Közélet

Vasárnapi boltbezárás: a Csongrád megyei kereskedők bizonytalanok

Vasárnapi boltbezárás: a Csongrád megyei kereskedők bizonytalanok

2015. március 12., csütörtök
Vasárnapi boltbezárás: a Csongrád megyei kereskedők bizonytalanok
zarva_tabla

Egy helyen minden információ a vasárnapi zárva tartásról, a boltban besegítő családtagok személyéről és a nyitva tartás változásainak bejelentési kötelezettségéről.

Tavaly decemberben a parlamenti képviselők elfogadták a KDNP által beterjesztett törvényjavaslatot, amely a kereskedelmi üzletek nyitva tartását szabályozza március 15-étől. A most vasárnap életbe lépő törvény kapcsán azóta számtalan megalapozott és légből kapott hír látott napvilágot, így nem csoda, hogy a kereskedők még mindig bizonytalanok az őket érintő változások miatt. Pedig már csak négy napjuk maradt intézkedni, aki például nem tette meg a szükséges lépéseket üzlete változó nyitva tartásának bejelentéséről, könnyen kicsúszhat a hátáridőkből. A helyi kereskedőket

Pataki Andrea

, a Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének titkára, valamint a fogyasztóvédelem részéről

Radnóti Zoltán

kalauzolta el csütörtökön a A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény útvesztőjében. Mint kiderült, a sajtóértesülésekkel szemben még a hét második felében megjelenik a végrehajtási rendelet, ami a speciális, eddig tisztázatlan helyzetekre ad választ. Pataki Andrea szerint a rendelet az üzletek működését illetően még tartogathat meglepetéseket.

boltok_nyitva_tartasa04kf

A törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki. Ide tartoznak a mozgó boltok, az elektronikus kereskedelem és az olyan nagykereskedők, akik kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak. A nyitva tartás szabályozása azonban nem vonatkozik minden részfeladatra, ahogyan arról már korábban is lehetett olvasni, a gyártás, takarítás, logisztika, iratrendezés olyan munka, amit a bolt bezárásától függetlenül vasárnap is lehet végezni, akár alkalmazott bevonásával is. Felsorolni is hosszas lenne, mennyi intézményt vett be a törvény az úgynevezett kivételek pontja alá, ezért ezek közül csak néhányat említünk meg: egészségügyi intézmények, gyógyszertárak, nemzetközi repülőterek, vendéglátás, kulturális intézmények, piacok, vásárok és benzinkutak. Ezek tehát olyan kereskedések, amelyek továbbra is szabadon nyitva tarthatnak, és nem csak a tulajdonos állhat be a kassza mögé. Néhány nappal ezelőtt a Spar próbált meg kibúvót találni azzal, hogy benzinkutakkal szerződve helyet bérel magának a területen. Március 10-én azonban a parlament honlapjára felkerült egy jogértelmezési szabály, amely szerint "az az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot,a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül". Mint azt az index.hu

cikke írja

, bár a korábbi elképzelések szerint a kivételek közé tartoztak volna a világörökségi helyszínek is, ezek végül kikerültek a kedvezményezett területek köréből.

Kérdőjelek továbbra is vannak

Speciális esetből pedig van bőven. Az máig tisztázatlan, mi lesz pontosan a kisvállalkozókat is érintő Metro áruház nyitva (vagy zárva) tartásával, hiszen kiskereskedelminek minősül, ugyanakkor számos vasárnap is nyitva tartható üzlet onnan szerzi be árukészletét. Hasonló a helyzet az étel és italautomatákkal, amelyekre nem tér ki külön a törvény, de a Family Frost is nehéz helyzetben van, ugyanis csak akkor csilingelhetne az utakon vasárnaponként, ha nem az alkalmazottak, hanem a tulajdonos ülne a volán mögé. Mi viszont bizonyos, azokra a nagykereskedőkre vonatkozik a tilalom, amelyeknek kiskereskedése van és azokra a szolgáltatókra is, akik az üzletben franchise rendszerben árusítanak - figyelmeztetett Pataki Andrea.

boltok_nyitva_tartasa06kf

Ki állhat a pult mögé és mikor?

A nyitva tartást a törvény a következőképpen szabályozza: hétköznapokon 6 és 22 óra között lehetnek nyitva, míg vasárnap és munkaszüneti napokon kötelező zárva tartani (a kivételekről később). Az adventi vasárnapok tekintetében engedékenyek voltak, 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva az üzletek, december 24-én, valamint december 31-én pedig 6 és 12 óra között fogadhatják a vevőket. Ráadásként minden naptári évben egy megjelölt vasárnap 6 és 22 óra között kinyithatnak a boltok. A csütörtöki tájékoztató rendezvény résztvevői láthatóan nehezen igazodnak el az útvesztőben, számos kérdést intéztek az előadóhoz, amelyek elsősorban az üzletben besegítő családtag személyére és a helyiség területi szabályozására vonatkoztak. A Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének titkára felvilágosította őket: a 200 négyzetmétert nem meghaladó boltok az általános zárva tartási időszakban is kinyithatnak, amennyiben az 1/5 tulajdonosi résszel bíró tulajdonos személyesen, vagy közvetlen hozzátartozója, az úgynevezett segítő családtag szolgál ki. A segítő családtag értelmezésében a törvény szigorú. Házastárs, szülő, nagyszülő, unoka, dédunoka, testvér, sőt, még örökbefogadott gyerek is kiszolgálhatja a vásárlót, élettárs viszont nem, ahogyan az a résztulajdonos sem, amelyiknek 20 százaléknál kevesebb tulajdonjoga van az üzletben. Az nem probléma, ha a hét utolsó napján besegítő rokon a hétköznapokon alkalmazott, vasárnapi bérezéséről azonban a tulajdonos dönt.

A fogyasztóvédelem bírságolhat is

Radnóti Zoltán igyekezett eloszlatni a kételyeket, amelyek a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrzései kapcsán merültek fel a kereskedőkben. Kiderült, elég a bolt jegyzőkönyvét felmutatni az ellenőröknek, ezzel ugyanis igazolni tudják a tulajdonosi viszont. A virágárusoknak és az újságosoknak, akiknek a vasárnapi nyitva tartáshoz bizonyítaniuk kell, hogy bevételük 2/3-a ezen termékek eladásából származik, még komoly gondjaik lehetnek a könyvelőnél. Ahol szabálytalanságot találnak, akár 15 napra is bezárathatják az üzletet, a bírság mértéke pedig alsó hangon 15 ezer forint lehet. Azon kereskedőknek, akiknek március 15. után változik a nyitva tartási ideje, a jegyzőnél jelentést kell tennie erről a változást megelőző 8 naptári nappal. Ez azokra is vonatkozik, akik korábban nem nyitottak ki vasárnap, de az új szabályozás miatt szeretnének, akiknek módosul a hétköznapi nyitva tartása, vagy egyáltalán nem tud kinyitni a hét utolsó napján - figyelmeztette a résztvevőket Pataki Andrea.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.