Hazatérnek – első világháborús kiállítás nyílt a Móra Ferenc Múzeumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

I_vh_kiallitas22kf

Az első világégésben részt vevő szegedi bakák sorsa elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeum kiállításán, amelyen a különböző fegyverek, mindennapi használati eszközök mellett a híres doberdói fát és egy életnagyságú lövészárkot is megtekinthetnek az érdeklődők.

Nagy tömeg gyűlt össze szombat délután a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol a “Ha kimegyek a doberdói harctérre…” című katonanótával indult a Hazatérnek… 1914-1918 névre keresztelt kiállítás megnyitója, Matus Mihály tárogatóművész előadásában, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület és a Császári és Királyi 46. gyalogezred algyői hagyományőrző csoportja díszőrsége mellett, az olasz és a lengyel tiszteletbeli konzul, valamint a kiállítás létrehozásában segédkező olasz település, San Martino del Carso képviselőinek jelenlétében.

“Ez nem egy hagyományos kiállítás, mivel a dicsőség mellett a halál is megjelenik a tárlatban, hiszen az első világháborúban 660 ezer magyar baka vesztette életét, ez Csongrád megye teljes lakosságának másfélszerese” – mondta el beszédében Fogas Ottó, a múzeum igazgatója. Fogas Ottó kiemelte, hogy hiába választ el egy évszázad az első világháborútól, mindenki találhat otthon egy-egy régi katonafotót, ismer egy-egy régi családi történetet, ami a háborúhoz kapcsolódik, amelyek segítenek fenntartani az emlékeket, és segítenek abban, hogy a jövő generációi csak a történelemkönyvekből ismerhessék a háborút, ne személyes élményekből. “Ma összeköt, ami egyszer szétválasztott, olaszok és magyarok együtt gondozzák a hadisírokat, ezzel az együttműködéssel jött létre ez a kiállítás is, hiszen nekünk mindegy, hogy Francesco vagy Ferenc, ők mindannyian a mi hősi halottaink” – hangsúlyozta.

“A háború emlékekben él tovább, nagyapáink és dédnagyapáink részesei voltak a háborúnak, Szeged is számos emlékkel rendelkezik” – fejtette ki Kozma József, a szegedi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. Kozma József felhívta a figyelmet arra, hogy szerencse, hogy számunkra a háború már csak emlék, amit a muzeológusok és a történészek segítenek felidézni, megérteni és tanulni belőle. “A háború száz év elteltével is kegyetlen és borzasztó maradt, ezért Magyarország és Európa nem teheti meg, hogy ne nézzen szembe a múltjával” – emelte ki. Kozma József köszönetet mondott a kiállítás kurátorainak, akik munkájukkal összekötik a múltat és a jelent, hogy lássuk és megértsük múltunkat.

A megnyitó harmadik felszólalója Marjanucz László történész, az SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének tanszékvezető docense volt, aki a szegedi alakulatok sorsáról beszélt, az 5. Honvéd Gyalogezredről, a 3. Honvéd Huszárezredről, és a leghíresebb szegedi alakulatról, a 46. gyalogezredről, melyek a szerb és az orosz fronton harcoltak, gyakran túlerővel szemben és kolera által megtizedelve, 46-osok pedig az olasz hadszínteret is megjárták, amihez több szegedi legenda is kötődik, mint Heim Géza hőstette az olasz vonalak áttörésénél vagy a doberdói fa története.

I_vh_kiallitas12kf

A megnyitó a Himnusz dallamaival zárult, majd a közönség birtokba vehette a Kecskeméti Katona József Múzeum vándorkiállítását, amelyen két teremben fegyvereket, oroszoktól zsákmányolt zászlót, a híres doberdói fát tekinthettek meg, valamint egy fényvetítésen követhették a frontvonalak alakulását, illetve a látogatók egy lövészárokba is bemehetnek, amely visszaadja a háborús mindennapok sötét és félelmetes érzését, majd megemlékezhetnek a katonák eredeti sírköveinél, illetve a tábori kápolnánál is. A kiállítás június 21-ig látogatható.

A szegedi katonák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új első világháborús kiállítása.http://szegedma.hu/?p=522368

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 28.

Default thumbnail
Előző sztori

Magyar-görög - Dárdai szerint lehet, hogy egy pontrúgás dönt csak

Következő sztori

Labdarúgás: hozta a papírformát a Tápé a SZVSE ellen + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek