Javítások a nagykörforgalomban – ezúttal nem a led a „hibás”

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

korforgalom_led01_gs

Rendre tapasztalják a rókusi jelzőlámpás csomópontnál közlekedők, hogy egyes ledsorok nem működnek, és immár ötödik alkalommal végeznek garanciális javításokat a szakaszon, nem kis bosszúságot okozva ezzel az autósoknak. Megtudtuk, ezúttal nem a ledekkel van gond, azokat már korábban kicserélte a kivitelező.

Míg az elmúlt években a ledes világítótestek meghibásodása miatt bontották fel újra és újra a Kossuth Lajos sugárút-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban a burkolatot, addig most a vezetékek problémái miatt folynak a garanciális javítási munkálatok. Ahogy többször beszámoltunk róla, a 2010-ben átadott rendszert már az év decemberében lekapcsolták rendszerhiba miatt. 2011 tavaszán a ledek egy részét már kicserélték, majd a futófényeket 2013 nyarán is megbolygatták, illetve akkor a vezetékekkel is voltak gondok, ezért ki kellett bontani bizonyos szakaszokat, s újrahúzni a vezetékeket. 2014-ben az őszi iskolaszünetet sem úszták meg az autósok, újfent egy sávra szűkítették a csomópontot, és azóta fél évnek sem kellett eltelnie, ismét forgalomkorlátozás fogadja a sofőröket, ezúttal április 19-éig zajlik a garanciális javítás.

Németh Zoltán Ádám, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója arról tájékoztatott, hogy az elmúlt években már az összes ledet egyszer lecserélte a vállalkozó. Így az utóbbi időben már nem a ledek miatt bontják fel az útburkolatot, hanem a behúzott kábelezés hibásodott meg. A projektigazgató kérdésünkre elmondta, az útépítéseknél minden eszköznek 20-25 évet kellene bírnia. „Vagyis például ezeknek a ledeknek a garanciális időn túl is bizonyos szavatossági időszakban megfelelően kellene működniük” – fűzte hozzá.

Idén nyáron egyébként lejár a garanciális időszak, de ahogy a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója rámutatott, a sorozatos meghibásodások miatt tárgyalnak a kivitelezővel, az A-Sz-E konzorciummal ennek meghosszabbításáról.

Csak úgy lehet elvégezni a burkolatba épített ledes futófények javítását, ha egysávos körforgalmi rendet léptetnek életbe. „Mivel a többsávos rókusi körforgalomban az autósok kanyarodó mozgás közben nem látják a mögöttük jövőket, el kell kerülni, hogy sávot váltsanak” – indokolta Németh Zoltán Ádám, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója, hogy miért kell egysávosra szűkíteni javítási munkálatok idejére a csomópontot és kikapcsolni a jelzőlámpákat.

Ismét munkálatokat végeznek a rókusi körforgalomban, ezúttal azonban nem a ledekkel van a gond.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 15.

Előző sztori

Kézilabda: a továbbiakban is élne a bizalommal Hegedüs Márk + SZAVAZÁS

Következő sztori

Ferenc pápa latin-amerikai egyháza Gruber László plébános szemével + FOTÓK