Közélet

Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

2015. március 4., szerda
Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját
SZS20140328_szalay_istvan_70_eves_koszontese_007

Szalay István matematikus, a csongrádi megyeszékhely egykori polgármestere kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját a várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulójához kapcsolódva rendezett szombati gálaműsoron – tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a

Debreczeni Pálról

elnevezett elismerését

Tanács Istvánnak

, a Népszabadság újságírójának ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját

Ormos Pál

Széchenyi-díjas biofizikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig

Natalia Gorbunova

hárfaművész veheti át a gálaműsoron. A fődíjas

Szalay István

– aki 1994 és 1998 között irányította a várost –

Lapis András

szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át. A gálaesten

Reginald Rose

Tizenkét dühös ember című darabjának különleges előadását láthatja a közönség. A drámát

Barnák László

rendezésében tavaly októberben mutatták be Szegeden, a közönségsikert arató produkcióban bíró, ügyész, ügyvéd, joghallgató játsszák az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében döntő esküdtek szerepét. A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezenfelül több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.