Népszavazás kiírását követelik Szlovéniában a melegházasság ellenzői

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szlovén civil szervezet egy hét alatt 80 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást kezdeményezzen a melegek házasságának és örökbefogadási jogának kérdésében – közölte a ljubljanai Delo napilap kedden.

Egy héttel ezelőtt a szlovén parlament 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, amely egyben megteremti a párok örökbefogadási jogát is.

A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet ellenzi ezt a törvényt, és aláírásgyűjtésbe kezdett, ebben pedig támogatta a katolikus, az ortodox és az iszlám egyház is, az evangélikus viszont nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

A népszavazással az egyesület azt akarja elérni, hogy az emberek vélemény mondhassanak arról, támogatják-e vagy sem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát – írta a lap.

A szervezet aktivistáinak rekordidő alatt sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. Szlovéniában ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki egy törvény visszavonásáról, amelyet a parlament már jóváhagyott, 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összeszedni. A népszavazást a parlamentnek kell kiírnia, és az időpontot is a törvényhozás határozza meg.

Két évvel ezelőtt az alkotmánybíróság olyan határozatot hozott, amely megtiltotta népszavazás kiírását egyebek között az emberi jogokat vagy a pénzügyeket érintő jogi rendelkezésekről.

Amennyiben a testület mégis lehetővé tenné a népszavazást (arra hivatkozva, hogy az nem sérti egyetlen közösség alkotmányos jogait sem), csak abban az esetben lenne visszavonható a törvény, ha a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazó nemet mond a törvényre.

Az alkotmánybírósági módosításra azért volt szükség, mert a korábbi jogszabály értelmében csak a referendumon résztvevők aránya számított. Emiatt kellett visszavonni az új családjogi törvényt, amelyet a szlovén parlament 2011-ben szavazott meg, s amely egyebek között tartalmazta az azonos neműek örökbefogadási jogát is. Csakhogy 2012-ben népszavazást tartottak róla, s azon a szavazatra jogosultak 30 százaléka vett részt. Ez utóbbiak 55 százaléka a törvény ellen voksolt. Ezek után a szlovén parlament megszigorította a népszavazás kiírásról szóló rendeletét.

Előző sztori

Folytatják a kórházak informatikai infrastruktúrájának fejlesztését

Következő sztori

Új tantárgyakat dolgoznak ki a pénzügyi tudatosság fejlesztésére