Közélet

Jelöletlen kerékpárutak, balesetveszélyes kereszteződések - két keréken Szegeden + FOTÓK

Jelöletlen kerékpárutak, balesetveszélyes kereszteződések - két keréken Szegeden + FOTÓK

2015. április 1., szerda
Jelöletlen kerékpárutak, balesetveszélyes kereszteződések - két keréken Szegeden + FOTÓK
kerekparosok01_gs

Papíron jól mutatnak ugyan a Szegeden húzódó kerékpárutak, megvalósításuk mégis hagy némi kívánnivalót maga után. A Tompai Kapu úton balesetveszélyes közlekedni, az Olajos utcában lévő bicikliút csak a statisztikát javítja, a Körtöltés utcában pedig nem is nagyon lehet szabályosan tekerni.

Dovalovszki Andrással

vettük számba a városban lévő kerékpárutak anomáliáit. A kerékpáros aktivista szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy sokhelyütt kivezetik a kerékpárosokat a forgalomból, a visszavezetésről azonban nem gondoskodnak. Semmiből vezetnek semmibe a kerékpárutak, koncepció nélkül építették őket, sok esetben pedig a KRESZ szabályait felrúgva kell manőverezni a drótszamarakkal.

Szlalompálya a Kossuth Lajos sugárúton

Az alább megtekinthető videóban a Kossuth Lajos sugárút keszekusza kerékpáros rendjére hívják fel a figyelmet, az aktivista szerint azonban nem ez a legnagyobb gond, sőt a kerékpársáv helyett ésszerűbb lenne az útra terelni a bringás forgalmat. "Alapvetően nem az átgondolatlan váltogatás a legnagyobb probléma a Kossuth Lajos sugárúti kerékpárúttal, hanem az, hogy méltánytalanul hátrányos helyzetbe szorították a gyalogosokat. A füvesített részek (vagyis fatükrök) mellett egy-másfél méteres szakaszokon kell közlekedniük a rendkívül rossz minőségű aszfaltdarabokon" - magyarázta Dovalovszki András. Hozzátette: mivel az elkerülő megépítésével a Kossuth Lajos sugárút forgalma jelentősen lecsökkent, sokkal ésszerűbb lenne az útra terelni a kerékpáros forgalmat, minthogy a járdából leválasztott részen közlekedjenek. Legrosszabb szakasz a sugárút körforgalom előtti végén van, ahol alig fél méter marad a gyalogosoknak a járdából. https://www.youtube.com/watch?v=BHO4krRatxQ&feature=youtu.be

Videó: KreaMedia

Három súlyos balesetet is okozott a Tompai Kapu útnál lévő szabálytalanság

A Tompai Kapu úton lévő gyalog-kerékpárút kapcsán egy bírósági ügye is volt az aktivistának, miután figyelemfelkeltő célzattal leszerelte a kerékpárral behajtani tilos táblát. "Gyalog-kerékpárutak az útügyi előírás szerint nem végződhetnek kereszteződésben, itt egy lejtő aljában kényszerítik megállásra a bringásokat úgy, hogy 180 fokban hátrapillantva kell megnézni, hogy jön-e autó. A Tompai Kapu útnál semmilyen módon nincs megoldva a kerékpárosok visszavezetése a forgalomba, ez az átvezetés ellen másfél évig küzdöttünk. Korábban soha nem volt ezen a szakaszon gond, mióta azonban így van megoldva, már három súlyos kerékpáros balesetről is tudunk" - mondta Dovalovszki András. A Kálvária sugárút és nagykörút sarkán lévő kereszteződéssel is hasonló gondok vannak az aktivista szerint. "Végig kerékpárút van a Kálvária sugárúton, amelyet megint a gyalogosok elől elvett szakaszokból alakítottak ki, a GTK épülete előtt legalább egy 80 centis részt meghagytak a buszmegállónál várakozók számára. A körút sarkánál sajnos szintén okozott balesetet az, hogy nem oldották meg az átvezetést, és a jobbra kanyarodó autó biciklist gázolt" - magyarázta az aktivista. Hozzátette: a rendőrség rendszeresen bünteti azokat a kerékpárosokat, akik nem tolják át kétkerekűjüket, holott a KRESZ erre nem is kötelezné őket.

