Magyarország Érdemes Művésze lett a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140808_sznsz_evadnyito_sajtotajekoztato_002

Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől péntek délelőtt a Pesti Vigadó épületében rendezett ünnepségen Bodolay Géza, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából 75 alkotónak adott át elismerést, 18 kategóriában. “A márciusi ifjak között sokféle kultúra, habitus, akarat volt jelen a világról, Magyarország jövőjéről, de együtt tudtak valamit megvalósítani a döntő pillanatban” – hangsúlyozta beszédében Balog Zoltán.

Mint fogalmazott, olyan Magyarország lebeg a szemünk előtt, amilyet 19. századi hős elődeink akartak: a béke, a szabadság, a közös teherviselés, a felelős minisztériumok Magyarországa, “ezt keressük a magyar emberek alkotásaiban, teljesítményében, és felismerjük benne a márciusi ifjakat mozgató erőt”.

Balog Zoltán arra is kitért, hogy mostanában is “öntudatos, nemzeti magyar cinkosság kellene újra Brüsszelben, Moszkvában, Berlinben, Washingtonban, sőt leginkább Budapesten”.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában öt alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhatan érdemes művész elismerést, hárman pedig Babérkoszorú díjban részesültek.

Balog Zoltán

Balog Zoltán emellett hét-hét művésznek Jászai Mari-díjat, József Attila- és Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla-díjban négyen, Bánffy Miklós-díjban hárman, Balogh Rudolf-, Harangozó Gyula- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.

Nádasdy Kálmán-díjat, Németh Lajos-díjat, Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg.

Pénteken vette át elismerését két tavalyi díjazott. Három alkotó távollétében családtagok vagy kollégák vették át a díjat, egy negyedik pedig egy későbbi időpontban veszi át.

Balog Zoltán Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral a Pro Caritate-díjat is átadta. Az ünnepi műsorban fellépett a Csillagszemű táncegyüttes, Tompos Kátya, Hrutka Róbert és Kalmus Felicián.

Előző sztori

Dr. Csada László-díjjal ismerték el a fogyasztóvédelem kiválóságait + FOTÓK

Következő sztori

Szegedi futók is kivehetik részüket a Nemzeti Bor Maraton világrekord-kísérletéből + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek