Közélet

Csőpostában utaztatják a mintákat a szegedi klinikán + FOTÓK

Csőpostában utaztatják a mintákat a szegedi klinikán + FOTÓK

2015. március 3., kedd
Csőpostában utaztatják a mintákat a szegedi klinikán + FOTÓK
csoposta_sajttaj03_gs

A vérminták három méter per szekundumos sebességgel fognak utazni abban a speciális csőpostarendszerben, amelyet egy hónapon belül beüzemelnek a szegedi klinikán.

Tavaly készítettek egy felmérést, melyből kiderült, hogy a vér- és egyéb minták legkevesebb egy óra alatt értek el a laborba, esetenként pedig két órahossza is eltelt. A várhatóan egy hónapon belül elkészülő csőpostarendszer ezt az időt fogja jelentősen lerövidíteni, hiszen pár perccel a vérvétel után máris a laborban landol a pácienstől levett minta – tájékoztatott

Földesi Imre

, az SZTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője. Azt is elmondta, hogy egy átlagos napon 1400-1600 betegminta érkezik a rutinba és további 400 sürgősségi. A modern csőpostarendszer előnyei közé sorolta, hogy kiküszöbölik az emberi tényezőt, hiszen a beteghordók mindennapi munkájának csak egy részét képezi a mintaszállítás, ráadásul az éjszakai műszakban kevesebben dolgoznak. A készülő rendszert úgy tervezték, hogy bővíthető legyen, első ütemben a 265 ágyas magkórházat és a 410 ágyas újklinika Laboratóriumi Medicina Intézetet, az SBO-t, a központi műtőt, a stroke osztályt és a invazív kardiológiát kötik össze a mintegy 48 millió forintos projekt révén.

Egy kilométeres jelenleg a modern postarendszer

Az automata pneumetikus csőpostarendszerrel gyakorlatilag minden szállítható, ami belefér a speciális kapszulákba, gyógyszer, laboratóriumi és sürgősségi minták, a laboreredmények, vérkészítmények röntgenfelvételek vagy akár dokumentumok.

Lászlóffy Miklós

, KLIMEX Medical Egészségügyi Fővállalkozó és Bonyolító Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy egy számítógépes rendszer révén minden nyomon követhető. Tudható, hogy hol, mikor és mit helyeztek a csőpostába, pozitívum továbbá, hogy folyamatos a szállítás, vagyis nem egy ember ad le például a labornak egyszerre sok mintát.

Debrecen után a második speciális csőpostarendszer Szegeden épül ki, mely automatikusan működik, ennek lényege, hogy miután a célállomáson kiüríti a tartalmát a rendszer, magától „visszamegy” a feladás helyszínére. A működtetéssel kapcsolatban Lászlóffy Miklós elmondta, a debreceni 8,5 kilométer hosszú rendszer éves fenntartási költsége 6-8 millió forint, ennél a szegedi jelentősen olcsóbb lesz, hiszen a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ területén 1 kilométernyi hosszon építik ki a hálózatot. „A vérminták 3 méter per szekundumos sebességgel utaznak majd a pneumatikus csőpostán, míg üresen ennek duplájával közlekednek” – tette hozzá. A kapszulák és a csőrendszer egyaránt fertőtleníthető és tisztítható, míg a rajtuk lévő chipek azt az adatot is tárolják, hogy hány kilométert tett meg egy-egy kapszula. Erre azért van szükség, mert 200 kilométer után automatikusan ellenőrzésre küldik magukat, 400 kilométer megtétele után pedig a rendszer nem fogadja a kapszulát. Hajnal Ferenc, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános elnökhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, a csőpostarendszerrel egy olyan fejlesztés valósul meg, ami a 21. századi követelményekhez közelíti a szegedi ellátórendszert.

Ismét Brüsszel előtt a nagyprojekt

Tapasztó Sándor projektvezető közölte, az európai uniós nagyprojekt összköltsége 14,5 milliárd forint, melyből már 10,8 milliárdot kifizettek, vagyis a pénzügyi teljesítés 75%-os. A nagyprojekt támogatási kérelmét tavaly év évégén ismételten be kellett nyújtani Brüsszelnek, melyre már meg is érkeztek az észrevételek. Ezekre március 20-áig kell válaszolnia a kormánynak és a szaktárcának, mely munkába bevonták a szegedi klinikát is. Elmondta azt is, hogy a bútorbeszerzésre kiírt közbeszerzés sikeres volt, ezen felől a 410 ágyas újklinikán folytatódik az intenzív osztály felújítása, a központi műtőblokk kivitelezése és a sterilizáló rekonstrukciója is, ahova új gépeket is vásárolnak. Lezárult továbbá a 410 ágyas épület tűzvédelmi rendszerének kiépítésére kiírt közbeszerzés is, jelenleg a beérkezett ajánlatokat értékelik ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.