Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140328_szalay_istvan_70_eves_koszontese_007

Szalay István matematikus, a csongrádi megyeszékhely egykori polgármestere kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját a várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulójához kapcsolódva rendezett szombati gálaműsoron – tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Tanács Istvánnak, a Népszabadság újságírójának ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Ormos Pál Széchenyi-díjas biofizikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Natalia Gorbunova hárfaművész veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Szalay István – aki 1994 és 1998 között irányította a várost – Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A gálaesten Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabjának különleges előadását láthatja a közönség. A drámát Barnák László rendezésében tavaly októberben mutatták be Szegeden, a közönségsikert arató produkcióban bíró, ügyész, ügyvéd, joghallgató játsszák az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében döntő esküdtek szerepét.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezenfelül több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Előző sztori

Három név alatt végezték el ugyanazt a gimnáziumot az ’56-os ságvárisok

Következő sztori

Versenytánc: világbajnokságra utazhatnak a szegedi fiatalok + FOTÓK