Közélet

Döntöttek az önkormányzati cégek prémiumfeladatairól (FRISSÍTVE)

Döntöttek az önkormányzati cégek prémiumfeladatairól (FRISSÍTVE)

2015. április 29., szerda
Döntöttek az önkormányzati cégek prémiumfeladatairól (FRISSÍTVE)
penz_biz_ules03_gs2

A baloldal támogatta, a Fidesz-L.É.T. és a KDNP pedig tartózkodott. Idén is a bevételek növeléséért és a működésre fordított összeg karcsúsításáért jutalmaznák a cégvezetőket. A szegedi KDNP szerint az új cégvezetők még semmit sem bizonyítottak, de máris kétszeres juttatásban részesülnek a korábbi igazgatókhoz képest.

Hatékonyság, olcsóság, átláthatóság - ezen kulcsszavakkal

kezdett bele

a város az önkormányzati tulajdonú cégek strukturális átalakításába, amely a város tizennégy 100%-os és két többségi tulajdonban álló társasága élén is vezetőváltást eredményezett. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester

februárban

azzal a kitétellel emelte meg a társaságok igazgatóinak alapfizetését, hogy a nekik kiosztható prémiumok összegét csökkenteni fogják. A

február 13-i közgyűlési döntés

értelmében az igazgatók részére odaítélhető prémium maximum az éves illetményük 30%-a lehet, szerdán, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság ülésén arról született döntés, hogy ehhez milyen feladatoknak kell megfelelniük. A bizottsági előterjesztésben javasoltak szerint a cégeknek az alábbiakat kell teljesíteniük a prémiumokért:

IKV Zrt.

- Az üzleti tervben szereplő helyiség bérbeadás nettó árbevételének növelése 1,2%-kal (20%) - A társaság hasznosításába adott önkormányzati tulajdonú üres helyiségek számának (ez 2014. december 31-én 542 darab volt) legalább 50-el történő csökkentése (10%)

Szegedi Közlekedési Kft.

- Az üzleti tervben szereplő reklámbevételek növelése 5%-kal (5%) - Az üzleti tervben szereplő anyagjellegű ráfordítások csökkentése 3%-kal (25%)

Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

- Az üzleti tervben szereplő szelektív hulladékértékesítés árbevételének növelése 7%-kal (5%) - Az üzleti tervben szereplő üzemi eredmény javítása, legalább 30 millió forintos eredmény realizálása (25%)

Szegedi Sport és Fürdők Kft.

- Az üzleti tervben szereplő Városi Sportuszoda árbevételének növelése 5%-kal (15%) - Az üzleti tervben szereplő létesítmények bérleti díjából származó árbevétel növelése 2,5%-kal (15%)

Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft.

- A piaci tevékenységből származó nettó árbevétel - üzleti tervhez képest - növelése 5%-kal (20%) - A piaci tevékenységből származó adózás előtti eredmény - üzleti tervhez képest - növelése 4%-kal (10%)

Szegedi Testamentum Kft.

- Az üzleti tervben szereplő, adózás előtti eredmény másfélszeresére (10 millió forintra) történő emelése (30%)

Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft.

- Az üzleti tervben szereplő jegyértékesítésből származó nettó árbevétel növelése 9%-kal (25%) - Az Újszegedi Szabadtéri színpadon zajló produkciók - üzleti tervhez képest - növelése legalább 3 előadással (5%)

Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.

- Az üzleti tervben szereplő nettó árbevétel növelése 2%-kal (Városi TV beolvadása nélkül) (25%) - Az üzleti tervben szereplő vevőkövetés (mérlegsor) csökkentése 20%-kal (Városi TV beolvadása nélkül) (5%)

Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.

- Az üzleti tervben szereplő nettó árbevétel növelése 2%-kal (10%) - Az üzleti tervben szereplő üzemi eredmény kétszeresére (32.966.000 forintra) történő növelése (20%)

RITEK Zrt.

- Üzleti tervben szereplő szolgáltatási tevékenység nettó árbevételének növelése 2%-kal (24%) - A társaság által korábban kifejlesztett programok bővítése további 5 új funkcióval a 2015-ös évben (3%) - ASP projekt sikeres lezárása, aláírt teljesítési igazolásokkal alátámasztva (3%) Az előterjesztés nem javasolja prémiumfeladatok kitűzését a SZINT Kft., a Szegedi Városkép Kft. és a Városi TV. Szeged Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, mivel ezen társaságok az átalakítások miatt június 30-án megszűnnek, utóbbi kettő ügyvezetője egyébként is ingyen látja el a feladatát. A pénzügyi bizottság az előterjesztést két tartózkodás (a Fidesz-L.É.T. és a KDNP részéről) mellett elfogadta. A Szegedi Közgyűlés KDNP-képviselőcsoportja nevében Haág Zalán frakcióvezető az alább olvasható közleményt juttatta el portálunkhoz:

Elfogadhatatlan a városi cégvezetők további premizálása

"Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságának mai ülésén a szocialisták elfogadták az önkormányzati cégvezetők prémiumfeladatait. Olyan cégvezetőkről van szó, akik eddigi tevékenységükkel még semmit sem bizonyítottak, mégis, két hónap működés után idén egyszer már 30 százalékkal emelte fizetésüket az MSZP-s közgyűlési többség. A szocialista városvezetők akkor azzal érveltek: a cégvezetők fizetése így is kevesebb lesz, mert az alapbérük nő ugyan, de nem feltétlenül kapnak majd prémiumot, nem úgy, mint a korábbi években. Ezzel szemben a valóság az, hogy az előző közgyűlés sem 2013-ban, sem 2014-ben nem járult hozzá a cégvezetők prémiumának kifizetéséhez. A szocialisták mostani döntésükkel megalapozták, hogy egyes önkormányzati cégvezetők – a város pénzéből – akár havi 6-700 ezer forintos fizetést kaphassanak. Ezáltal 1,5-2-szer akkora juttatásban részesülnek, mint a korábbi cégvezetők. A Kereszténydemokrata Néppárt szegedi közgyűlési frakciója nem tudja elfogadni a közpénz pazarlását, és a szocialisták minden hasonló intézkedése ellen tiltakozni fog" - olvasható a közleményben.

Kinek járhat prémium az önkormányzati cégvezetők közül?

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.