A mate tea története

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mate-01

A mate, avagy ahogy a spanyol nyelvterületeken mondják ’yerba maté’ (A ’yerba’ spanyolul gyógynövényt jelent.) egy olyan növény, amely Dél-Amerikában őshonos. A botanikusok és a szakemberek ’Ilex Paraguariensis’-ként említik.

Örökzöld fa, magassága akár a 15 méter is meghaladhatja. Szubtrópusi éghajlatot igényel, Dél-Amerikában hagyományosan a mai Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Bolívia területein terem meg. Magát a ’mate fát’ tudományosan 1895-ben a svájci botanikus, Moses Bertoni dokumentálta, aki így a ’gyógynövény’ hivatalos felfedezője lett.

Az általános vélekedés szerint a guarani és a tupi őslakosok volt az elsők, akik már ismerték és fogyasztották is a matét, mielőtt az európai gyarmatosítók megérkeztek volna a dél-amerikai kontinensre.

A maté teát számos kultusz és legenda övezi. Az egyik legismertebb ilyen jellegű történet a teafogyasztás eredetéhez köthető: A mai Dél-Brazília területén, az őserdőkben élő guarani törzs közé kíváncsiságból, emberi alakot öltve leszállt két istenség, mégpedig a hold és a felhők istennői. Ahogy az erdőben sétálgatottak és megcsodálták a természet szépségét, váratlanul megtámadta őket egy jaguár. A ragadozótól egy éppen arra járó, idős guarani ember mentette meg őket, akinek a két istennő hálája jeléül egy olyan növény magját adományozta, amelyet a „barátság italaként” neveztek el. A maté tea azóta valóban a barátság és az emberi kapcsolatok szimbolumává vált…

mate-02

Egy biztos, a spanyol hódítók érkezésével az európaiak is megismerhették a matét, amelyet a konkvisztádorok úgy emlegettek, mint azt az italt, amely „erőt ad a benszülötteknek, javít az általános egészségi állapoton, és a lelki boldogság egyik természetes forrása”. A hódítók feljegyezték, hogy a teát a benszülöttek ’szent italként’ tartják számon, amelyet isteneiktől kaptak ajándékba. Ez az információ eljutott a katolikus egyház képviselőihez is, és rövidesen az ’ördög-italának’ kiáltották ki, fogyasztása pedig ellentmondott a kereszténység tanaival.

A spanyolok hiába tapasztalták, hogy a maté tea valóban életerőt és jó egészséget kölcsönöz, az elvakult vallási szabályok a 16. században még mindennél erősebbnek bizonyultak: Az egyház betiltatta a maté tea fogyasztását!

Mivel azonban a bennszülöttek nem voltak hajlandóak lemondani a számukra oly fontos matéról, a sikeres hittérítés érdekében a tilalmat hamarosan fel is oldották.

A maté tea fogyasztása eljutott Európába is. A spanyolok ugyanis kénytelen kelletlen, de ráismertek a tea gyógyászati -, no és persze nem utolsó sorban kereskedelmi jelentőségére.

Traditional yerba mate tea

Létrejöttek az első maté-ültetvények, ahol a benszülötteket dolgoztatták, a kész tealeveleket pedig a környező régiókba és az anyaországba szállították kereskedelmi jelleggel.

A XVI. századból már vannak írásos feljegyzések a maté tea fogyasztásáról. A Dél-Amerikába érkező jezsuita szerzetesek segítették a maté tea elterjedését. A jezsuiták voltak azok, akik kijelentették, hogy a maté mégsem az ’ördög itala’ és szorgalmazták a tea terjesztését. 1645-ben a jezsuiták megkapták a mate tea kereskedelmi jogát is!

A 18. század közepére Argentínában már nemzeti italnak számított a maté. Ugyanebben az időszakban az előkelő spanyol családokban is fogyasztották.

Amikor 1767-ben III. Károly spanyol király kiutasította országából a jezsuitákat, annak a dél-amerikai jezsuita misszióra is hatása lett –> mindez mate-ültetvények elnéptelenedéséhez, használaton kívül helyezéséhez vezetett. A maté azt ezt követő évszazadban megmaradt a dél-amerikaiak italának.
A 20. században aztán újfent megnyitottak számos maté ültetvényt, és (újra) elkezdődött a tea kereskedelme.

Manapság a világ számos szubtrópusi területén meghonosodott a mate termesztése. A szellemileg frissítő, élénkítő, étvágycsökkentő, valamint az egészségen és az állóképességen is javító tea egyre elterjedtebbé vált, és válik mind a mai napig!

Még több információ a mate teáról ide kattintva olvasható.

Szellemileg frissítő, élénkítő, étvágycsökkentő, valamint az egészségen és az állóképességen is javító tea – ittatok már maté teát? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=527473

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 13.

Default thumbnail
Előző sztori

Három nap alatt háromszor rabolt egy férfi Szegeden

Következő sztori

Kezdődik az Egyetemi tavasz programja Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek