Közélet

Kivonul az SZMSZ-t tárgyaló napirendi pontról a Fidesz-L.É.T.

Kivonul az SZMSZ-t tárgyaló napirendi pontról a Fidesz-L.É.T.

2015. március 26., csütörtök
Kivonul az SZMSZ-t tárgyaló napirendi pontról a Fidesz-L.É.T.
fidesz_sasjttaj02_gs

Nem kíván részt venni a pénteki közgyűlés szervezeti és működési szabályzat módosítását tárgyaló napirendi pontjánál a Fidesz-L.É.T. A frakció szerint vállalhatatlan hangnemet ütöttek meg a szocialisták a bizottsági ülések alkalmával, és máris visszaélnek erejükkel.

A közgyűlés pénteki ülésén a

szervezeti és működési szabályzat módosításáról

is döntést hoznak.

Botka László

polgármester előterjesztésének értelmében a napirendi pont vitájának a legvégén reagálhatnának a képviselők a személyes megtámadtatásokra, és csak a felszólaló személyét érintő negatív tartalmú megjegyzésekre. Ellenkező esetben a polgármester megvonhatja a szót a felszólalótól.

Megengedhetetlen a bizottsági üléseken képviselt stílus

"Már megtapasztalhattuk az előszelét annak, hogyan élnek vissza a baloldali képviselők hatalmukkal. A

pénzügyi bizottsági ülésen

lebutázták az LMP-s képviselőtársunkat, a pénzügyi és a kulturális bizottság ülésén pedig

'Ne pofázz' beszólással intették le

Haág Zalán

képviselőt" - mondta el a csütörtök délután meghirdetett sajtótájékoztatón

Rózsavölgyi József

képviselő. A Fidesz-L.É.T. frakció elfogadhatatlannak tartja ezt a hangnemet és úgy döntött, hogy az SZMSZ-t tárgyaló napirendi pontnál kivonul a közgyűlésről.

fidesz_sasjttaj01_gs

Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő szerint a Szegeden tapasztalt ülésvezetési módszer és a fent említett stílus példátlan. Kiemelte: a módosítás is csak lehetőséget kínál a polgármesternek, hogy szót adjon, nem kötelezi rá.

Kosik Dénes

szerint önmagában támogatható az a gondolat, hogy a vég nélküli adok-kapok szópárbajt valamilyen keretek között szabályozzák, a módosításban foglaltak azonban elfogadhatatlanok. A képviselő szerint ugyanis ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a felszólalótól az első másodpercekben megvonja majd a szót a polgármester, mert nem tartja személyes támadásnak a beszédet. "Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal és a ténnyel, hogy a módosító simán átmegy majd a közgyűlésen, más tiltakozási módunk így nem maradt, minthogy kivonuljunk a közgyűlésről" - hangsúlyozta Kosik Dénes.

Komplex problémát tükröz a lakásrendelet

Kothencz János képviselő a sajtón keresztül mondott köszönetet a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársainak a szegedi lakosokért tett emberfeletti erőfeszítéseikért. "A tarjáni kerületben nem csak a rendőrség közösségi szolgálata, de a járőrözés, az emberek problémáinak fogadása is példamutató. Külön elismerést érdemel a megyénkben fokozott súllyal jelen lévő migránshelyzet kezelése" - mondta el. Nógrádi Tibor emellett a kormányzatnak is köszönetet mondott a gyors intézkedéssorozatért, amelyet a brókerügy kapcsán a kisbefektetők irányába kifejtett. Fontosnak tartotta a képviselő ezt hangsúlyozni, mert attól tart, hogy a holnapi közgyűlés nemcsak Szegedről szól majd, de politikustársaik az országos politikai ügyeket is a torony alá kívánják majd hozni.

fidesz_sasjttaj04_gs

A lakásrendelet módosítása kapcsán Kothencz János kifejtette: nem lehet tökéletes megoldást hozni az ügyben, hiszen egyrészt az IKV Zrt. felelős gazdaként járna el, a közüzemi hátralékok és a befizetetlen díjak pedig rendkívül nehéz helyzetet eredményeznek. Egy mélyebb szintű, szociálpolitikai színtéren újragondolandó problémahalmaz is jelen van azonban, melyet alapjaiban kellene megreformálni. Ezt egyetlen módosítóban nem lehet érdemileg megváltoztatni - magyarázta a képviselő.

Az utóbbi napok vállalhatatlan beszólásai és az SZMSZ demokratikus működést csorbító módosítása miatt a Fidesz-L.É.T. inkább kivonul a közgyűlésről.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.