Közélet

Véget ért a demonstráció a Lánchídon (FRISSÍTVE)

Véget ért a demonstráció a Lánchídon (FRISSÍTVE)

2015. március 18., szerda
Véget ért a demonstráció a Lánchídon (FRISSÍTVE)
Demonstrálók lezárták a Lánchidat

Véget ért a demonstráció szerda este a Lánchídon, a hidat korábban több autóval eltorlaszoló tüntetők az Alkotmánybíróság függetlenségét követelték.

Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője a helyszínen azt mondta: be nem jelentett demonstrációjukkal "az alkotmányos rend visszaállításáért" és az Alkotmánybíróság függetlenségéért tüntetnek. Azt akarják elérni, hogy hívják vissza a testületből a "pártkatonákat", ennek érdekében a következő hónapokban "még rengeteg ilyen" tüntetést fognak szervezni - mondta. Eredetileg éjfélig tervezték tartani a demonstrációt, erről azonban lemondtak - közölte. Szerda este civilek néhány autóval elzárták a hídra vezető utat mindkét irányból. A rendőrség a gépjárművek elől lezárta a Várkert rakpartot és az alagutat az Alagút utca és az Attila út kereszteződésétől a Lánchíd felé. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a demonstráció kezdetekor az esetleges forgalmi akadályok megelőzése érdekében a rendőrök megkezdték a szükséges forgalomterelést, forgalomsegítést, és a hidat lezárták a gyalogosok elől is. A tüntetés miatt a 16-os és a 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedett, nem érintette a Clark Ádám téri és a Széchenyi István téri megállót. A két busz már ismét az eredeti útvonalán közlekedik - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért kedden mutatta be közös vizsgálatuk eredményét, amely szerint a kormánypárti többséggel, egyeztetés nélkül megválasztott alkotmánybírók többségbe kerülésével "kormányhű" testületté vált az Alkotmánybíróság. A civil szervezetek nyolc olyan alkotmánybíró tevékenységét vizsgálták 2011 és 2014 ősze közti 23 - a szervezetek szerint - nagy jelentőségű döntés kapcsán, akiket a Fidesz-KDNP már a többi párttal egyeztetés nélkül jelölt és választott meg, eredményüket kedden sajtótájékoztatón mutatták be.

Korábban írtuk:

Több autóval eltorlaszolták demonstrálók a Lánchidat, a rendőrség lezárta környéket szerda este. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrség lezárta az alagutat és a Várkert rakpartot egészen a Lánchídig. A Lánchíd budai hídfőjénél rendőrök biztosítják a helyszínt. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást. A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a 16-os és 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedik, nem érinti a Clark Ádám téri és a Széchenyi István téri megállót, mert demonstráció miatt lezárták a Lánchidat és az alagutat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.