/

Észt hét a Grand Caféban + VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

animacio2

Ha március, akkor Észt hét! 8. alkalommal rendezi meg az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen Magyarország egyetlen észt összművészeti fesztiválját, melynek ismételten kiemelt helyszíne Szeged. A programban filmvetítések, koncert, kiállítás és irodalom várja az Európa egyik legmenőbb kisországának kultúrája iránt érdeklődőket. A március 16-26-ig tartó rendezvénysorozatnak Szeged mellett még Budapest és Debrecen ad otthont.

Idén Szegeden indul az Észt hét, mégpedig egy igazi finnugor különlegességgel: a kultúrák és dallamok sajátos fúzióját megteremtő Mari Kalkun & Runorun egzotikus zenei tájakra invitálja a hallgatóit március 16-án a Grand Caféban 19 órától. Aki tudni szeretné, hogyan zenélne Mari Boine, ha a dél-észtországi Võromaa-ban születik, ott a helye!

Aki nyomon követte az Oscar-gála eseményeit, tudja, miért érdemes Észt hétre járni: a tavalyi észt-grúz koprodukcióban készült Mandarinok egészen a Golden Globe-jelölésig vitte, sőt az Oscar-várományosok végső körébe is bejutott. Az idei fesztivál filmes programjában három játékfilm, két dokumentumfilm és két animációs blokk látható ingyenesen a Grand Café vetítőtermében: egy válogatás a hagyományosan magas színvonalú észt animáció legújabb terméséből, illetve az észt legenda, Priit Pärn és felesége, Olga Pärn közös alkotásai, ez utóbbiak kizárólag 18 éven felülieknek. Szintén a Grand Caféban március 18-ától látható a páros első közös filmje, Az élet Gabriella Ferri nélkül műhelytitkaiba betekintést nyújtó pikáns grafikai tárlat. A 18:30-kor kezdődő kiállításmegnyitót ingyenes Priit és Olga Pärn retrospektív vetítés követi.

nemjovok3

A szegedi filmes program március 17-én 19 órakor startol a Grand Caféban az Együtt lélegezni című felemelő amerikai-észt dokumentumfilmmel. Közismert tény, hogy az észtek számára milyen nagy jelentőséggel bír a kóruséneklés. A Dalosünnep sokkal többet jelent egy nagyszabású dalos fesztiválnál, hiszen közel 150 éves története során már legalább kétszer segítette közelebb a balti országot a függetlenséghez. Március 19-én csütörtökön a tavalyi év legjobb észt filmjének választott Keresztszélben című alkotással folytatódik az Észt hét. A film egy máig eleven nemzeti trauma, a szibériai deportálások témájának különleges technikával készült, méltóságteljes és megindító feldolgozása. A tavaly nagy sikert arató Kertu alkotója újabb filmmel jelentkezik: Ilmar Raag Nem jövök vissza című szívszorító drámájában két árva lány autóstoppal szeli át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját. A szerelmesfilmek és a varázslatos észt tájak kedvelőnek szánják a szervezők a Cseresznyés dohány című, hamisítatlan észt hangulatú romantikus filmet. A hétvége ismét az animációé lesz: A fesztiválon vetített másik dokumentumfilm, a Féreghizlaló nyomában egy sajátos antropológiai road movie, melyben a Féreghizlaló című animációs mozi alkotója útnak indul Csukcsföldre, hogy kinyomozza a műve alapjául szolgáló szürreális csukcs népmese gyökereit és értelmét. A filmes program a vasárnap 19 órakor kezdődő legfrissebb észt animációs alkotások vetítésével ér véget.

Az Észt hét március 25-én Tõnu Õnnepalu Mandala című regényének bemutatójával zárul. Az íróval a regény fordítója, Lengyel-Tóth Krisztina beszélget a Grand Café-ban 19 órától észt nyelven, magyar tolmácsolással.

Azok, akik élénken követik az Észt hét rendezvényeit és szívesen szállnának ringbe egy Valódi Észt Ajándékcsomagért, március 16-tól keressék az Észt hét feladatlapját a Grand Café pultjában, illetve az Észt Intézet honlapján! A játék feladatlapja mellé a kortárs észt irodalom egyik legizgalmasabb alakjának, Maarja Kangrónak egy novelláját kapják ajándékba az érdeklődők.

Letölthető programfüzetért IDE kell kattintani!

Trailerek:

Keresztszélben
https://vimeo.com/90944798
Nem jövök vissza

Cseresznyés dohány

Együtt lélegezni

Új észt animáció

Pilóták hazafelé

Féreghizlaló

Előző sztori

Az Invitel idén először az innovatív iskolákat is díjazza!

Következő sztori

Hiába várnak az IKV-ra – a lakásrendeletet módosítaná a Jobbik (FRISSÍTVE)