Afganisztánra készülnek a honvédek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

katonai_misszio_felkeszites008

Az MH Biztosító Szakasz második váltása február végén kezdte meg gyakorlati kiképzését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A felkészülő állomány túlnyomó többsége a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljának katonáiból áll.

A közel 30 főből álló MH Biztosító Szakasz feladata – a Mazar-e Sharif-ban létrehozott többnemzeti biztosító század részeként – az Északi Tanácsadói Parancsnokság (Train Advise and Assist Command – North – TAAC-N) alárendeltségébe tartozó tanácsadó csoportok szállítása és biztosítása.

A feladat ellátására jelentkező állomány elméleti képzése már január elején megkezdődött a területi sajátosságoknak megfelelő általános katonai ismeretek frissítésével. Jelenleg már a gyakorlati kiképzések folynak, amelynek része volt a Personel Recovery (személy mentése) felkészítés és az éleslövészet is.

A harctéri mentést minden műveleti területen tartózkodó egységnek tudni kell, ezért a hódmezővásárhelyi laktanya mögötti területen egy izolált személy megkeresését, azonosítását, illetve biztonságos helyre történő szállítását is gyakorolták a katonák. A foglalkozásokat az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj nemzetközi szinten is felkészített szakemberei vezették, akik a műveleti területet már többször is megjárták.

katonai_misszio_felkeszites012

A kiképzők a felkészítés során arra törekedtek, hogy a műveleti területre készülő katonák abban az esetben is cselekedni tudjanak, ha ők maguk válnak az eltűnt személyekké, és ne csak akkor, amikor ők keresnek valakit.

A Dóci lőtéren megtartott éleslövészeten a katonák az Afganisztánban rendszeresített fegyverekkel is gyakoroltak. A lövészet során a modernizált gépkarabélyok és az ahhoz rendszeresített 40 milliméteres csőalatti gránátvető mellett a távcsöves puskák is szerepet kaptak. Az M2-es nehéz géppuskával – amelyet jelenleg csak a műveleti területen rendszeresítettek – is lőtt a kijelölt állomány, akiket nagyrészt a biztosító katonákból, illetve a toronylövészekből választottak ki.

Január 1-től az afganisztáni műveleti területen az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) idejére a szövetséges erők kiképző és tanácsadói szerepben segítik az afgán nemzeti hadsereg és a rendőrség munkáját. Az Eltökélt Támogatás Műveletben Magyarország mintegy 100 katonával vesz részt.

no images were found

Előző sztori

Gift of Life – Réka már egy héttel szívműtéte után szaladgál + FOTÓK

Következő sztori

Uniós felfüggesztés – Lázár János: a bizottság hat pályázatot kifogásolt