Bulvár

Nyitni kék! - Beköszöntött a tavasz a Füvészkertben + FOTÓK

Nyitni kék! - Beköszöntött a tavasz a Füvészkertben + FOTÓK

2015. március 11., szerda
Nyitni kék! - Beköszöntött a tavasz a Füvészkertben + FOTÓK
fuveszkert04kf

Akárcsak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének emblematikus nőalakja, úgy nyújtózkodik a természet is a márciusi napsütésben. A tavasz első, színes hírnökei már javában kampányolnak a kikeletért. Fotós kollégánk a füvészkertben járt és lencsevégre kapott néhány szorgos ízeltlábút is.

Feketerigók játszanak az avarban, teknősbékák pihennek a lótuszok tava melletti sziklákon, békák lubickolnak a nyugalmat árasztó vízben, amelynek mélyén csak a júliusi kánikulára várnak a rózsaszín indiai kultusznövény gyökerei. Tökéletes nyugalom uralkodik az újszegedi Füvészkertben, egyelőre csak elvétve bukkantak ki a tavasz első hírnökei a téli álmából ébredező oázisban, ám azok pompásan virágoznak.

fuveszkert10kf

Szemfüles fotósunk éppen hálószövés közben örökítette meg a nyolclábút

Az illatos hunyor, amelyet a méregitalok gyakori alkotóelemeként ismertek, büszkén sárgállik a sziklakert mellett, míg egyik szomszédja, a pompás kislevelű ciklámen igyekszik a Nap melengető sugarai felé nyújtózni. A korai bangitát a méhek és a pillangók lepik be. Nem csoda, hiszen még az ember is képes az orrára hagyatkozva megtalálni a növényt, annyira intenzíven illatozik. A kistermetű májvirág nemcsak a fák védelmét élvezi, a májbetegségek kezelésére alkalmazott apróság ugyanis védelem alatt áll. A szártalan kankalinok is kidugták orrukat (vagyis szirmukat), a gyógynövényes kertben szinte sereglenek a januárban már virágzó, ezért tulajdonképpen az év hírnökeinek is nevezhető "kulcsvirágok".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.