Csíksomlyói nép passiójáték az újszegedi templom mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szent_erzsebet_templom_oraja02_gsA március 29-i csíksomlyói népi passiójátékból készült feldolgozást a hagyományokat szem előtt tartva, ugyanakkor modernizált szöveggel álmodták színpadra az újszegedi ligetben.

A passiójáték Jézus szenvedésének és halálának színpadra írt feldolgozása, ami a középkorban, a városi polgárság körében igen népszerű volt. Egészen a 16. századig, amikor is a népies passziójátékok megszűntek, a bibliai ihletésű témákat az iskolai színjátszás keretében folytatták. A csíksomlyói passiójáték a helyi ferencesek repertoárjából maradt fenn, mintegy 47 darab a 18. századból.

Az újszegedi ligetben, a Szent-Erzsébet Templom mellett felállított szabadtéri mozgószínpadon ezekből a fennmaradt passiójátékokból ad elő részleteket a lelkes, mintegy 24 önkéntesből álló alkalmi társulat. A csíksomlyói népi játékot a hagyományokat szem előtt tartva, ugyanakkor modernizált szöveggel álmodta színpadra Kaj Ádám, a Szegedi Nemzeti Színház rendezője, valamint Keserű György piarista szerzetes. A darab szókimondó, helyenként humoros, erős szimbolikával bír, bár a jelmezekkel nem a korhűségre törekedtek, sokkal inkább a karakterek személyiségét képezik le, mint az ellenséges, az igaz, vagy a pénzember – ismertette az előadás felépítését Thorday Attila, az újszegedi templom plébánosa. A prózai előadás zenei betéteit Fábri Géza, a Mestertanoda Népzenei Kamaraműhely vezetője válogatta; a hagyományos nagyböjti énekeken túl számos más népdal is felcsendül majd, többek között az Ómagyar Mária-siralom.

Thorday Attila elárulta, ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű produkció szülessen egy többszereplős együttműködésből, ugyanakkor reméli, a március 29-i egyszeri előadást nemcsak a keresztény felekezetek hívő tagjai, hanem minden szegedi szívesen fogadja majd. A templom mellett felállított ötállomásos mozgószínpadon 15 órakor kezdődik a passiójáték.

Előző sztori

Vízilabda: folytatnák jó teljesítményüket Kiss Csabáék

Default thumbnail
Következő sztori

Nyilvánossá tennék az építészeti tervtanács üléseit a szegedi városvédők

Legutóbbi hasonló cikkek