Közélet

Játékos feladatokkal tanították a nevelőszülőknél élő gyermekeket Szegeden + FOTÓK

Játékos feladatokkal tanították a nevelőszülőknél élő gyermekeket Szegeden + FOTÓK

2015. április 11., szombat
Játékos feladatokkal tanították a nevelőszülőknél élő gyermekeket Szegeden + FOTÓK
obdk17_gs

Jogaikról, társadalmi szerepvállalásuk fontosságáról és az egészséges életvitelről is tanulhattak a Csonka János Műszaki Szakközépiskolában összegyűlt, nevelőszülőknél élő gyermekek. Szombaton Szegedre érkezett a „Gyere-K-épbe” elnevezésű roadshow.

Szegedre érkezett az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK), „Gyere-K-épbe” elnevezésű roadshowja. A rendezvényen játékos, közösségépítő feladatokkal hívják fel a figyelmet a gyermekek jogaira és kötelezettségeire, emellett interaktív foglalkozásokkal népszerűsítik az egészséges életvitelt. Találós kérdésekkel, csapatversenyekkel hívták fel a figyelmet a szervezők a helyes életvitel legfontosabb pillérét jelentő személyi higiéniára: a gyerekek megtudhatták, mennyi kórokozó van a kezükön és miért fontos a rendszeres kézmosás, fluoreszkáló kézkrém és UV-lámpa segítségével pedig meg tanulhatták, hogyan kell igazán alaposan bemosakodni. A levegőben terjedő bacilusok útját is megismerhették, valamint kosárlabda és labdarúgó versenyt is is rendeztek számukra a nap folyamán. A Szegedi Műszaki Középiskola Csonka János Tagintézményében közel háromszáz gyermekotthonban, lakásotthonban és nevelőszülőnél élő fiatal sorakozott fel: őket sorversenyek, sportfoglalkozások és érdekes előadások várták egész nap.

Novák Katalin

, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (aki a Rólad szól! kampány keretében

péntek délután

is szólt a szegedi fiatalokhoz) szerint kiemelt figyelemmel kell lennünk a nevelőszülői gondoskodásban élők felé. "Régen a kisdobosok és úttörők fejből sorolni tudták mindazon kötelességeiket, melyekkel embertársaik felé tartoznak. A gyermek egy kis felnőtt, így nagyon fontos, hogy tisztában legyen jogaival is, ne pusztán a kötelességével" - hangsúlyozta köszöntőjében Novák Katalin.

"A gyermekeknek sokszor olyan dolgok is eszükbe jutnak, amelyek nekünk, felnőtteknek nem, ezért is fontos, hogy az ilyen alkalmakkor lehetőséget teremtsünk a ti véleményetek megfogalmazására is. Itt nem csak a gyermek tanul a felnőttől, de fordítva is" - hangsúlyozta Novák Krisztina. Az ODBK főigazgatója szerint a központ fennállása óta kiemelt fontosságúnak tartják a nevelőszülőnél és állami gondoskodásban élő veszélyeztetett gyermekek segítését. A Csongrád megyében futó, „Nem vagyunk egyedül” című áldozatvédelmi projekt kapcsán már példa értékű megállapodás született a gyermekvédelemben dolgozók összefogásáért - vette át a szót Juhász Tünde. A kormánymegbízott szerint a magyarok nem csupán a panaszkodásban, de az önzetlen segítségnyújtásban is jeleskednek, melynek egyik példája a mai esemény is. Szeged mellett március 21. és május 28. között hét másik helyszínen - Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Zalaegerszegen, Veszprémben, Szigetszentmiklóson és Budapesten - is megfordul a gyermekjogi roadshow.

Szegedre érkezett a „Gyere-K-épbe” roadshow - jogaikról, társadalmi szerepvállalásuk fontosságáról és az egészséges é...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.