Közélet

Pártatlan vizsgálatot követel a DK a BudaCash- és a Quaestor-ügyben + FOTÓK

Pártatlan vizsgálatot követel a DK a BudaCash- és a Quaestor-ügyben + FOTÓK

2015. március 18., szerda
Pártatlan vizsgálatot követel a DK a BudaCash- és a Quaestor-ügyben + FOTÓK
dk_sajttaj_nagy_huszein_tibor01_gs

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány támadása folyik a bróker-cégek ellen, amit megpróbálnak a volt szocialista kormányokra fogni, ezért pártatlan vizsgálatot sürgetnek becsődölt BudaCash és a Quaestor cégek ügyében.

"Az elmúlt hetekben sorozatban három brókercég bukott meg, több, mint 250 milliárd forintja úszik az állampolgároknak ezekben a cégekben, úgy látszik a teljes támadás a bankok utána brókercégeket is elérte" - mondta el

Nagy-Huszein Tibor

, a Demokratikus Koalíció alelnöke szegedi sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a külső finanszírozás egyre nagyobb nehézségei miatt most belföldön, a nem állampapírok gyűjtését végző cégek likvidálása is megindult. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanaz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - amelyik másfél éve átvette a pénzügyi felügyeletet - engedélyezett a Quaestor nevű cégnek egy 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást, amit most igyekeznek a 2010 előtti kormányra ráhúzni, de az elmúlt másfél év már a Magyar Nemzeti Bank alatt történt. "A Demokratikus Koalíció pártatlan vizsgálat indítását követeli, olyan vizsgálatét, amelyet nem az bonyolít le, aki elkövette a felelőtlen engedélyezést, tehát az MNB vizsgálata ebben az esetben elfogadhatatlan, független, a kormánypárt által nem befolyásolt és a valós tényeket feltáró vizsgálatra van szükség, minél gyorsabban, és a vizsgálatnak arra is ki kellene terjednie, hogy hova lettek ezek a pénzek, hiszen horribilis összegekről van szó" - fejtette ki Nagy-Huszein Tibor. Kiemelte, hogy a pénzek nem tűnnek el, hanem gazdát cserélnek, a Quaestor esetében a legrosszabb a helyzet, mert ezekre a kötvényekre nincs befektetővédelmi garancia. A politikus szerint önjáróvá válhat a bedőlés folyamata, ha egy cég bukik, majd néhány napon belül egy másik, majd egy harmadik, akkor az emberek veszélyesnek vélik ezeket a területeket és elkezdik kimenekíteni a pénzüket, aminek hatására tényleg bukni fognak, megindulhat egy láncreakció, azonban államcsőd nem fenyeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.