/

Pártatlan vizsgálatot követel a DK a BudaCash- és a Quaestor-ügyben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dk_sajttaj_nagy_huszein_tibor01_gs

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány támadása folyik a bróker-cégek ellen, amit megpróbálnak a volt szocialista kormányokra fogni, ezért pártatlan vizsgálatot sürgetnek becsődölt BudaCash és a Quaestor cégek ügyében.

“Az elmúlt hetekben sorozatban három brókercég bukott meg, több, mint 250 milliárd forintja úszik az állampolgároknak ezekben a cégekben, úgy látszik a teljes támadás a bankok utána brókercégeket is elérte” – mondta el Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke szegedi sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a külső finanszírozás egyre nagyobb nehézségei miatt most belföldön, a nem állampapírok gyűjtését végző cégek likvidálása is megindult. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanaz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – amelyik másfél éve átvette a pénzügyi felügyeletet – engedélyezett a Quaestor nevű cégnek egy 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást, amit most igyekeznek a 2010 előtti kormányra ráhúzni, de az elmúlt másfél év már a Magyar Nemzeti Bank alatt történt.

“A Demokratikus Koalíció pártatlan vizsgálat indítását követeli, olyan vizsgálatét, amelyet nem az bonyolít le, aki elkövette a felelőtlen engedélyezést, tehát az MNB vizsgálata ebben az esetben elfogadhatatlan, független, a kormánypárt által nem befolyásolt és a valós tényeket feltáró vizsgálatra van szükség, minél gyorsabban, és a vizsgálatnak arra is ki kellene terjednie, hogy hova lettek ezek a pénzek, hiszen horribilis összegekről van szó” – fejtette ki Nagy-Huszein Tibor. Kiemelte, hogy a pénzek nem tűnnek el, hanem gazdát cserélnek, a Quaestor esetében a legrosszabb a helyzet, mert ezekre a kötvényekre nincs befektetővédelmi garancia.

A politikus szerint önjáróvá válhat a bedőlés folyamata, ha egy cég bukik, majd néhány napon belül egy másik, majd egy harmadik, akkor az emberek veszélyesnek vélik ezeket a területeket és elkezdik kimenekíteni a pénzüket, aminek hatására tényleg bukni fognak, megindulhat egy láncreakció, azonban államcsőd nem fenyeget.

no images were found

Előző sztori

Biszku-ügy: életfogytiglant kért az ügyész az ítélőtáblán

Default thumbnail
Következő sztori

Május végéig használhatók fel a SZÉP-kártyákra 2013-ban utalt juttatások

Legutóbbi hasonló cikkek