy amerikai kutatás szerint pedig napi egy pohár sör fogyasztása az agyi intenzitást is növeli. "Bizonyos italok fogyasztásához egyfajta életmód is társul, a sörösök körében gyakoribbak a kocsmás-dohányos esték, míg a minőségi bort kedvelők többsége az étkezésében is válogatósabb. Ezeket nem lehet szorosan elválasztani egymástól, így a kutatási eredményeket sem lehet egyértelműen egy-egy fogyasztási termékkel párosítani" - magyarázta.

Következő könyve a történelem híres kocsmáiról szól majd

marton_szabolcs02kf

A könyv végén egy fejezet az italok hűtésével is foglalkozik, amely az italfogyasztás fontos részét képezi. Van némi szegedi kötődése is a Mindennapi italunknak, illusztrációs fotói egy része ugyanis a város nevezetes pontjait mutatja be, szerepel benne a Kass szálló és az Unger–Mayer Ház is. Marton Szabolcs már a következő könyvén dolgozik, amely a nevezetes történelmi eseményeket köti össze kocsmákkal. "A legtöbb történelmi fordulópontot előidéző személy központja egy kávézóban vagy kocsmában volt, említhetnénk a Pilvax Kávéházat

Petőfiéknél

, de

George Washington

, vagy a híres lőpor-összeeskövők is egy kocsmában tartották főhadiszállásukat" - magyarázta a tanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.