Föld-napi faültetés az Arany János iskolánál + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

folg_napja_kht12_gs

Madárbarát kerttel gyarapodott az Arany János Általános Iskola, ahol a közösségi fa- és cserjeültetésből a tanulók is kivették részüket. A Föld Napja alkalmából egynyári és évelő virágokkal is gazdagodott az iskola és környéke a környezetgazdálkodási cég jóvoltából.

A Föld Napján azt is megtudhatták az Arany János Általános Iskola diákjai, hogy miként is készül a komposzt, sőt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. főkertészének, Sirkó Zoltánnak a koordinálásával a gyerekek segédkezhettek is annak elkészítésében, vagyis az komposztot alkotó falevél, fadarálék és fű összekeverésében. Eközben az intézmény kerítése mentén virágokat ültettek a diákok, de az iskola udvarán is nagy munka folyt, ott úgynevezett madárbarát kertet alakítottak ki az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék munkatársaival közösen. Gulyás Ágnes tanszékvezető-helyettes elmondta, az iskolának az udvara ideális a madárbarát koncepcióhoz, hiszen nagy az udvar és sok fa is található benne. „A koncepció keretében azt találtuk ki az iskolaigazgatóval, hogy minden osztálynak lesz 10-15 méter széles kertszakasza, amit gondoznak, s figyelik a madarakat. Itt a panelkörzetben ez egy kincs, és környezetgazdálkodási cég segítségnyújtása is példaértékű, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszútávon fenntartható ez a koncepció” – fogalmazott az egyetemi adjunktus. Gulyás Ágnestől megtudtuk, az első lépés a madárbarát kert kialakításához, hogy cserjéket ültetünk. Az itt telelő madarak ugyanis a cserjék terméseit fogyasztják, másrészt fészkelő- és búvóhelynek is használják. Ősszel pedig odúkat fognak készíteni és etetni fogják a madarakat a gyerekek.

„Nagyon jó a kapcsolatunk az Arany János Általános Iskolával, a szelektív gyűjtésben is nagyon szép eredményeket érnek el, ezért is működtünk közre a közösségi fa- és cserjeültető megmozdulásban. Más iskoláktól is várjuk az ilyen jellegű megkereséseket, mert látjuk, hogy dolgoznak, van egy olyan tanári kar és igazgató, aki számára fontos a környezeti nevelés. Csak akkor tudunk eredményeket elérni, ha a gyereket meg tudjuk szólítani, másképp nem lehet eljutni a családokhoz” – fogalmazott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felkérésére két éve kezdett bele az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék a mintegy 65-70 ezer darabból álló közterületi faállomány részletes felmérésébe. Eddig mintegy 9000 egyedet vizsgáltak meg, egyenként mintegy negyven különböző adatot rögzítenek a fákról, melyet rendszereznek is. „Az elmúlt egy évtizedben jól érzékelhető, hogy Szeged klímája is változik, amihez igazodik cégünk is, olyan növényfajokat és változatokat ültetünk, amelyek jól tűrik a szárazságot és az extrém körülményeket. Például a hárs, a vadgesztenye és a nyírfa nagyon nehezen bírja az aszályos nyarakat, ezért le kell cserélni a normál, fehér virágú vadgesztenyét egy piros virágúra, ami jobban tűri a szárazságot és az aknázó molyokkal szemben is ellenállóbb” – tájékoztatott Makrai László ügyvezető igazgató. Hozzátette, a közterületen pompázó egynyári és évelő virágokat is olyanokra cserélték, amelyeknek mélyebbre nyúlik a gyökere, ezzel igazodnak a klímaváltozáshoz.

no images were found

Madárbarát kerttel gyarapodott az Arany János Általános Iskola – az ültetésből a tanulók is aktívan kivették a részüket! Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=530399

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 22.

Előző sztori

Ismét vers- és prózamondó versenyt hirdet a Baka István Alapítvány

Következő sztori

Három évre ítéltek egy szerbiai embercsempészt Szegeden