Közélet

Szegedi LMP: Az igazán rászorulók maradnak szociális bérlakás nélkül

Szegedi LMP: Az igazán rászorulók maradnak szociális bérlakás nélkül

2015. március 26., csütörtök
Szegedi LMP: Az igazán rászorulók maradnak szociális bérlakás nélkül
lmp_sajtotajekoztato03kf

A szegedi LMP attól tart, a lakásrendelet módosításával a legszegényebbek nem jutnak majd szociális bérlakáshoz. A párt - előzetes hatástanulmányok híján - saját számításokat végzett.

Mint ahogyan arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, a

szerdai foglalkoztatási, szociális és sportbizottságon

, valamint a

pénzügyi bizottságon

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester kifejtette a lakásrendeletre vonatkozó módosító indítványát. E szerint csak azok a pályázók juthatnának szociális bérlakáshoz, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a nyugdíjminimum összegének 130 százalékát (jelenleg ez a limit 75 százalék), egyedülálló személy esetében pedig a nyugdíjminimum összegével rendelkezik.

Szentistványi István

, az LMP szegedi közgyűlési képviselője állítja, a módosítás nem valós szociális szempontokra épül. Hiába hangoztatja

Botka László

gyakran a "dolgozói szegénység" fogalmát, mely jelenséget a polgármester véleménye szerint az elmúlt évek kormányzati intézkedései idéztek elő, Szeged sem képes tenni dolgozó szegényeiért - emelte ki az LMP-s képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón. Úgy folytatta: félő, hogy az egyébként növekvő számú szociális bérlakásállomány elérhetetlen lesz a legszegényebb rétegek számára, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tervezett módosítást nem előzte meg komplex felmérés. Szentistványi példákat is hozott az IKV háza tájáról: már tavaly is a komfort nélküli hét szociális lakásra érkező pályázó közül négyet utasítottak el arra hivatkozva, nincs meg a bérléshez szükséges minimum. Az szegedi LMP javaslatát

Tanács Eszter

, a párt Csongrád megyei területi elnöke vázolta fel. Szerintük a minimum határt a közmunkás minimálbér nettó összegének felénél kellene meghatározni, ami közel 10 ezer forinttal lejjebb vinné az eredeti minimumösszeget. A párt szegedi képviselői a módosító indítvány részleteit megismerve egyébként saját felméréseket végeztek: e szerint egy egyedülálló, két gyermeket nevelő, közmunkás fizetésből élő kenyérkereső nem lenne jogosult a szociális bérlakásra. Tanács Eszter hozzátette, aki egyszer belekerül a fedélnélküliséggel járó spirálba, nagyon nehezen fog tudni visszakapaszkodni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.