Közélet

Elutasított hét civil népszavazási kezdeményezést az NVB

Elutasított hét civil népszavazási kezdeményezést az NVB

2015. március 30., hétfő
Elutasított hét civil népszavazási kezdeményezést az NVB

Hét "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ez azt jelenti, hogy egyelőre csak abban a két kérdésben – a tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről - lehet népszavazást tartani, amelyet a testület a legutóbbi ülésén fogadott el.

A civilek 19 kezdeményezése közül az NVB eddig 13-at tárgyalt, a további hatról április 13-áig kell döntenie. A testület - csaknem kétórás vita után - részben egyértelműségi problémák miatt nem hitelesítette a kezdeményezéseket, de az elutasítás indokai között szerepelt az is, hogy az adott kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, nemzetközi szerződést vagy az alaptörvényt érint; ezekről pedig nem lehet népszavazást tartani. Az ülés után

Vajda Zoltán

, az egyik kezdeményező, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviselője azt mondta, az NVB határozataival szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.