Közélet

Czerván: erős kertészet nélkül nincs mezőgazdaság

Czerván: erős kertészet nélkül nincs mezőgazdaság

2015. április 16., csütörtök
Czerván: erős kertészet nélkül nincs mezőgazdaság

Erős kertészeti ágazat nélkül nincs erős magyar mezőgazdaság - mondta az ágazat jelentőségét méltatva Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Zsendülés I. kertészeti konferencián csütörtökön, Szegeden.

Hozzátette: a kertészet a gabonavertikum és az állattenyésztés után a harmadik legnagyobb ágazat a mezőgazdaságon belül, a termelési érték 13-14 százalékát állítja elő. Kifejtette, a kertészetnek is köszönhető, hogy a magyar mezőgazdaság 2014-ben kiváló eredményeket ért el. A bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékos növekedésén belül 0,6 százalékpontot a mezőgazdaság "tett le a nemzetgazdaság asztalára" az igen erős 2013-as bázisév ellenére - mondta. Hozzátette: minden idők legmagasabb kibocsátási értékét érte el az ágazat tavaly 2410 milliárd forintos összeggel. Elmondta, kiválóak az agrárkülkereskedelmi adatok is, ebben a súlyának megfelelően, fontos szerepet játszott a kertészeti ágazat. Emellett azonban még további növekedésre van lehetőség - hangsúlyozta az államtitkár.

Czerván György

elmondta: elkészült a FruitVeb szakmai szervezettel a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia. Ennek központi eleme a minőségi árualapok növelése, a termény mennyiségét pedig mintegy 3,5 millió tonnára szeretnék 2020-ig növelni. Ennek van realitása, hiszen 2014-ben megközelítette a 3 millió tonnát - közölte. A második legfontosabb az ágazat piaci pozíciójának erősítése és a jogszabályok, adószabályok átláthatósága, így például az idénymunka jogszabályainak karbantartása - fejtette ki. Szólt arról is, hogy 2014-2020-ban a közvetlen támogatásokat illetően pozitív változás jön, hiszen az eddigi 2,1 milliárd forint helyett több mint duplájára, 5 milliárd forintra növelik a támogatást. Elmondta azt is, hogy a júniusban várható brüsszeli jóváhagyás után folyamatosan írják ki a vidékfejlesztési programokat, ezen belül például a kertészet korszerűsítésére, az energiahatékonyság javítására és az öntözés fejlesztésére lehet pályázni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.