Véget ért a demonstráció a Lánchídon (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Demonstrálók lezárták a Lánchidat

Véget ért a demonstráció szerda este a Lánchídon, a hidat korábban több autóval eltorlaszoló tüntetők az Alkotmánybíróság függetlenségét követelték.

Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője a helyszínen azt mondta: be nem jelentett demonstrációjukkal “az alkotmányos rend visszaállításáért” és az Alkotmánybíróság függetlenségéért tüntetnek. Azt akarják elérni, hogy hívják vissza a testületből a “pártkatonákat”, ennek érdekében a következő hónapokban “még rengeteg ilyen” tüntetést fognak szervezni – mondta.

Eredetileg éjfélig tervezték tartani a demonstrációt, erről azonban lemondtak – közölte. Szerda este civilek néhány autóval elzárták a hídra vezető utat mindkét irányból. A rendőrség a gépjárművek elől lezárta a Várkert rakpartot és az alagutat az Alagút utca és az Attila út kereszteződésétől a Lánchíd felé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a demonstráció kezdetekor az esetleges forgalmi akadályok megelőzése érdekében a rendőrök megkezdték a szükséges forgalomterelést, forgalomsegítést, és a hidat lezárták a gyalogosok elől is. A tüntetés miatt a 16-os és a 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedett, nem érintette a Clark Ádám téri és a Széchenyi István téri megállót. A két busz már ismét az eredeti útvonalán közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért kedden mutatta be közös vizsgálatuk eredményét, amely szerint a kormánypárti többséggel, egyeztetés nélkül megválasztott alkotmánybírók többségbe kerülésével “kormányhű” testületté vált az Alkotmánybíróság. A civil szervezetek nyolc olyan alkotmánybíró tevékenységét vizsgálták 2011 és 2014 ősze közti 23 – a szervezetek szerint – nagy jelentőségű döntés kapcsán, akiket a Fidesz-KDNP már a többi párttal egyeztetés nélkül jelölt és választott meg, eredményüket kedden sajtótájékoztatón mutatták be.

Korábban írtuk:

Több autóval eltorlaszolták demonstrálók a Lánchidat, a rendőrség lezárta környéket szerda este.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrség lezárta az alagutat és a Várkert rakpartot egészen a Lánchídig. A Lánchíd budai hídfőjénél rendőrök biztosítják a helyszínt. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a 16-os és 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedik, nem érinti a Clark Ádám téri és a Széchenyi István téri megállót, mert demonstráció miatt lezárták a Lánchidat és az alagutat.

Előző sztori

Kétszázezer forintos adománnyal támogat családokat a Rotaract Club Szeged

Következő sztori

Év orvosa 2014 közönségszavazás: itt a TOP5 lista