Közélet

Afganisztánra készülnek a honvédek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

Afganisztánra készülnek a honvédek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

2015. április 16., csütörtök
Afganisztánra készülnek a honvédek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK
katonai_misszio_felkeszites008

Az MH Biztosító Szakasz második váltása február végén kezdte meg gyakorlati kiképzését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A felkészülő állomány túlnyomó többsége a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljának katonáiból áll.

A közel 30 főből álló MH Biztosító Szakasz feladata - a Mazar-e Sharif-ban létrehozott többnemzeti biztosító század részeként - az Északi Tanácsadói Parancsnokság (Train Advise and Assist Command – North - TAAC-N) alárendeltségébe tartozó tanácsadó csoportok szállítása és biztosítása. A feladat ellátására jelentkező állomány elméleti képzése már január elején megkezdődött a területi sajátosságoknak megfelelő általános katonai ismeretek frissítésével. Jelenleg már a gyakorlati kiképzések folynak, amelynek része volt a Personel Recovery (személy mentése) felkészítés és az éleslövészet is. A harctéri mentést minden műveleti területen tartózkodó egységnek tudni kell, ezért a hódmezővásárhelyi laktanya mögötti területen egy izolált személy megkeresését, azonosítását, illetve biztonságos helyre történő szállítását is gyakorolták a katonák. A foglalkozásokat az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj nemzetközi szinten is felkészített szakemberei vezették, akik a műveleti területet már többször is megjárták.

katonai_misszio_felkeszites012

A kiképzők a felkészítés során arra törekedtek, hogy a műveleti területre készülő katonák abban az esetben is cselekedni tudjanak, ha ők maguk válnak az eltűnt személyekké, és ne csak akkor, amikor ők keresnek valakit. A Dóci lőtéren megtartott éleslövészeten a katonák az Afganisztánban rendszeresített fegyverekkel is gyakoroltak. A lövészet során a modernizált gépkarabélyok és az ahhoz rendszeresített 40 milliméteres csőalatti gránátvető mellett a távcsöves puskák is szerepet kaptak. Az M2-es nehéz géppuskával - amelyet jelenleg csak a műveleti területen rendszeresítettek - is lőtt a kijelölt állomány, akiket nagyrészt a biztosító katonákból, illetve a toronylövészekből választottak ki. Január 1-től az afganisztáni műveleti területen az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) idejére a szövetséges erők kiképző és tanácsadói szerepben segítik az afgán nemzeti hadsereg és a rendőrség munkáját. Az Eltökélt Támogatás Műveletben Magyarország mintegy 100 katonával vesz részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.