Közélet

Népszavazás kiírását követelik Szlovéniában a melegházasság ellenzői

Népszavazás kiírását követelik Szlovéniában a melegházasság ellenzői

2015. március 10., kedd
Népszavazás kiírását követelik Szlovéniában a melegházasság ellenzői

Egy szlovén civil szervezet egy hét alatt 80 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást kezdeményezzen a melegek házasságának és örökbefogadási jogának kérdésében – közölte a ljubljanai Delo napilap kedden.

Egy héttel ezelőtt a szlovén parlament 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, amely egyben megteremti a párok örökbefogadási jogát is. A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet ellenzi ezt a törvényt, és aláírásgyűjtésbe kezdett, ebben pedig támogatta a katolikus, az ortodox és az iszlám egyház is, az evangélikus viszont nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A népszavazással az egyesület azt akarja elérni, hogy az emberek vélemény mondhassanak arról, támogatják-e vagy sem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát - írta a lap. A szervezet aktivistáinak rekordidő alatt sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. Szlovéniában ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki egy törvény visszavonásáról, amelyet a parlament már jóváhagyott, 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összeszedni. A népszavazást a parlamentnek kell kiírnia, és az időpontot is a törvényhozás határozza meg. Két évvel ezelőtt az alkotmánybíróság olyan határozatot hozott, amely megtiltotta népszavazás kiírását egyebek között az emberi jogokat vagy a pénzügyeket érintő jogi rendelkezésekről. Amennyiben a testület mégis lehetővé tenné a népszavazást (arra hivatkozva, hogy az nem sérti egyetlen közösség alkotmányos jogait sem), csak abban az esetben lenne visszavonható a törvény, ha a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazó nemet mond a törvényre. Az alkotmánybírósági módosításra azért volt szükség, mert a korábbi jogszabály értelmében csak a referendumon résztvevők aránya számított. Emiatt kellett visszavonni az új családjogi törvényt, amelyet a szlovén parlament 2011-ben szavazott meg, s amely egyebek között tartalmazta az azonos neműek örökbefogadási jogát is. Csakhogy 2012-ben népszavazást tartottak róla, s azon a szavazatra jogosultak 30 százaléka vett részt. Ez utóbbiak 55 százaléka a törvény ellen voksolt. Ezek után a szlovén parlament megszigorította a népszavazás kiírásról szóló rendeletét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.