Statisztikajavító kerékpárút az Olajos utcában

Tőlünk fejlettebb kerékpáros kultúrával bíró országokban már régóta nem gyalog-kerékpárutakban gondolkoznak, hisz ezzel arra szoktatják a bicikliseket, hogy a járdán közlekedjenek. Ezek minősége ráadásul rohamos ütemben romlik, egyes hepehupás részek a kerékpárt is rongálják. Mivel nem volt megfelelő alapozása, a Petőfi Sándor sugárút betonját a fák gyökerei tették hepehupássá, de rossz az út a Kossuth Lajos sugárút bizonyos részén, és a Csongrádi és József Attila sugárutat összekötő szakaszán is a Gáspár Zoltán utcától a Gyevi utcáig. Ez utóbbiban ráadásul a közvilágítás sem túl jó, így éjszaka különösen óvatosan kell itt közlekedni.

"Az önkormányzat, illetve a kerékpárutak kialakításáért felelős 'szakemberek' különböző EU-s pénzeket vettek fel a kerékpárutak kialakításáért, ezek azonban sok esetben csak leválasztják a járdáról, vagy ott alakítják ki, ahol a közlekedés egyáltalán nem indokolná azt" - magyarázta az aktivista. Az Olajos utca és a Csorba utca közötti járda erre a jó példa az aktivista szerint, melyet egy az egyben kijelöltek kerékpárútnak, holott szinte senki nem használja és semmiből sehová vezet, csak papíron mutat jól, hogy ennyivel hosszabb szakaszt különítettek el a bringásoknak.

Van is és nincs is kerékpárút a Körtöltés utcában

Franciahögy környékén, a Körtöltés utcában elkezdtek kialakítani egy kerékpárutat, amely szintén okoz bonyodalmat az arra közlekedőknek. "Jelenleg főként a babakocsis anyukák használják, mivel a minősége kicsivel jobb a szomszédos járdáénál. Mellettük az úton tekerő kerékpárosokat folyton dudálják az autósok, hogy használják ezt a sávot, holott a biciklisek szabályosan haladnak az úton, az említett sáv ugyanis nincs táblával kijelölve. Valószínűleg építés közben jöttek rá, hogy 30-as övezetben nem lehet kerékpárutat kialakítani, aztán egyszerűen így hagyták. Persze csak miután Botka László megtartotta az átadóünnepséget nagy csinnadrattával" - mondta el az aktivista. Tehát a kerékpárút hivatalosan nem kerékpárút, az út pedig nem a bringások terepe, ha mellette ott húzódik a kerékpárút. Szabályosan itt talán csak egyetlen módon lehetne közlekedni.
ET_moon
A kijelölés kapcsán Oláh Miklós városfejlesztési osztályvezetőt is felkerestük, aki úgy nyilatkozott: a tábla kihelyezése valóban elmaradt, azt pótolni fogják. Még 2007-ben építették át a Körtöltés és a Jakab Lajos utcát, melynek során forgalomterelő szigetek, parkolók is épültek, a kerékpárút kijelölésére azonban nem került sor. Tapasztalataik szerint azonban nem okoz ez gondot az itt közlekedők számára, rendeltetése szerint közlekednek rajta a kétkerekűek. Táblagondok vannak a Retek utcában is, az ottani kerékpárút felújítását követően azonban egyirányúvá vált a KRESZ értelmében. "A Szamos utca irányából a Csillag tér felé haladva végig bal oldalon van kitáblázva a kerékpárút, ami érvénytelen jelölés. Egyébként a felújítás előtt a Szegedi Kerékpáros Sport Club véleményét is kikérték, akik azt javasolták, hogy inkább szüntessék meg ezt a sávot. Ennek ellenére mégis maradt, ráadásul szabálytalan kijelöléssel" - tette hozzá Dovalovszki András.

Bicikliháton kényelmes az élet Szegeden? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=499824

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.